Ronnie O'Sullivan valloitti viime viikonloppuna ensimmäisen rankingtittelinsä lähes puoleentoista vuoteen. Snookerin englantilaisvetonaulan tilastoissa on tapahtunut viime aikoina selvä käänne huonompaan turnausvoitosta huolimatta, eikä paluu totutulle tasolle välttämättä enää onnistu, kirjoittaa MTV Urheilun Ossi Karvonen.
Kaikki snookeria seuraavat tietävät, että Ronnie O'Sullivanin pelivire on arvoitus käytännössä joka kerta, kun hän astelee kisapöydän ääreen. Jos hän on viimeisen päälle vedossa, lähes vastustaja kuin vastustaja voi vain unelmoida voitosta, mutta huonon päivän sattuessa kohdalle nimetönkin pelaaja voi kaataa kuninkaan.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Ronnie O'Sullivan on snookerhistorian tunnetuin pelaaja./All Over Press
Yhtä hyvin ovat tiedossa O'Sullivanin mielialavaihtelut. Välillä snooker on hänelle maailman ihanin asia, seuraavana päivänä ura on päättymässä lähes siltä istumalta. Jälkimmäisen tyylisiä kommentteja kuultiin O'Sullivanin suusta myös viime viikon World Grand Prix -turnauksessa, jonka finaalissa hän kaatoi Neil Robertsonin erin 10-8.
LUE MYÖS: Ronnie O'Sullivan kuuli snookertähden katkerasta kritiikistä – antoi kurinpalautuksen nuoremmalle taiturille
Se, että 46-vuotias O'Sullivan ja saman ikäpolven John Higgins sekä Mark Williams keikkuvat edelleen maailmanlistan huippusijoilla ja napsivat turnauksista välierä- ja finaalipaikkoja sekä titteleitä, kertoo kyseisen vuosikurssin poikkeuksellisuudesta.
Mutta. Oli syynä sitten O'Sullivanin ikä, koventunut ja kärjeltään laajentunut kilpailu, kuusinkertaisen maailmanmestarin ajoittainen hällä väliä -asenne tai kaikki edellä mainituista, ihan kuinka vain, O'Sullivanin häikäisevät voittotilastot ovat saaneet lommoja kahden viime kauden aikana.
O'Sullivan saavutti uransa kuudennen MM-tittelin elokuussa 2020. Tämän jälkeen hän pelasi kauden 2020-2021 täysin ilman merkittävää turnausvoittoa.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Ronnie O'Sullivan on voittanut urallaan kuusi maailmanmestaruutta, viimeisimmän vuonna 2020. Lisäksi hän on kahminut seitsemän titteliä niin UK Championshipissä kuin Mastersissa, jotka lasketaan MM-kisojen lisäksi kolmen suurturnauksen joukkoon./All Over Press
Näin oli tapahtunut edellisen kerran kymmenen vuotta aiemmin. Tuon jälkeen hän kahmi 21 merkittävää titteliä yhdeksään sesonkiin – ja voitoista peräti yhdeksän tuli kausina 2017-2019!
O'Sullivanin tilastot kausilta 2010-2020 ovatkin huimaa luettavaa. Jos mukaan otetaan myös rankingturnauksia merkityksettömämmät kisat, hän voitti 43 pelaamastaan välieräottelusta 37 (voittoprosentti 86). Loppuottelut hän klaarasi voittosuhteella 25/37 (68%). Kaikkiaan voittoprosentti välieräotteluissa ja finaaleissa oli huima 78.
Entä viimeisimmän MM-voiton jälkeen? Välierät ovat sujuneet edelleen mukavasti (6/9), vaikka pudotusta aiempaan on tullut (67%). Loppuotteluita on kertynyt kuusi, mutta niistä tuli ensimmäinen voitto vasta viime viikonloppuna.
O'Sullivan sanoi World Grand Prix -voittonsa jälkeen, ettei hänen aina tarvitse panostaa peliin kaikkeaan, sillä hän on jo voittanut niin paljon. "Haluan vain nauttia elämästä", englantilainen totesi.
Se on kadehdittava asenne, mutta menestymismielessä tuollaiseen ei ole varaa edes O'Sullivanilla. Hänen luomastaan pelotteesta ylivoimaisena pelurina on jäljellä enää rippeet, ja se, että viime kauden finaalitappiot tulivat kaikki eri vastustajille, kertoo entistä kovemmasta vastarinnasta.
Mutta onko kaikki tämä vain suurta sumutusta, alho ennen viimeistä näyttävää myrskyä? Ronnie O'Sullivan on suuri mysteeri. Se tapa, jolla hän jossain vaiheessa poistuu huippusnookerin areenoilta, on tavallaan jopa kutkuttavampaa kuin hänen uransa lukuisat kohokohdat ja käänteet.