Kommentti: Malttia päättäjät! Kunnioittakaa demokratiaa ja järjestäkää kuntavaalit ajallaan

2801-kuntavaalit
Julkaistu 29.01.2021 06:28
Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

Koronapandemian pahentumisen takia eri puolilta on herännyt vaatimuksia kuntavaalien siirtämisestä huhtikuulta syksylle. MTV Uutisten toimittaja Tuomo Hyttinen antaa kolme hyvää syytä, miksi vaalit kannattaa pitää ajallaan.

Kuntavaalikuume nousee, mutta niin tekevät myös päivittäiset koronaviruksen tartuntaluvut. Tämä yhdistelmä on saanut kaupunginvaltuutettuja, puoluepomoja ja professoreita vaatimaan kuntavaalien siirtämistä syksylle.

Esimerkiksi valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo pitää kuntavaaleja turvallisuusriskinä.

– On riski, että vaalien järjestäminen huhtikuussa aiheuttaa eri puolille maata koronalinkoja. Saattaa tulla lisääntyneitä kuolemantapauksia, Paloheimo arvioi MTV:lle.

LK 17.1.2021 äänestäminen äänestyskuori

Emeritusprofessorin mukaan huhtikuun kuntavaalit ovat terveysriski. Kuva: Lehtikuva.

Paloheimon mukaan vaalitulokset saattavat koronan vuoksi vääristyä normaaliin verrattuna. Esimerkiksi eläkeläisäänestäjistä riippuvainen sdp saattaa tuntea koronavaalit kannatuksessaan.

Lue myös: Siirretäänkö kuntavaalit koronan takia lokakuulle? ”Toimivassa demokratiassa vaalit pidetään aina ajallaan vaikeissakin oloissa”

On kuitenkin painavia syitä, joiden vuoksi kuntavaalit kannattaa pitää aikataulussaan 18. huhtikuuta.

1. Kuntavaalit alkoivat jo

Tosiasia on, että kuntavaaleja käydään jo täyttä häkää. Eduskuntapuolueista muun muassa kokoomus ja perussuomalaiset ovat jo laukaisseet kampanjansa liikkeelle.

Lisäksi vaalirahalaki on velvoittanut ehdokkaaksi mieliviä kirjaamaan kaikki kampanjamainoksensa muistiin lokakuun lopusta lähtien.

Kokoomus Orpo Kuntavaalit LK 28.1.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuntavaalikampanjan avauksessa 23. tammikuuta. Kuva: Lehtikuva.

Kaikki puolueet tietävät tilanteen ja kamppailevat äänestäjistä reilulla pelikentällä. Sdp ei välttämättä saa eläkeläisiä vaalitilaisuuksiin tai uurnille, mutta ei niitä saa kukaan muukaan.

Eikä kukaan pakota ehdokkaita kampanjoimaan vanhaan malliin ahtaissa kylätaloissa tai täyteen ahdetuilla toreilla. Kekseliäimmin kampanjoivat ehdokkaat pärjäävät aina.

2. Vaalibudjeteista eroon

Ennen vuotta 2017 kuntavaalit pidettiin lokakuussa, eli uusi valtuusto pääsi aloittamaan työnsä vuoden alussa.

Tuolloin ongelmana oli, että uusilla valtuustoilla ei ollut ensi kuukausinaan helppoa mahdollisuutta päättää esimerkiksi kunnan taloudesta. Vanhat valtuustot löivät viimeisinä tekosinaan kasaan talousarvion, jota uuden valtuuston piti noudattaa.

Lue myös: Kansanedustaja Elina Lepomäki eroaa ja jättää kuntavaalit väliin – Verkkouutiset: "Jos tilanne olisi toinen, olisin totta kai ehdolla"

Lisäksi oli mahdollista, että väistyvä valtuusto kampanjoi budjetilla. Suuria menonlisäyksiä asioihin, joita uusi valtuusto pääsi purkamaan vasta seuraavassa talousarviokäsittelyssä.

Vuonna 2017 kuntavaalit siirrettiin huhtikuulle. Uudet valtuustot aloittivat kesäkuussa 2017 ja pääsivät heti päättämään kuntien toiminnasta ja taloudesta. Äänestäjien tahdon toteutumista joudutettiin useilla kuukausilla.

3. Turvallista äänestämistä voidaan helpottaa

Kaikenlainen siirtäminen ja rajoittaminen on perustuslain kannalta vaikeampaa kuin äänestämisen helpottaminen. Voisiko esimerkiksi ennakkoäänestysaikaa pidentää, jotta äänestäminen jakaantuisi tasaisesti?

2:19img

Katso ote kuntavaalikampanjoiden loppukiristä vuonna 2017. Tämän vuoden kampanjointi näyttää hyvin erilaiselta.

Lisäksi äänestyspaikoilla voidaan tehdä käytännön järjestelyjä. Äänestäjiä voidaan jakaa useampaan äänestyspisteeseen, ja odottajille täytyy varata riittävästi tilaa. Tähän velvoittaa jo vaalilakikin.

Jos kenraalit tuppaavat käymään edellisiä sotia, vaaliasiantuntijat näyttävät analysoivan edellisiä vaaleja. Huhtikuun kuntavaaleissa on kuitenkin mahdollista äänestää ilman tartuntaryöppyä.

Sen todistaa myös kokemus Yhdysvalloista, jossa koronapandemian alkupuolella käytiin kymmeniä esivaaleja. Tuolloin äänestämisen ja koronatapausten välillä ei nähty yhteyttä.

Tuoreimmat aiheesta

Kommentti