Suomen olympiajoukkueen ylilääkäri Seppo Rehunen muistuttaa, ettei urheiluun liian korkea hemoglobiiniraja ole suora viittaus dopingin käyttöön. Naisten 4x5 kilometrin hiihtoviestissä Venäjän ja Ukrainan joukkueet joutuivat vetäytymään kisasta, koska niiden arvalla testiin valitut edustajat antoivat liian korkean hemoglobiinipitoisuuden sisältäneen näytteen.
Venäjän joukkueesta testiin joutui Larissa Lazutina, 36, ja Ukrainan joukkueesta tiettävästi Valentina Shevtsenko. Kummatkin joutuvat jatkossa virtsasta tehtävään dopingtestiin. Hiihdossa käytössä olevat hemoglobiinirajat ovat 160 naisilla ja 175 miehillä. Rajat laskivat pari vuotta sitten, kun Kansainvälinen hiihtoliitto halusi taistella jykevämmin EPO-hormonin käyttöä vastaan.
Korkean hemoglobiinin on arveltu olevan viite EPO:n käytöstä, mutta arvot voivat nousta hyvin korkeiksi myös yksilöllisen vaihtelun takia. Viime talven MM-hiihdoissa Lahdessa kohistiin muun muassa Jari Isometsän ja Ari Palolahden korkeista Hb-arvoista.
- Rajat ovat erittäin tiukat. Normaaliväestöstä noin viidellä prosentilla on niitä ylittävät arvot, vaikka he eivät olisikaan käyttäneet kiellettyjä aineita, Rehunen kertoi.
Rehunen pitää ihmeellisenä, ettei olympialaisten hiihtolajeissa ole tullut enemmän liian korkeita Hb-arvoja. Korkeassa ilmanalassa oleskelu kasvattaa veren punasolumäärää, ja kisojen hiihtopaikka Soldier Hollow on sääntöjen ylärajoilla olevassa 1700-1800 metrissä.
- Monet joukkueet ovat tulleet tänne vielä korkeamman paikan kautta. Elimistöön tulee silloin kuivumisilmiö, joka nostaa hemoglobiiniarvoja, Rehunen vahvisti.
Hb-testi ei ole varsinainen dopingtesti, vaan seulonta, jolla kisasta poistetaan ne urheilijat, joiden arvot ovat liian korkeat. Suuri hemoglobiiniluku voi olla urheilijalle jopa vaarallinen, sillä paksu veri aiheuttaa rasituksessa veritulppariskin. Hiihdon lisäksi testejä tekevät muun muassa ampumahiihto ja pyöräily. Hiihdossa urheilijalle ei tule korkeasta arvosta muita seuraamuksia kuin jääminen pois testiä koskevasta kisasta, ampumahiihdossa korkea arvo johtaa viiden päivän kilpailukarenssiin. Hb-testi tehdään noin 1,5 tuntia ennen kilpailua.
- Testaus ei haittaa urheilijoita pahemmin, sillä he pääsevät siihen heti, kun tulevat kilpailualueelle, Rehunen kertoi.
Hiihdossa urheilija ei saa tietää omaa testitulostaan, vaan hänelle kerrotaan kahden minuutin kuluttua testistä, onko kaikki kunnossa vai ei. Rehusen mukaan arvon kuuleminen olisi seurannan kannalta hyvä juttu, ja käytäntö on vallassa muun muassa ampumahiihdossa.
- Me olemme tehneet täällä omaa seurantaa sormenpäätestillä, mutta sen tulokset ovat hieman korkeammat kuin silloin, kun verta otetaan kyynärtaipeesta, Rehunen selitti.
(MTV3-STT)