Presidentti Sauli Niinistö on luonnehtinut Venäjän presidentti Putinin Suomen-vierailua "hyvin tavanomaiseksi vierailuksi". Sitä se toki onkin, siinä mielessä että se on normaali osa vierailukalenteria ja kahdenvälisissä suhteissa ei juuri nyt ihmeempää kitkaa ole.
Silti Venäjällä kuohuu nyt niin monella tavalla, että se säteilee todennäköisesti Suomen-vierailuun asti, kirjoittaa MTV Uutisten ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut toimittaja Mirja Kivimäki.
Presidentti Sauli Niinistö kertoi tulevasta tapaamisestaan presidentti Vladimir Putinin kanssa Päätoimittajien yhdistyksen vierailulla Kultarannassa.
– En lähde etukäteen purkamaan tapaamisen agendaa. Kyseessä on aika tavanomainen työvierailu. Nyt ei ole mitään päivänpolttavaa kysymystä, Niinistö sanoi.
– Puhumme aika vapaasti monistakin asioista. En oikein pidä kohteliaana kertoa etukäteen, että mitä puheita otetaan. Nyt kun on useampaan kertaan tavattu, mikään aihe ei ole tabu, Niinistö myös kuvaili.
Lue myös: Vladimir Putin saapuu vierailulle Suomeen ensi keskiviikkona – "Odotan mielenkiintoisia ja hyödyllisiä keskusteluja"
Mielenosoituksia, säteilyturma ja räjähdyksiä armeijan yksiköissä
Venäjällä on kuitenkin nyt poikkeuksellisen paljon kuohuntaa monella eri sektorilla, ja olisi yllätys jos presidentit voisivat jättää nämä asiat keskustelematta.
Mielenosoitukset Moskovan paikallisvaalien osallistujalistoista ovat jatkuneet viikkotolkulla, ja niissä on nähty varsin väkivaltaisiakin yhteenottoja poliisien ja mielenosoittajien välillä. Poliisien on nähty lyövän mielenosoittajia.
Tarpeettoman kova voimankäyttö on levinnyt videoilla venäläisessä sosiaalisessa mediassa, vaikka viralliset valtiolliset mediat ovatkin painaneet protestiuutiset lähes villasella.
Venäjä varmasti kokee, että kyseessä on puhtaasti sen sisäinen asia, mutta olisi yllätys, jos protestit eivät nousisi esiin Suomen vierailullakin vähintään pressitilaisuuden kysymysten kautta.
Arkangelin turma muistuttaa ohjussopimusten tärkeydestä
Toinen kansainvälisestikin kuohuttava kysymys on Arkangelin alueen outo räjähdys ja säteilyonnettomuus, jossa kuoli ainakin viisi ihmistä.
Tapauksesta on saatu niukasti virallista tietoa, mutta parhaiden arvioiden mukaan kyseessä oli Burevestnik- eli Myrskylintu -ohjuksen epäonnistunut testaus.
Kyseessä on sekä ydinkäyttöinen että ydinkärjellä varustettu kokeiluasteella oleva ohjus, jonka kehittelyä Venäjä näyttää jatkaneen, vaikka se lännessä on todettu liian vaaralliseksi ja epävakaaksi.
Turvallisuuden tunnetta tuskin lisäävät erikoiset räjähdykset armeijan asevarastoilla. Aiemmin viime viikolla räjähti kaksi kertaa myös Krasnojarskin alueen ammusvarastossa, ja kymmenet loukkaantuivat.
Somessa tapaukset menevät sekaisin
Venäjän somessa nämä tapaukset on sekotettu toisiinsa. Esimerkiksi twitterissä on jaettu Krasnojarskin räjähdyksen hurjia savupilviä ja väitetty niitä Arkangelin säteilyturman jäljiksi. Tällainen lisää osaltaan turvattomuuden tunnetta.
Venäjän erikoinen ja traagisesti päättynyt ohjuskoe osuu kaiken lisäksi aikaan, jolloin kansainväliset aserajoitussopimukset – ydinsulkusopimus START mukaan laskettuna – ovat yksi kerrallaan kaatuneet tai kaatumassa.
Presidentti Niinistö on toistuvasti sanonut olevansa asesopimuksista ja erityisesti ydinasevarustelusta huolissaan. Tätä taustaa vasten lienee todennäköistä että hän ottaa Venäjän ohjuskokeet puheeksi.