Huuhkajien päävalmentaja Mixu Paatelainen on toistuvasti puolustautunut kritiikiltä luotuihin maalipaikkoihin vedoten. Tässä kirjoituksessa tarkastellaan Paatelaisen siteeraamia tilastoja.
Huuhkajien päävalmentaja Mixu Paatelainen on viitannut jatkuvasti, että Suomi on ollut karsintalohkonsa tehokkain yhdessä asiassa: maalipaikkojen luomisessa. Paatelainen on toistellut Huuhkajien pystyvän luomaan ottelussa keskimäärin 14 maalipaikkaa, ja tilastot todella tukevat tätä väitettä: Suomi on UEFAn sivujen mukaan luonut 13,8 paikkaa ottelua kohden. Se on eniten Suomen F-lohkon joukkueista. Kaikki maat mukaan lukien Suomen sijoitus on 23.
Joukkueiden luomat maalipaikat per ottelu (suluissa kohti maalia) Suomen lohkossa:
Suomi 13,8 (69 yritystä/23 päin maalia)
Kreikka 12,4 (62/16)
Pohjois-Irlanti 12,2 (61/28)
Romania 10,8 (54/23)
Unkari 9,2 (46/20)
Färsaaret 6,2 (31/14)
Kun tarkastellaan tilastoja ottelukohtaisesti, alkaa syy Huuhkajien kehnoon pistesaldoon kuitenkin paljastua. Suomi on luonut vastustajaansa enemmän maalipaikkoja (attempts) vain kahdessa ottelussa: Färsaaria ja Unkaria vastaan. Unkarikin tosin laukoi Budapestin kamppailussa useammin maalia kohti kuin Huuhkajat.
Tilastoa parantaa Suomen osalta ottelu Färsaaria vastaan. Siinä Suomi loi UEFAn tilastojen mukaan 23 maalipaikkaa, joista 13 suuntautui maalia kohden. Toisin sanoen Huuhkajien luomasta 69 maalipaikasta kolmasosa tuli jo karsintojen ensimmäisessä ottelussa. Ja 13:n maalia kohti suuntautuneen yrityksen jälkeen Suomi on saanut pallon maalia kohti seuraavassa neljässä pelissä yhteensä 10 kertaa, eli 2,5 kertaa per peli.
Joukkueiden luomat maalipaikat ottelukohtaisesti: (Lopputulos, maalipaikat (kohti maalia))
Färsaaret - Suomi 1-3 // 9-23 (5-13)
Suomi - Kreikka 1-1 // 10-13 (3-5)
Suomi - Romania 0-2 // 6-11 (1-6)
Unkari - Suomi 1-0 // 8-12 (4-2)
Pohjois-Irlanti - Suomi 2-1 // 13-12 (8-4)
Voitokkaan Färsaarten retken perään Suomi hävisi maalipaikat Kreikalle, Romanialle ja Pohjois-Irlannille. Unkaria vastaan maalipaikat voitettiin, mutta kohti maalia Suomi laukoi vain kahdesti.
Onko tilastoilla merkitystä?
Kaikkiaan 40 maata on luonut karsinnoissa 9 tai enemmän maalipaikkaa ottelua kohden. Voi kysyä onko sillä suurta merkitystä luoko pelissä 9 vai 13 tekopaikkaa? Paikkojen laatu on isompi tekijä. Se, että Suomi on saanut neljässä viime pelissä yhteensä vain 10 yritystä maalia kohti, viestii myös siitä, ettei jokainen maalipaikka ole ollut siitä kaikkein ihanteellisimmasta sektorista.
Suomi on syöttänyt palloa kahdeksanneksi eniten. Tilastoissa sillä pääsee Kroatian ja Italian väliin. Syöttöjen onnistumisprosentti on UEFAn tilastojen mukaan erinomainen 91 %. Se on peräti neljänneksi paras koko karsinnoissa. Edellä ovat vain Hollanti (94%), Saksa (92%) ja Tanska (92%). Pallonhallinnan mallioppilas Espanja on syöttänyt yhtä tarkasti kuin Suomi (91%), samoin Italia ja Kreikka.
Suomen hyökkäyspelaaminen on siis varsin laadukasta siihen saakka, kunnes pitäisi päästä hyville maalipaikoille. Vastustaja luo jatkuvasti Suomea enemmän maalipaikkoja.
Muuttuuko mikään?
Tiistaisen Viro-tappion jälkeen Paatelainen pysyi pukukopissa jopa kiusallisen kauan. Tunnelma pukukoppikäytävällä oli painostava. Puolen tunnin odotuksen jälkeen median eteen saapui hämmentyneen oloinen Paatelainen.
Poissa olivat selitykset luoduista maalipaikoista tai pelin hallinnasta. Päävalmentaja esitti enemmän kysymyksiä kuin kertoi vastauksia. Miten hyökätään, miten puolustetaan, ketkä pelaavat, millä taktiikalla ja niin edelleen.
Tilaisuus oli hämmentävä kun ottaa huomioon, että Paatelainen on saanut hioa pelitapaansa poikkeuksellisen kauan, yli neljä vuotta. Nyt edessä on lähivuosien suurin ottelu mutta kenraaliharjoitus oli täysi fiasko.
Perjantaina pelaajat kertoivat, että suuria viilauksia pelitapaan ei ole tulossa. Esimerkiksi Gijonin ihmeen (Espanja vieraissa 1-1) kaltaista ”sumppupuolustusta” tuskin lauantaina nähdään. Avainpelaajat toki vihjailivat hieman varovaisempaan pelaamiseen kuin tähän mennessä mutta suuret linjat pysyvät mitä suuremmalla todennäköisyydellä samana.
Vastaus otsikon kysymykseen
Suomi on siis todella luonut eniten maalipaikkoja karsintalohkossaan. Se, että niitä ei ole pystytty toivotulla tavalla luomaan päävastustajia vastaan, on laittanut Huuhkajat selkä seinää vasten.
Näiden karsintojen piti tuottaa suomalaiselle futisväelle jännitettävää ja suuria tunteita loppuun saakka. Unkaria vastaan pelattavan kesäkuun kotipelin laskettiin taatusti olevan jo iso askel kohti Ranskan EM-kisoja. Lauantaina edessä on Paatelaisen valmennusuran tähän mennessä isoin ottelu - mutta täysin toisesta syystä kuin alun perin toivottiin.