Kommentti: Lukon kotivoitosta yli kahdeksan kuukautta – Pekka Virran möröt kasvoivat jättiläisiksi

1.03825343
Pekka Virran vanhanaikainen johtamistyyli on suistanut Lukon syöksykierteeseen. Jarno Kuusinen / AOP
Julkaistu 25.09.2018 07:08

Marko Leppänen/MTV SPORT

Kärkipään budjetilla operoiva Rauman Lukko on SM-liigan alkukauden paniikkipesäke numero yksi. MTV Sportin Marko Leppäsen mielestä syytä voi hakea Lukon penkin takaa. 

Videolla lauantain SM-liigakierros. 

Rauman Lukko voitti lauantaina Tapparan 4-0. Äijänsuolla oli tunnelma kohdallaan, kun Chris VandeVelde ja Teemu Ramstedt iskivät kaksi maalia tamperelaisten reppuun.

Lukon näkökulmasta ongelma on se, että tämä peli pelattiin 20. tammikuuta vuonna 2018. Sen jälkeen eivät raumalaiset jääkiekon ystävät ole kotivoitosta päässeet nauttimaan.

LUE MYÖS: Lukon potkimalla Lauri Tukosella riittää edelleen pelihaluja: "Olen äärettömän kovakuntoinen urheilija"

Vanhan hokeman mukaan Äijänsuo on vastustajalle paha paikka. Ei ole enää. Lauseen voi heittää täyteheittona peliennakossa, mutta paikkaansa se ei pidä.

Pekka Virran aika Lukossa alkoi lupaavasti syksyllä 2017, kun joukkue keikkui sarjan kärkipäässä. Kevätpuoli ja kuluva syksy ovat olleet rämpimistä tuskasta toiseen. Kauden neljästä pelistä saaliina on vaivainen yksi piste.

Suurin ongelma ei ole edes Lukon väritön, haluton ja tehoton peli, vaan Virran hahmo, joka myrkyttää entisestään kestopilkan alaiseksi joutunutta seuraa. 

SM-liigaan on virrannut viime vuosina joukko uuden polven valmentajia, joilla on nykykoutseille tärkeitä ominaisuuksia. He ovat avoimia, ennakkoluulottomia, avarakatseisia ja haluavat kuunnella enemmän kuin puhua.

Virta on suomalaisessa valmentajakuvastossa viimeisiä ristiretkeläisiä, jotka uskovat vanhan kansan management by perkele -johtamismalliin. 

Kirosanat toimivat pelaajien polttoaineena aikoina, jolloin pään suojana oli korvaleikkuri-Jofa, ja nilkkojen ympärille vedettiin 20 kierrosta teippiä. Nykynuorten luottamus saavutetaan tiedolla, taidolla, opastuksella ja empatialla.

Virta näkee mörköjä ulkopuolelta ja hakee selitystä vaikeuksiin kaikista muista paitsi itsestään. Hän on useaan otteeseen ottanut esiin raumalaisen negatiivisen ilmapiirin.  Pitääkö hän itse itseään jääkiekon marcobjurströminä, positiivisuuden lähettiläänä? 

Vähän sama kuin John McEnroe olisi arvostellut aktiiviaikoinaan sitä, että tennispelaajat valittavat liikaa tuomareille.

– Tiedän, että tuolla katsellaan jo ympäri Suomen niemeä, että mitä Lukko tekee. Spekulaatiot jylläävät jo, ja kaikki haluavat räjäyttää tilanteen, Virta kommentoi Kiekkoareenan jutussa Ilves-ottelun jälkeen. 

Virran puolustukseksi voi sanoa, ettei hän ole palkannut itse itseään Lukkoon.

Lukko on yrittänyt valaa uusia strategioitaan betoniin vuosien harhailujen jälkeen. Viestintäpuolta on vahvistettu ja arvoja laeltu. Tärkein on jäänyt tekemättä – työntekijän taustojen tarkistaminen.

Haluttiin tai ei, päävalmentajan persoona on tärkeä imagotekijä SM-liigaseuralle. Virran lausuntojen ja ärjähtelyjen takia Lukko näyttäytyy taas ulkomaailmalle hivenen sekavampana muukalaislaumana. 

Kaiken lisäksi seurajohto antoi viime syksyn hetkellisen nousuvireen huumassa Virralle jatkopahvin. Sinänsä tilanne ei ole suomalaisessa seurajohtokulttuurissa uusi – tunne otti puolinelsonin kylmästä järjestä. 

Tuoreimmat aiheesta

Lukko