Jääkiekon SM-liiga tiedotti tänään, että Sportin Markus Kankaanperän ja HPK:n Niklas Frimanin toteuttamat päähän kohdistuneet taklaukset ovat edenneet kurinpitokäsittelyyn. Hyvä niin, vaikka kysymys samalla kuuluu, miksei kurinpito käsittele Pelicansin Mikko Kousan päätaklausta.
Sekin on viesti ulospäin siinä surullisessa kehyksessä, jossa SM-liiga on muistuttanut lähinnä villiä länttä: niin kutsuttuja headshotteja on kauden alussa täräytelty rumasti ja huolimattomasti.
Jottei tilanne pahene, kurinpidolla ei ole poukkoiluun pienintäkään varaa.
Päähän kohdistuneisiin taklauksiin on puututtava kovalla kädellä. On selvää, että pää on jokaisen arvokkainta omaisuutta.
Liigan kurinpitodelegaatio reagoi jo ilmiselvästi voimakkaaseen päätaklauskeskusteluun Cody Kunykille ja Jari Sailiolle jaettujen kevyempien kakkujen (viisi ja kolme ottelua) jälkeen. Viimeisimmäksi liiga lätkäisi perjantaina Ässien Matti Lambergille kovan 13 ottelun piiraan, johon sisältyi kolme ottelun lisä hänen aiemmasta historiastaan.
Liigan pyrkimyksenä on ollut koventaa rangaistuksia päähän kohdistuneista taklauksista, ja pyrkimys on oikea. Olkoonkin että Lambergille jaettu tuomio ei ollut missään linjassa Kunykin ja Sailion sanktioihin. Mutta koska tuomioita lähdettiin Lambergin kohdalla sittenkin koventamaan, olisi jotain surullisen ja surkuhupaisan välimaastosta, jos Frimania ja viime kaudellakin päähän osunutta Kankaanperää ei rangaistaisi ainakin 10 ottelun tuntumaan asettuvilla sanktioilla.
Päähän kohdistuneisiin taklauksiin on puututtava kovalla kädellä. On selvää, että pää on jokaisen arvokkainta omaisuutta.
Vaikka pitkissä sanktioissa voi piillä teoreettisena vaarana, että peli kliinistyisi liiaksikin, pahinta olisi, jos samantapaisista niiteistä jaetut tuomiot poikkeaisivat toisistaan mielivaltaisen tuntuisesti. Joku pelaaja selviäisi muutamalla ottelulla ja joku lusisi tuomiotaan pitkään.
Pelaajien tulee jäällä ollessaan tietää, että päähän kohdistuneista kolauksista on automaattisesti pitkään sivussa. Se on selkein ulkoinen peliliike pahimmillaan äärimmäisen vahingollisten tekojen vähentämiseksi.
Muutos lähtee pelaajien itsensä ohella kurinpidosta. Nyt on sellaisen linjanvedon paikka, joka kantaa jämäkästi läpi kauden. Nyt mitataan SM-liigan kurinpitodelegaation puheenjohtajan Sampo Liusjärven ja hänen esikuntansa ryhtiä.
SM-liiga on rypenyt alkukaudella pääniittien kasvattamassa negatiivisessa julkisuudessa, eikä suomalaisen jääkiekon pääsarjalla ole siihen määräänsä enempää varaa. Tai siinä tapauksessa ei ainakaan kannata ihmetellä, jos lippuluukuille ei ole hirmuisesti tungosta perheiden puntaroidessa illanviettotapojaan.