Korkeimman oikeuden mukaan Hangossa sivullisen ihmisen kaulan viiltänyt nainen on nuoresta iästään huolimatta erittäin vaarallinen.
KKO määräsi tekoaikaan 18-vuotiaan naisen suorittamaan tapon yrityksestä saamansa 4 v 3 kk rangaistuksen kokonaan.
Päätös syntyi äänestyksen jälkeen 3-2.
Teko tapahtui Hangossa elokuussa 2014. Nainen oli pyytänyt nurmikolla istuneelta mieheltä tupakkaa. Kun tätä ei löytynyt, nainen viilsi viistosti takaapäin miehen kaulan auki koko leveydeltä.
Miehen kuolema oli hyvin lähellä. Nainen ja mies eivät tunteneet toisiaan entuudestaan.
Vaarallisuusarviointi
Naiselle tehtiin mielentilatutkimus. Hänestä tuli ensimmäinen 18-vuotias, jolle on samalla tehty vaarallisuusarviointi aiemman rikollisuuden takia.
Vaarallisuusarviointi edellyttää aiempaa vakavaa väkivaltarikollisuutta.
Vuonna 2012 silloin 16-vuotias nainen oli syyllistynyt pahoinpitelyyn, jossa uhrilta oli revitty hiustukkoja irti ja purtu poskeen.
Vuonna 2013 silloin 17-vuotias nainen oli syyllistynyt törkeään pahoinpitelyyn, jossa hän oli istunut puolustuskyvyttömän uhrin rintakehän päällä, lyönyt tätä kasvoihin ja työntänyt sormet tämän silmiin.
Molemmissa tapauksissa pahoinpitelyihin osallistui muitakin.
Lääkärien mukaan mukaan naisen persoonallisuus oli jäsentymätön ja kyky hallita impulsseja puutteellinen. Naista ei pidetty sairaana, vaan hänellä oli persoonallisuuden epävakaus ja antisosiaalisuus sekä jo 11-vuotiaana alkanut päihdeongelma.
Uusimisriski arvioitiin korkeaksi.
Niin Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus kuin Turun hovioikeus pitivät naista erittäin vaarallisena toisten hengelle ja terveydelle. Nainen määrättiin suorittamaan 4 v 3 kk vankeusrangaistuksen kokonaan.
Aiemmin ehdollisina saatuja rangaistuksia ei kuitenkaan määrätty pantavaksi täytäntöön, koska nainen oli aiempien tekojen aikaan alle 18-vuotias.
KKO äänesti vaarallisuudesta
Korkein oikeus antoi asiasta ennakkopäätöksen tiistaina. Nainen vaati, ettei hänen tarvitsisi suorittaa koko rangaistusta vankilassa. Nuorena tekijänä hän olisi päässyt vapauteen suoritettuaan tuomiostaan kolmanneksen.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos totesi KKO:lle antamassaan lausunnossa, että väkivallan uusimisriskiä on yksilötasolla vaikea ennustaa, mutta sitä pidettiin tapauksessa edelleen korkeana.
KKO katsoi, että koko rangaistuksen suorittamisella pyritään suojaamaan muita ihmisiä rikoksilta, eikä nuoren tekijän iällä ole siinä erityistä merkitystä. KKO ei pitänyt koko rangaistuksen suorittamista kohtuuttomana, vaikka kyse oli ensimmäisestä ehdottomasta vankeustuomiosta.
KKO piti 4 v 3 kk rangaistuksen ennallaan.
Äänestyspäätöksessä vähemmistöön jääneet eivät pitäneet naista erityisen vaarallisena.