Kommentti: Kuinka paljon huomiota päälleajaja ansaitsee?

Monet mediat eivät julkaise esimerkiksi itsemurhien tapahtumakuvauksia eettisistä syistä. Julkinen huomio vain kiihottaa ja opastaa niitä, joilla on ennestään samansuuntaisia ajatuksia. Olisi kaikkien etu, jos terrorismiinkin suhtauduttaisiin vähän viileämmin.

Tukholman päälleajaja ei tappanut itseään. Silti teossa on itsetuhoisia piirteitä, tekijä toisti muissa kaupungeissa nähtyä mallia. Monet vastaavat ovat päättyneet tekijän kuolemaan.

Jos ihminen tappaa perheensä ja sen jälkeen itsensä, media ei täyty analyyseista tekijän ideologiasta. Ylipäätään itsemurhista ja niiden taustoista ja toteutustavoista ei juuri uutisoida, koska kopiointivaara on niin ilmeinen. 

Jostain syystä sana "terrorismi" tekee asiasta monen mielestä aivan erilaisen. Tekijästä halutaan tietää ja kertoa kaikki mahdollinen, hänen toimintaansa ja ideologiaansa oikein alleviivataan yleisölle: Mihin ryhmään hän kuului, miten hän valmisteli tekoaan, kuinka ihmiset huusivat ja itkivät.

Kaikki tämä on lähinnä kutsuhuuto ihmiselle joka on ajautunut elämässään epätoivoisiin ajatuksiin.

Entä sitten terrorismin torjunta? Eikö yhteiskunnallinen keskustelu vaadi, että teon taustat ruoditaan oikein kunnolla?

Ei - ainakaan niin pintapuolisella tasolla kuin mitä se ruotiminen yleensä on.

Rikosoikeuden professori Adam Lankford kertoo erinomaisessa kirjassaan "Myth of Martyrdom: What Really Drives Suicide Bombers, Rampage Shooters, and Other Self-Destructive Killers" (Marttyyriyden myytti: Mikä todella motivoi itsemurhapommittajia, joukkoampujia ja muita itsetuhoisia tappajia), millaisia taustoja tekijöillä yleensä on.

Lankfordin mukaan on harha ajatella, että tekijät ovat jonkinlaisia sotilaita, asialleen omistautuneita ihmisiä jotka ideologian voimin voittavat kuolemanpelon.

Tämä on Lankfordin mukaan nimenomaan myytti, joka pönkittää marttyyriutta entisestään.

Tekojen taustalla on yleensä nimenomaan itsetuhoisuus. Islamissa se on kuitenkin synneistä suurin. Itsemurhan oikeuttaa vain uskonsota. Siksi itsetuhoiset muslimit perustelevat tekojaan usein uskonnolla.

Tyypillisiä terroristisen itsemurhan motiiveja ovat mielenterveysongelmat, epäonnistumiset elämässä, painostaminen tai raha. Konservatiivisissa yhteisöissä naisterroristien taustalla on suhteellisen usein ei-toivottu raskaus. Pommireppu voidaan myös pakata esimerkiksi lapsen tai kehitysvammaisen selkään ja etälaukaista. Tekijä voidaan myös huijata itsemurhakandidaatiksi: Kuriiri kuvitteli vievänsä esimerkiksi aseita taistelijoille, mutta kuljetuksessa olikin pommi.

Usein se varsinainen pääpiru ei olekaan se, joka pommin laukaisee tai ajaa auton päin ihmisiä. Nämä tekijät ovat yleensä joko mielenterveysongelmaisia tai likaisen työn tekijöitä.

Pääpiru on jossain paljon kauempana ja haalii palvelukseensa näitä epätoivoisia tapauksia. Median ei pitäisi erikseen auttaa tässä rekrytointityössä.


Lue myös:

    Uusimmat