Tuleva talvi ja korkea sähkönhinta aiheuttaa ongelmia kotitalouksien lisäksi myös teollisuuden yrityksille.
Teknologiateollisuuden johtava asiantuntija Martti Kätkä on huolissaan erityisesti pienistä ja keskisuurista yrityksistä, jotka eivät ole suojanneet sähkösopimuksiaan hinnanvaihteluilta.
– Suurimmat yritykset ovat aina suojanneet sähkönhankintansa. Uskoisin, että esimerkiksi metallinjalostajat eivät hirveästi kärsi tästä tilanteesta.
– Eniten huolettaa pienet ja keskisuuret yritykset, joilla ei ole ollut keskittää resursseja sähkönhinnanseurantaan ja myöskään sähkönhankintaan, siellä voi tulla aika korkeita energianhinnannousuja näille yrityksille, Kätkä jatkaa.
Teollisuus suurin yksittäinen sähkönkuluttaja
Viime vuonna yli puolet kaikesta sähköstä käytettiin muuhun kuin teollisuuteen, esimerkiksi asumiseen ja palveluihin. Teollisuus lohkaisi sähkönkäytöstä 44 prosenttia.
Eniten teollisuuden aloista sähköä kulutti metsäteollisuus. Samaan aikaan kun paperin ja kartongin valmistus kuluttaa sähköä, syntyy sitä lisää sellu- ja biotuotetehtaiden tuotannon yhteydessä.
Metsäteollisuuden vt. toimitusjohtaja Jyrki Peisan mukaan sähköä syntyy noin kymmenen prosenttia Suomen vuosittaisesta sähkökulutuksesta.
– Lisäksi se on sähköä, jota on saatavilla sääolosuhteista riippumatta ja se tuo oman apunsa hintapiikkien tasoittamiseen. Uskallan sanoa, että se on kokoaan tärkeämpää tuotantoa, kun sitä on saatavilla juuri silloin, kun sitä kipeimmillään tarvitaan Suomen sähkönjärjestelmään.
Kysyntäjoustolle tarvetta laajemminkin
Martti Kätkän mukaan nyt olisi tarvetta laajemmalle harkinnalle sähkön käytön ajoituksessa.
– Kysyntäjoustoa lisäämällä pystytään välttämään pahimmat hintapiikit. Monessakin yrityksessä on mahdollista siirtää tuotantoa halvemman sähkön tunteihin. Uskoisin, että kysyntäjoustojen tutkiminen lisääntyy ja se olisi toivottavaa myös sähköjärjestelmän kannalta.
Tulevan talven sähkön hinta voi nousta jopa kolme kertaa nykyistä suuremmaksi.