Kansainvälisen jalkapalloliiton toiminta ei kestä päivänvaloa alkuunkaan. Raha on ratkaissut jo pitkään, mutta nykypäivän Fifan menettelytavat ovat jo niin oksettavaa, että maiden liitot voisivat tosissaan harkita siitä eroamista, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Eren Gürler.
Vuoden 2022 Qatarin MM-kisojen yhteydessä sateenkaarivärein koristellusta käsivarsinauhasta nousi kohu, kun Fifa kielsi sen käyttämisen kisaisäntänä toimivassa muslimimaassa. Silloin Tanskan jalkapalloliitto harkitsi jopa Fifasta eroamista. Eroa ei koskaan tapahtunut, mutta välikohtaus korosti, että ainakin tällä pohjoisessa Fifan toimintaan ollaan tyytymättömiä.
Aikanaan Qatarille myönnettiin kisat suuren kohun saattelemana. Maan ihmisoikeustilanne ja jalkapallokulttuurin puuttuminen eivät painaneet Fifan vaakakupissa, ja myöhemmin paljastuikin, että Qatar sai kisat korruption avulla, kun useita Fifan jäseniä lahjottiin.
Qatarille kisojen myöntäminen tapahtui myös hämmästyttävällä aikataululla. Öljymaa julistettiin kisaisännäksi vuonna 2010, eli 12 vuotta ennen tapahtumaa, mikä on poikkeuksellisen aikaisin. Vertailun vuoksi Ranskan vuoden 1998 kisat myönnettiin kuusi vuotta ennen, Brasilian vuoden 2010 turnaus seitsemän vuotta aikaisemmin, Venäjän 2018-kisat kahdeksan vuotta etukäteen ja tulevat 2026 Pohjois-Amerikan MM-kisat kahdeksan vuotta ennen.
2034 kisojen ja Saudi-Arabian kanssa on tapahtumassa täysin sama kuin Qatarin vuoden 2022 yhteydessä.
Järjetön aikaraja sekä sääntöpeukalointi
Viime päivien aikana Fifa on härskisti keksinyt uudet säännöt, asettanut täysin mahdottoman aikarajan ja junaillut asiat niin, että Saudi-Arabian hakemukselle ei löydy edes kilpailijaa.
MM-kisaisännyyden haku avattiin lokakuun neljäs päivä. Saudi-Arabia laittoi hakemuksen sisään 9. päivä, ja heti seuraavana päivänä Fifa ilmoitti, että haku sulkeutuu kuun lopussa.Aikaikkuna hakemuksen jättämiselle on siis käytännössä mahdoton.
Aikarajan järjettömyyttä korostaa, että hakukriteerit julkistettiin viikko sitten. Toisin sanoen mahdollisella hakijamaalla on yhteensä nelisen viikkoa aikaa järjestellä hakemus kuntoon maailman yhtä isointa urheilutapahtumaa varten.
Käsittämätön aikaraja on vain yksi häpeilemätön asia, mitä Fifa on puuhaillut, jotta se saa junailtua Saudi-Arabian kisaisännäksi. Jalkapallon kattojärjestö myös peukaloi aikaisempia kriteereitään, jotta Saudi-Arabia täyttää kisaisännältä vaaditut seikat.
Aikaisemmin Fifan vaatimus isännälle oli, että seitsemän vaaditusta 40 000 katsojaa vetävästä stadionista olisi jo valmiina. Vuoden 2034 isännän kohdalla sääntöä lievennettiin siten, että valmiina tarvitsee olla vain neljä kriteerit täyttävää stadionia. Kuinka kätevää, että Saudi-Arabiasta löytyi valmiiksi juuri neljä kappaletta säädökset täyttävää rakennelmaa.
Saudi-Arabia aikoo rakentaa peräti kymmenen uutta stadionia MM-kisoja varten, mutta tällä kertaa asia ei ole Fifalle ongelma.
Poikkeuksellinen turnaus
Aivan kuin Saudi-Arabiaa suosivat sääntömuutokset ja mahdottomat aikarajat eivät olisi tarpeeksi, paljastui Fifan toimista lisää mätää.
Kuin varkain Fifa petasi Saudi-Arabian kisaisännyyttä jo edellisten kisojen valinnallaan. Vuodelle 2030 MM-karkelot myönnettiin Espanjan, Portugalin ja Marokon yhteiselle hakemukselle. Erikoisuutena kisoissa pelataan muutama ottelu Etelä-Amerikassa, Fifan sanoin ”turnauksen satavuotisjuhlan kunniaksi”.
Kuuden maan turnaus kuulosti jo julkistusvaiheessa vähintäänkin hämmentävältä, ja selvisihän ennennäkemättömän kolmen maanosan kisaprojektin tarkoitus melko nopeasti. Homman juju piilee siinä, että Fifa sai tällä tavalla kammettua Saudi-Arabian tieltä vastaehdokkaita pois.
Fifa on ihan pätevästi harjoittanut kierrätystä kisaisäntien kohdalla, eli järjestänyt MM-kisoja eri mantereilla peräkkäisinä vuosina. Tuoreissa hakukriteereissään se kertoi, että vuoden 2034 kisat myönnetään vain Aasiaan tai Oseaniaan, koska kahdella edellisellä turnauksella kaikki muut maanosat saatiin suljettua pois kilvasta. Vuoden 2026 kisat pelataan Pohjois- ja Väli-Amerikassa ja vuoden 2030 kisat Euroopassa, Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.
Tämä kaikki todistaa, että Fifa tekee kaikkensa, jotta Saudi-Arabia valitaan. Sopii vain toivoa, että Australia, jonka on huhuttu olevan kiinnostunut kisaisännyydestä, saa hakemuksen vireille. Toki se saattaa olla täysin turhaa, sillä vaikka todisteita ei vielä olekaan, ei yllättäisi, jos Fifa-pamppujen taskuista löytyisi jossain vaiheessa tukuttain saudirahaa.
Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino sanoi suureen ääneen, että hän aikoo kiillottaa Fifan julkisuuskuvan ja palauttaa uskon järjestön toimintaan korruptioskandaalien jälkeen. Toisin on käynyt ja Qatarille myönnettyjen kisojen farssi on tapahtumassa jälleen. Jos niin käy, voisi Tanska, ja mielellään myös Suomi, toteuttaa uhkauksensa ja marssia Fifan ovista ulos.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.