Kokoomus kierrätti ministerinsä. Huomio kannattaa kiinnittää erityisesti uuteen ulkomaankauppa- ja kehitysministeriin Kai Mykkäseen. Tuore puheenjohtaja Petteri Orpo valitsi paikalle mahdollisesti tulevan seuraajansa - Mykkänen on ilman epäilyjä kokoomuksen tulevaisuuden kasvo.
Rauha vain!
Vaikka ajan riento on nopea ja puoluejohtajia vaihdetaan samaan tahtiin kuin talvirenkaita, Petteri Orpoa ei vielä reilun viikon jälkeen kukaan ole vaihtamassa mihinkään.
Silti tilanne on se, että Kai Mykkäsestä puhutaan jo kulisseissa kokoomuksen tulevaisuuden puheenjohtajana.
Uudeksi sisäministeriksi kokoomus nosti varapuhemies Paula Risikon, edellishallitusten sosiaali- ja terveys- ynnä kuntaministerin.
Risikko on epäilemättä pätevä ihminen vartioimaan kokoomuksen tonttia ikuisuuteen jatkuvassa sote-väännössä. Ei kuitenkaan ihan niin mahdottoman pätevä, sillä edellishallitusten sote-väännöissä Risikkoa haukkuivat sekä omat että vieraat ja jälkiä jouduttiin paikkailemaan porukalla.
Lempisana eteläpohjalaisella Risikolla on - kuten pahat kielet väittävät, kuinkas muuten - ”minä”.
No palatkaamme Mykkäseen, tuohon Espoon Tontunmäestä nousevaan kokoomuslahjakkuuteen.
Emme aloita Mykkäsen sukujuurista, ne löytyvät Lapista. Sieltä Mykkäsen isä Jouni Mykkänen ponnisteli pääkaupunkiseudulle ja päätyi kokoomuksen tiedotuspäälliköksi ja nousi kansanedustajaksikin 70-luvun alussa. Sittemmin isä-Mykkänen oli Ylen varapääjohtaja ja elokuvasäätiön johtaja.
Mutta pojastahan tässä piti kirjoittaa eikä isästä!
Heinäkuussa 37 vuotta täyttävä Mykkänen on itsekin ollut jo monessa mukana, mutta aloitetaan ensimmäisellä ja tärkeimmällä luonnehdinnalla:
-Kailla ei ole noussut kusi päähän.
Siinä tärkein.
Mykkästä kehutaan nykyaikaan sopivaksi, positiiviseksi maailmanparantajaksi, joka saattaa joskus jotakin haukkuakin, mutta haukuttukin kokee jälkeenpäin tulleensa kehutuksi.
Sitten taitopuoleen, josta mainittakoon ensimmäisenä Venäjä- ja yrityselämäosaaminen, joista on taatusti hyötyä ministerihommissa.
Ekonomistin koulutuksen hankkinut Mykkänen puhuu sujuvaa venäjää, sillä hän oli 2006-08 Pietarissa hoitamassa Sampo Pankin nimiin pohjoismaisia yritysasiakkaita.
Sen jälkeen hän päätyi idänkaupan East Officen kautta elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen avustajaksi TEM:iin. Siirryttyään EK:n toimitusjohtajaksi Häkämies palkkasi Mykkäsen Etelärannan johtoryhmään, mistä hän ponnisti eduskuntaan reilu vuosi sitten.
Kokoomuspolitiikan bysanttilaisessa maailmassa Mykkänen kelpaa kaikille ja antaa lohtua myös puheenjohtajavaalissa ryvetetyn Alexander Stubbin kannattajille. Mykkänen itse kannatti juuri Stubbia, mikä ei ole ihme, sillä hän oli Stubbin avustaja Euroopan parlamentissa 2004-06.
Sitäkään ei kannata unohtaa, että Mykkänen oli 2000-luvun alussa kokoomuksen nuorisojärjestön KNL:n puheenjohtaja, sieltä on pompattu ennenkin pitkälle.
Eli hyvät ovat edellytykset herralla tuleviin hommin.
Eli onpahan joku poliitikko nyt kunnolla kehuttu, minkä jälkeen saa hyvällä omalla tunnolla myös haukkua, jos tilanne sitä vaatii.
Sen aika näyttää.
Kuten senkin, miten Orpo hoitaa valtion rahakirstun vartijan tehtävät.
Mykkänen saattaa olla myös Orpolle sellainen tukipylväs, jollainen hän itse oli Stubbille - samaan tyyliin kuin Häkämies, joka oli Jyrki Kataisen luottopakki.
Ps. Kepu valitsi eduskuntaryhmänsä johtoon tuusulalaisen Antti ”Kanki” Kaikkosen, 42. Kepun mittakaavassa Kaikkonen on kossi eli nuori pojanriuku, joka löi äänen 28-17 kiukaislaisen, paluuta vanhoihin hommiin yrittäneen Timo Kallin, 69.