Korkein oikeus tuomitsi Timo Rädyn Hilkka Ahteen työsyrjinnästä – hovioikeuden vapauttava tuomio kumottiin

4:36img
Julkaistu 13.06.2018 09:15
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Korkein oikeus tuomitsi Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton (AKT) entisen puheenjohtajan Timo Rädyn Hilkka Ahteen työsyrjinnästä 20 päiväsakon suuruiseen rangaistukseen. KKO kumosi hovioikeuden vapauttavan tuomion.

Rädyn sakkorangaistus on yhteensä 480 euroa. Lisäksi Räty velvoitetaan maksamaan Ahteelle kärsimyskorvauksia 1 000 euroa korkoineen ja yli 27 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Yllä oleva video on oikeudenkäynnin alusta, kun Hilkka Ahteen työsyrjintäjutun käsittely alkoi käräjäoikeudessa vuonna 2013.

Rädyn katsottiin syyllistyneen työsyrjintään äänestäessään liiton hallituksessa viestintäpäällikkö Hilkka Ahteen erottamisen puolesta sen jälkeen, kun Ahde oli toimittanut Rädyn käytöstä koskevan kantelun työsuojeluviranomaisille.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Rädyn marraskuussa 2015 työsyrjinnästä sakkorangaistukseen ja suorittamaan Ahteelle korvausta kärsimyksestä. Räty valitti asiasta hovioikeuteen, joka hylkäsi syytteen ja kumosi käräjäoikeuden tuomion. KKO myönsi Ahteelle ja syyttäjälle valitusluvan.

Räty syyllistyi työsyrjintään

KKO:n mukaan työsuojeluilmoituksen johdosta tapahtunutta irtisanomista voitiin pitää rangaistavana työsyrjintänä. Kun työsuojeluilmoituksen tekeminen oli vaikuttanut liiton hallituksen päätökseen irtisanoa Ahteen työsopimus, irtisanomisen puolesta äänestänyt liiton puheenjohtaja ja hallituksen jäsen Räty oli syyllistynyt työsyrjintään.

KKO ei uskonut Rädyn selitykseen luottamuspulasta.

Räty oli ollut tietoinen hänen toiminnastaan tehdystä työsuojeluilmoituksesta. KKO katsoi hänen täytyneen olla tietoinen myös siitä, että työsuojeluilmoituksen tekeminen oli vaikuttanut Ahteen irtisanomiseen. Räty oli siten toiminut tahallisesti äänestäessään Ahteen irtisanomisen puolesta.

Oikeustaistelu jatkunut vuosia

AKT:n hallitus irtisanoi Ahteen vuoden 2012 maaliskuussa äänestyspäätöksellä äänin 11–9. Virallinen syy oli luottamuspula, mutta Ahteen mukaan syynä oli hänen Aville tekemänsä kantelu.

Ahteen potkuista on käyty oikeutta vuosia. Käräjäoikeudessa Räty tuomittiin vuonna 2015 työsyrjinnästä sakkorangaistukseen ja suorittamaan Ahteelle korvausta kärsimyksestä. Räty valitti asiasta hovioikeuteen, joka hylkäsi syytteen ja kumosi käräjäoikeuden tuomion.

Hovioikeus hylkäsi Rädyn syytteen äänestysratkaisulla, koska se ei löytänyt varmuutta siitä, että kantelu olisi ollut irtisanomisen syy.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos