Kommentti: Ville Peltosen jatkosopimuksen taustalla raakoja faktoja – kestävätkö HIFK:n perustelut päivänvalon?

Ville Peltosen valmennusura numeroina 0:53
Videolla Ville Peltosen HIFK-ajan otteet kuvakerronnan muodossa.

HIFK-päävalmentaja Ville Peltonen jatkaa joukkueen käskijänä kevääseen 2026 saakka. MTV Urheilun Jere Hultin perkaa HIFK:n suoritteet Peltosen valtakaudelta.

Pelaajauransa vajaat kymmenen vuotta sitten päättänyt Ville Peltonen haki valmentajaoppia neljän kauden ajan Sveitsistä, jossa toimi Lausannen päävalmentajana vuosina 2018–2020. 

Ikoni palasi Nordikselle kesällä 2021. Peltosen kahta ensimmäistä HIFK-ajan runkosarjaa katsellessa näkymä on tuloksen osalta hyvin samankaltainen. Keväällä 2022 joukkue sijoittui viidenneksi pistekeskiarvolla 1,68. Viime keväänä sijoitus oli kuudes ja pistekeskiarvo lähes identtinen: 1,62. 

Peltonen on valmentanut HIFK:ta kahden edellisen runkosarjan osalta voittoprosentilla 53,78%. Vertailun vuoksi samassa aikaikkunassa esimerkiksi Tappara on takonut luvuksi 65,83% ja Ilves 64,17%. 

Sijoitusten ja pisteiden takaa löytyy kuitenkin kaksi hyvin erilaista vuoristorataa. Debyyttikaudella joukkue teki tulosta tasaisemmin, joskin odotuksiin nähden alakanttiin. Puolivälierissä HIFK kaatui TPS:n käsittelyssä seitsemässä pelissä. Helsinkiläiset kärsivät ottelusarjassa massiivisista poissaoloista. 

Peltosen toiselle kaudelle HIFK lähti normiodotuksin, eli Suomen mestaruus oli jälleen pakko ottaa. 

Syksyllä 2022 nähtiin valtaviin mittasuhteisiin paisunut HIFK-kriisi, jonka pyörteissä Peltosen asemaa suojeli todennäköisesti hänen poikkeuksellinen taustansa seurassa. Joukkue tarpoi seurahistoriansa surkeimman syksyn nykypistelaskun aikakaudella. Kiirastulessa paahdettiin Peltosen lisäksi myös etenkin urheilujohtaja Tobias Salmelaista.

Juttu jatkuu videoupotuksen jälkeen. 

Lehdistötilaisuus: HIFK - Tappara 4:18
Tapparasta viime kauden päätteeksi lähtenyt Jussi Tapola piti viime kaudella voimakkaan puheenvuoron Peltosen ja HIFK:n tueksi

Juuri ennen joulua kaikki muuttui. Joukkue pelasi käytännössä kaksi runkosarjaa yhden hinnalla: kevätkausi käynnistyi jäätävällä 16 ottelun pisteputkella, sekin sivusi seurahistoriaa. 

Peltonen puhui vaikeuksien aikana ja niiden taittuessa paljon kokeneiden pelaajien esiinmarssista pukukopissa. Hän ulkoisti oman roolinsa kurssin kääntämisessä käytännössä poikkeuksetta. 

Runkosarjan viimeisellä kierroksella varmistunut suora puolivälieräpaikka tarjosi loistosauman. Täysin hyytynyt Lukko tuli vastaan kuin tarjottimella. HIFK oli jo marssimassa voittamattomana välieriin, mutta kävi lopulta parin minuutin päässä katastrofista, kunnes kuudennen ottelun loppuhetkillä Ilari Melart ja Eetu Koivistoinen katkaisivat raumalaisten kevään pisimmän nosteen. 

Välierissä Peltosen joukoilla ei ollut Tapparalle tarjottavaa. Kauden lopullinen sijoitus oli pronssiottelun jälkeen neljäs. 

Kahteen ensimmäiseen Peltosen kauteen on mahtunut siis kaksi keskinkertaista runkosarjaa ja yksi voitettu pudotuspelisarja. 

Parasta vauhtia

Alkaneella kaudella HIFK on ottanut nykäisyn ylöspäin, mitä pistemenestykseen tulee. Otanta on vielä pieni (14 ottelua), mutta nykyisen pistekeskiarvon (1,93) tasaantuessa kohtuullisesti, ottaa joukkue parhaan sijoituksensa runkosarjassa Peltosen suuntaamana. 

Hurjilla kansainvälisen tason nimimiehillä vahvistunutta joukkuetta pidetään yhtenä suurimmista mestarisuosikeista. Peltosen jatkosopimuksen myötä asetelmasta tipahti kuitenkin tietynlainen all in -henki pois. Kuten MTV Urheilun kiekkoasiantuntija Petteri Sihvonen sanoi, seuran ratkaisu osoittaa, että se katsoo Peltosen projektin ja aikakauden olevan vielä kesken.

Kahden vuoden jatkosopimus tuntuu romanttiselta ja rohkealta, etenkin kun näytöt kahdelta ensimmäiseltä täydeltä kaudelta ovat korkeintaan keskinkertaiset. Alkanut sesonkikin on vasta alkutekijöissään.

Urheilupomo Salmelainen mainitsi sopimusuutisen yhteydessä, että Peltosen johdolla koko seura on ottanut askelia eteenpäin. Mikäli näin nähdään, on ratkaisu tietysti perusteltu. Näitä askeleita voi mitata monella eri tavalla, mutta ennen Peltosen sisääntuloa IFK oli viisissä edellissä pudotuspeleissä aina välierissä ja kolmesti mitaleilla. Keväällä 2021 seura oli runkosarjan toinen. 

Yhteistyö Villen kanssa on ollut määrätietoista ja suunnitelmallista alkaen päivästä yksi. Olemme saaneet kehitettyä ja vietyä eteenpäin koko urheilupuolen toimintaa ja kulttuuria. Tällaiselle matkalle mahtuu aina haastaviakin jaksoja, mutta olemme menneet niistä yhdessä läpi. Olemme tyytyväisiä Villen työhön ja iloisia siitä, että yhteistyö jatkuu myös kahdella seuraavalla kaudella, Salmelainen sanoi HIFK:n tiedotteessa

HIFK:n vetoa on syytä myös arvostaa. Peltosta ei laitettu kiertoon umpisurkeana viime syksynä, ja nyt vuotta myöhemmin näkymä hänen aikakaudellaan on potentiaalisempi kuin koskaan.  

Lue myös:

    Uusimmat