Ravintola-alan edunvalvojan Mara ry:n mukaan satoja alan yrityksiä uhkaa konkurssi. Uudet rajoitukset lisäisivät uhkaa entisestään. Suuri suomalainen ravintolakonserni Noho Partners odottaa käänteen parempaan tulevan loppukesällä.
Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo alan näkymien olevan toistaiseksi synkät.
– Näkymät ovat edelleen synkät näilläkin rajoituksilla. Konkurssiuhka on päällä todella monella. Yrityksiä, jotka tulevat lopettamaan toimintansa kesään mennessä tulee olemaan satoja, Lappi sanoo.
Erityisesti pubeilla ja yökerhoilla menee huonosti, mutta myös osalla ruokaravintoloista on vaikeata.
– Pubeista ja yökerhoista 29 prosenttia on ennakoinut, että on konkurssiuhan alla ensi kesänä ja kolme prosenttia on jo lopettanut. Ruokaravintoloista 24 prosenttia on ilmoittanut olevansa konkurssiuhan alla ja pari prosenttia niistä on lopettanut, Lappi selvittää.
Ravintola-alan työntekijöitä on voinut olla pahimmillaan lomautettuna viime huhtikuusta lähtien ja lomautukset ovat jatkumassa mahdollisesti pitkälle kevääseen.
– Toivottavasti heinäkuussa rajoitukset ovat poissa ehkä toukokuussa niitä voitaisiin helpottaa. Ala ei kestä uusia rajoituksia. Tilanne on niin huono, Lappi sanoo.
Noho Partners teki tappiota
Koronarajoitusten vaikutukset ravintola-alan liiketoimintaan ovat suuret.
Yli 230 ravintolaa Suomessa pyörittävä ravintolakonserni Noho Partners teki viime vuonna lähes 24 miljoonan euron tappion. Vuonna 2019 konserni teki 30,6 miljoonaa euroa voittoa, joten pudotus on ollut raju.
– Toiminnallinen tappiomme oli viisi miljoonaa euroa ja se ei ole hyvä luku. Suomi pidettiin kuitenkin plus miinus nollassa, vaikka liikevaihto putosi puolueen. Henkilöstö oli eniten kovilla, se kärsimys ei näy näissä luvuissa, Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström sanoo.
Yli puolet Noho Partnersin ravintoloista on nykyisin auki. Esimerkiksi yökerhot ja tapahtumaravintolat ovat kiinni.
Ravintolakonserni odottaa, että viimeistään loppukesällä ajat muuttuvat paremmiksi.
– Luotamme siihen Elinkeinoelämän keskusliiton ennusteeseen, että heinä-syyskuussa saadaan suomalaiset rokotettua ja markkina auki. Suurimmat huolet liittyvät seuraaviin pariin kuukauteen. Miten tautitilanne kehittyy ja tuleeko uusia rajoituksia? Moni yrittäjä on jo kuilun partaalla. Uudet rajoitukset ajaisivat kuilun pohjalle, Vikström sanoo.
Toimitusjohtaja Vikström muistuttaa, että ravintola-ala on Suomessakin suuri työllistäjä, mikä pitäisi ottaa huomioon, kun uusista koronarajoituksista keskustellaan.
– Keskustelussa olisi hyvä eriyttää ruokaravintolat ja yökerhot. Meillä oli viime vuonna ruokaravintoloissa kuusi tapausta, jolloin asiakkaalla oli myöhemmin havaittu koronatartunta. Pitäisi toimia vastuullisesti ja ottaa sekin huomioon, minkälainen kärsimys syntyy alan 80 000 työntekijälle, kun heitä lomautetaan ja mahdollisesti irtisanotaan, Vikström sanoo.
THL suositti tänään, että baareja, pubeja ja yökerhoja suljettaisiin pääkaupunkiseudulla. Hallitus ei ole ainakaan nopeasti tähän suositukseen reagoimassa, koska sulkemismääräys edellyttäisi poikkeusolojen julistamista ja valmiuslain käyttämistä.
Hallituksen pohdinnassa on kuitenkin anniskeluaikojen rajoittaminen, mikä on lainsäädännöllisesti mahdollista. Esillä on ollut anniskelun lopettaminen kello 18.
Jos anniskelu lopetettaisiin esimerkiksi kello 18, useat ruokaravintolat sulkisivat todennäköisesti ovensa.
– Lounasravintolat eivät kannata, kun ihmiset ovat etätöissä ja iltakaupasta katoaa kannattavuus ja näkemykseni mukaan myös kysyntä, jos rajoituksia tulee, Vikström pohtii tilannetta, jos anniskelu loppuisi kello 18.