Korkeasaaren villieläinsairaala sai harvinaisen vieraan: Sivullinen toi maasta löytämänsä vaaleakiitäjän hoitoon – "Toivottavasti se ymmärtää lentää takaisin etelään"

Korkeasaaren villieläinsairaalaan saatiin erikoisempi vieras, kun sivullinen oli huomannut Helsingin Viikissä maassa olleen tervapääskyn ja tuonut sen hoitoon. Sairaalassa tervapääsy paljastuikin pohjoiseen eksyneeksi vaaleakiitäjäksi.

Korkeasaaren villieläinsairaalaan tuotiin vaaleakiitäjä, jonka sivullinen oli löytänyt maasta Helsingin Viikin kaupunginosassa.

Korkeasaaren kuraattori Ville Vepsäläinen kertoo MTV Uutisille, että villieläinsairaalaan tuotu lintu vaikuttaa virkeältä, mutta on laihanpuoleinen.

– Lintua tunnustellessa rintalasta tuntuu läpi, joka tarkoittaa, että lintu on laihassa kunnossa. Painoa sillä oli noin 28 grammaa. Linnun pitää saada arviolta viisi grammaa painoa lisää, ennen kuin se voidaan päästää takaisin luontoon.

Vaaleakiitäjä on tervapääskyn sukulaislaji, joka muistuttaa ulkoisesti hyvin paljon Suomen luonnossa esiintyvää lintulajia. Vaaleakiitäjää tavataan Välimeren alueella ja Lähi-Idässä. Tervapääskyn tavoin lintu talvehtii Afrikassa.

Tiedettävästi vaaleakiitäjä bongattiin Suomessa viimeksi vuonna 2004 kahteen kertaan.

Vaaleakiitäjällä on tervapääskystä poiketen iso, vaalea kurkkulappu, linnun yleisväri on vaalea, hiekanruskea ja sillä on hyvin vaalea pää, josta erottuu silmän seutu.

Eksynyt lintu päätyi Suomeen

Vepsäläinen arvioi, että lintu on tullut Suomeen lämpimän, etelästä puhaltaneen ilmavirtauksen mukana. Lintu on saattanut eksyä suunnasta ja lentää vahingossa Suomeen.

Marraskuussa edes tervapääskyt eivät enää oleskele täällä, vaan ne ovat lähteneet elokuun aikana.

– Jos lintu saadaan kuntoutettua, toivomme, että vapaaksi päästyään se ymmärtää lentää takaisin etelään.

Kaikki villieläinsairaalasta vapautetut linnut rengastetaan. Korkeasaaren villieläinsairaalaan tuodaan vuodessa noin 500 lintua.

Lue myös:

    Uusimmat