Kommentti: Phantom Thread on upea elokuva – huipentuuko Daniel Day-Lewisin ura historialliseen Oscariin?

Kohtaus elokuvasta Phantom Thread 0:48

Paul Thomas Andersonin ohjaama Phantom Thread on upea päätepiste Daniel Day-Lewisin uralle, mutta elokuvan naistähdet Vicky Krieps ja Lesley Manville eivät jää Day-Lewisin varjoon.

Daniel Day-Lewis, 60, on ainoa kolme kertaa parhaan miespääosan Oscar-palkinnon voittanut näyttelijä. Day-Lewis kertoi kesäkuussa 2017 tiedottajansa välityksellä lopettavansa näyttelijänuransa.

Ensimmäisen Oscarinsa Day-Lewis pokkasi roolistaan Jim Sheridanin ohjaamassa elokuvassa Minun elämäni (1989). Toista kertaa brittitähti sai palkittiin miespääosasta Paul Thomas Andersonin elokuvassa There Will Be Blood (2007). Kolmannen Oscarin Day-Lewis sai USA:n presidentti Abraham Lincolnin roolista Steven Spielbergin ohjaamassa elokuvassa Lincoln (2012).

Näyttelijänuransa toistaiseksi viimeisen roolityön Daniel Day-Lewis tekee Paul Thomas Andersonin elokuvassa Phantom Thread.

Britannian ja Irlannin kaksoiskansalaisuuden omaava mies on roolistaan ehdolla parhaan miespääosan Oscar-palkinnon saajaksi.

Phantom Thread sijoittuu 1950-luvun Lontooseen. Day-Lewisin näyttelemä tunnettu räätäli Reynolds Woodcock ja hänen sisarensa Cyril (parhaan naissivuosan Oscar-ehdokas Lesley Manville) ovat brittiläisen muodin tärkeimpiä vaikuttajia.

Muodin huippua edustavan The House of Woodcock -pukimon asiakaskuntaan kuuluu kuninkaallisia, elokuvatähtiä, perijättäriä ja muuta seurapiirien kermaa.

Naimattoman räätälin elämässä naiset tarjoavat hänelle läheisyyttä ja inspiraatiota, kunnes Woodcock kohtaa voimakastahtoisen saksalaisen Alman (luxemburgilainen Vicky Krieps). Almasta tulee räätälin muusa ja rakastajatar.

Paul Thomas Anderson on syventynyt elokuvissaan tyypillisesti yhteen miljööseen ja ajankuvaan. Miehen ohjaustyöt ovat sijoittuneet muun muassa yhdysvaltalaisen pornoteollisuuden hurjaan 1970-lukuun Los Angelesissa (Boogie Nights, 1997), toisen maailmansodan jälkeisiin vuosiin (skientologiaan pohjautuvaksi tulkittu Mestari, 2012) sekä Etelä-Kalifornian 1800- ja 1900-lukujen vaihteen öljynporaushuumaan (There Will Be Blood, 2007).

Andersonin elokuvissa on nähty vahvoja ja monitasoisia miespäärooleja, joita ovat esittäneet muun muassa Mark Wahlbergin, Philip Seymour Hoffmanin, Joaquin Phoenixin ja Daniel Day-Lewisin kaltaiset isot nimet.

Phantom Thread on Andersonin kahdeksas elokuva. Se ei ole poikkeus Andersonin filmografiaan hienon kuvan ja äänen käytön puolesta, mutta se ei ole myöskään pelkästään Day-Lewisin show.

Roolien suhteen erittäin valikoivana metodinäyttelijänä tunnettu Day-Lewis saattaa hyvinkin voittaa neljännen kerran parhaan miespääosan esittäjän Oscar-palkinnon. Phantom Threadissa elokuvan tärkeät naisroolit eivät kuitenkaan jää Day-Lewisin varjoon.

Lähinnä saksalaisissa ja ranskalaisissa elokuvissa tähän asti urallaan näytellyt luxemburgilainen Vicky Krieps tekee herkän ja tunteikkaan roolityön Woodcockin muusana ja rakastajattarena. Krieps on roolissaan hurmaava.

Woodcockin Cyril-siskoa esittävä Lesley Manville on roolissaan tyly, lähes lakoninen, mutta pinnan alla lämmin ja inhimillinen. Manville ansaitsee täysin naissivuosa-Oscar-ehdokkuutensa.

Parhaan elokuvan Oscarin saajaksi ehdolla oleva Phantom Thread on hieno elokuva. Vaikuttavien roolisuoritusten lisäksi sen vahvuuksia ovat äänen ja kuvan upean yhdistelmän lisäksi rakkauden, haurauden, kateuden, mustankipeyden ja itsekkyyden kaltaiset normaalit tunteet.

Yksi iso ja olennainen elementti elokuvassa on myös Radiohead-yhtyeen kitaristi Jonny Greenwoodin kirjoittama musiikki.

Paul Thomas Andersonin elokuviin There Will Be Bloodista lähtien musiikin säveltäneen Greenwoodin kirjoittama, 60-henkisen klassisen orkesterin kanssa taltioitu musiikki on kaunis selkäranka, johon koko Phantom Thread nojaa.

---

Phantom Thread saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina 23. helmikuuta 2018. Katso kaksi kohtausta elokuvasta artikkelin alussa ja alla.

Phantom Thread saa ensi-iltansa perjantaina 1:00



Lue myös:

    Uusimmat