"Perussuomalaisten pitäisi lyödä enemmän nyrkkiä pöytään". Tämä Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtajan tokaisu kuvastaa hyvin perussuomalaisten kenttäväen tuntoja.
Se tietää vaikeita aikoja Juha Sipilän hallitukselle, valitaanpa perussuomalaisten puheenjohtajaksi kumpi tahansa suosikeista.
2:08
Sampo Terho on eri kyselyissä ylivoimainen ennakkosuosikki perussuomalaisten puheenjohtajaksi, mutta Jussi Halla-aho tuntuu sanelevan keskustelun tahdit. MTV:n kyselyssä piirihallitusten jäsenistä kannatti Terhoa 60 prosenttia vastaajista, Halla-ahoa 22 prosenttia.
Terhon otsaan yritetään lyödä leimaa puolue-eliitin suosikkina ja sätkynukkena, jonka taakse jäisi hönkimään nippu vanhoja kuiskuttelijoita. Puolueessa, joka on aina ammentanut voimansa herravihasta, tämä on synneistä suurimpia. Herroja ne ovat omatkin herrat.
MTV:n kyselyyn vastasi lähes 200 piiripäättäjää, joten tässä yhteydessä on parempi puhua puolueen ydinporukasta kuin eliitistä. Vastaajat, maakuntien miehet ja naiset, tunnistavat siitä paremmin itsensä.
Halla-ahon ja väistyvän Timo Soinin välit eivät tunnetusti ole lämpimät. Näin Halla-aho olisi uskottavampi tekemään ison muutoksen, ja puolueen kentällä on nyt vahva muutoksen kaipuu, varsinkin surkean kuntavaalituloksen jälkeen.
Perussuomalaisten vahvoilla alueilla, kaupunkien lähiöissä, Terholla voi olla uskottavuusongelmia nappaskenkämiehenä. Halla-ahon maine on rosoisempi. Kuntavaaleissa nähtiin tästä yksi testi, kun Halla-aho keräsi Helsingissä pari tuhatta ääntä enemmän kuin Terho.
MTV:n kysely piiripäättäjille tekee tyhjäksi yhden hokeman, että perussuomalaiset olisi jakaantumassa kahtia. Näyttää pikemminkin siltä, että puolue on yhtä jalkaa ja tosi kiivaasti sekä EU:ta että maahanmuuttoa vastaan. Kyselyssä piirihallitusten jäsenistä yli 80 prosenttia haluaa uuden EU-kansanäänestyksen ja yli puolet tiukentaisi puolueen maahanmuuttolinjaa. Näissä asioissa Terho ja Halla-aho ovat veljekset kuin ilvekset.
Kaksikko on samoilla linjoilla myös talouspolitiikassa. Töölön ja Eiran herrojen komennossa perussuomalaiset harppaisi oikealle kohti tiukkaa taloudenpitoa, ja ihmisiä nostettaisiin sosiaaliturvasta kiinni työelämään. Linjanmuutos voisi aiheuttaa nieleskelyä vanhoissa SMP:läisissä, köyhän kansan puolustajissa. Uusi puheenjohtaja ei tule henkisesti eikä fyysisesti sorateiden päästä, sieltä minne posti viedään pitkospuita pitkin.
Perussuomalaisten vaalitappio ja puolueen puheenjohtajakisa on mahdollisimman huono yhdistelmä Sipilän hallitukselle. Lokoisan leppoisat ajat ovat ohi avokonttorin rippeissä.
Tähän asti perussuomalaiset ovat seisoneet suoraselkäisinä vaikeiden päätösten takana, vaikka puolueen kannatuksesta on sulanut puolet pois. Soinille on ollut isäntämiehen kunnia-asia, että sana pitää, samoin yhdessä sovitut asiat.
Marinaa on tullut enemmän keskustan ja kokoomuksen riveistä. Sipilä saa alkaa valmistautua siihen, että hallituksen kolmas pyöräkin kohta kitisee.