Kommentti: Huuhkajien kokeilu kannatti – joukkue löysi uuden aseen Wembleyllä

Ensimmäistä kertaa Huuhkajien avauskokoonpanoon nostettu Topi Keskinen oli joukkueen vaarallisin pelaaja tiistai-illan 0–2-tappiossa Englantia vastaan. Vaikka puhutuimmaksi hetkeksi jäi Suomen parhaan maalipaikan hukkaaminen, antoi 21-vuotias jännittävän näytteen siitä, miten merkittävän lisän Huuhkajien ensikertalainen tuo, kirjoittaa MTV Urheilun jalkapallotoimittaja Eetu Ikola.

Lontoon syyssade kasteli Wembleyn nurmen jo hyvissä ajoin ennen avauspotkua. Huuhkajat tiesi, että saadakseen aikaan pienenkin ihmeen, oli sen oltava liukas liikkeistään. Topi Keskinen tarjosi tähän täydellisen mahdollisuuden, jota Huuhkajien valmennus lähti fiksusti käyttämään.

Huuhkajat asettui tiiviiseen puolustusasemaan ja piti Englannin onnistuneesti nollilla avausjakson ajan. Pallonriistojen jälkeen hyökkäyksiin lähdettiin suoraviivaisesti nopeiden vastaiskujen kautta selvällä suunnitelmalla: antakaa pallo Topi Keskiselle.

— Jos me halutaan Englantia vastaan tehdä maaleja, niin käytännössä se pitää yrittää tehdä vastahyökkäyksistä - ja mä olen niissä ihan hyvä. Sain uhkaa luotua, sanoi Keskinen nöyrästi MTV Urheilulle pelin jälkeen tyytyväisenä suoritukseensa.

Pallon saadessaan Keskinen suuntasi kerta toisensa jälkeen suorinta tietä pystyyn. Tämä toimi aina tiettyyn pisteeseen asti.

Heti pelin alussa Keskinen yllätti nopeudellaan muun muassa Englannin laitapuolustaja Trent Alexander-Arnoldin, kunnes heikko kosketus päätti lupaavan kuljetuksen kaatumiseen.

– Eivät ne niin nopeita olleet ne puolustajat. Olivathan he (Englannin pelaajat) ihan helkkarin hyviä, mutta nopeimmat olivat hyökkäyspäässä. Sen huomasi.

Seuraava sprintti johti jo laukaukseen. Teemu Pukki juoksi vierellä, mutta kierteinen yritys John Stonesin edestä viuhui kuitenkin takakulmasta ohi.

Keskisen pelitapa erosi ihastuttavalla tavalla nykypäivän huippufutiksessa suosioon nousseista, jackgrealishmäisistä laitahyökkääjistä, jotka hitaammassa pelitavassa peruuttelevat ja pohtivat pallon kanssa pitkään, eivätkä juuri raaski lähteä ohittamaan edes tilan salliessa. Näiden pelaajatyyppien suosimalle harkinta-ajalle olisi kuitenkin ollut tiistaina käyttöä myös Keskisen kohdalla.

"Ei missään nimessä"

25. minuutilla Huuhkajat oli jo päästä herättämään toivoa Wembleyn ihmeestä, kun Keskinen sai pallon Rasmus Schüllerin loistavasta pallonriistosta Englannin kenttäpuolella. Keskinen iski Pukin ja Fredrik Jensenin kanssa salamana vastaan.

Pukki liikkui avopaikkaan rangaistusalueen sisällä ja huusi syötön perään. Aberdeenin suomalaislaituri haki kuitenkin hätäisesti omaa ratkaisua. Laukaus rangaistusalueen ulkopuolelta meni reippaasti yli ja Suomen paras maalipaikka valui hukkaan Pukin levitellessä käsiään, mikä sai asiantuntijatkin turhautumaan.

Manchester Unitedin entinen kapteeni ja ITV:n rääväsuinen studiohahmo Roy Keanesyytti Keskistä "silkasta ahneudesta". Hän tulkitsi, että entinen HJK-tähti halusi vain epätoivoisesti tehdä maalin Wembleyllä.

Vaikka hukattu maalipaikka oli jokseenkin käänteentekevä koko ottelun kannalta, ei Keskinen itse ollut tilanteesta moksiskaan.

– Ei siinä, olisi voinut syöttää, pohti Keskinen.

Ja vaikka viimeisissä ratkaisuissa ja viimeistelyssä jäi tiistaina parannettavaa, teki Keskinen kuitenkin yhden asian selväksi.

— Viimeistely ei ole missään nimessä heikkouteni. Kyllä ne (heikkoudet ovat) jossain muualla sitten. Mä osaan tehdä maaleja ja tulen varmasti näyttämään sen. Voidaan katsoa sitten kauden jälkeen, montako maalia on tullut, mutta siis ei missään nimessä ole mun heikkous, Keskinen latasi itseluottamusta uhkuen.

Keskisen pirteä esitys osoitti, että Huuhkajista löytyy nyt pelaaja, joka pystyy viemään vastaiskutilanteiden auetessa hyökkäyspeliä yksinkin pitkälle. Se tuntuu pieneltä ilonaiheelta ilman lopputulosta, mutta valitettavasti sellaista pelaajaa ei esimerkiksi Kreikassa nähty. Sellainen pelaaja on myös tällaisia suurmaita vastaan lähes välttämätön.

Keskisen suhtautuminen tilanteeseen puolestaan viestii, että hän tietää niin voivansa parempaan. Keskinen osotti haluavansa ottaa vastuuta ja olla joukkueensa ratkaisija.

Karu totuus on, ettei Huuhkajat saanut ainuttakaan laukausta kohti maalia Kreikkaa ja Englantia vastaan. On siis selvää, että kollektiivisesti hyökkäyspeliä on edelleen parannettava ja kemioiden kohdattava.

Jos Keskinen olisi syöttänyt Pukille paikkaan, mistä Suomen kaikkien aikojen maalintekijä on laittanut pallon urallaan lukemattomia kertoja sisään, olisi Englanti-ottelun tarina voinut olla toinen ja juhlan aiheita edes se yksi enemmän.

Kyse on kuitenkin nuoresta pelaajasta, jonka massiivinen potentiaali paistoi kirkkaasti läpi nyt yhdellä eurofutiksen kirkkaimmista näyttämöistä yhtä maailman parasta maajoukkuetta vastaan.

Kuten Henrik Hyvönen nosti osuvasti esille X:ssä,  Keskinen pelasi vielä tasan kaksi vuotta sitten Mikkelin Palloilijoiden riveissä Ykkösen alempaa loppusarjaa ja syötti voittomaalin PK-35:sta vastaan. Nyt ratkaiseva syöttö jäi uupumaan, mutta seuraava vastaavanlainen paikka näkynee jo tulostaululla.

Etenkin toista jaksoa dominoinut Englanti tuskin olisi kaatunut yhdellä maalilla, joten tätä pidempään hukattua tonttia on turha jäädä harmittelemaan. Tärkeintä oli nähdä, miten vaarallisen aseen Huuhkajiin viimein nostettu Keskinen osoitti tuovansa Suomen hyökkäyspeliin, kunhan miehen puheet viimeistelynsä tasosta pitävät jatkossa kutinsa.

Lue myös:

    Uusimmat