Poliisi ja koronarajoituksia vastustavat mielenosoittajat ottivat tänään yhteen Kasselissa Hessenin osavaltiossa Saksassa. Maassa on pandemian aikana ollut paljon mielenosoituksia rajoitustoimia vastaan, mutta Kasselin mielenosoitus oli yksi tämän vuoden suurimmista.
Aukiolle Kasselin keskustaan oli kerääntynyt useita tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään. Mielenosoittajat eivät noudattaneet turvavälejä eivätkä käyttäneet kasvomaskeja.
"Rauhanomainen mielenosoitus ei näytä tältä"
Ryhmä mielenosoittajia yritti murtaa väkisin poliisin eristyslinjan yhdistyäkseen toisen mielenosoittajaryhmän kanssa, jolloin poliisi käytti paprikasumutetta protestoijia vastaan.
– Rauhanomainen mielenosoitus ei näytä tältä, Pohjois-Hessenin poliisi tviittasi.
Poliisi kertoi käyttäneensä paprikasumutetta ja pamppuja. Poliisin mukaan mielenosoittajat olivat hyökkäilleet paikalla valmiudessa olleita ensiaputyöntekijöitä vastaan.
Kasselin protestin järjesti Querdenken-liike, joka on pandemian aikana järjestänyt monia Saksan suurimmista rajoitustoimien vastaisista mielenosoituksista. Liikkeessä on mukana niin äärivasemmistolaisia kuin -oikeistolaisiakin, salaliittoteoreetikkoja ja rokotteiden vastustajia.
Mielenosoituksissa on vaadittu rajoitustoimista luopumista. Osa mielenosoittajista on pitänyt koko pandemiaa tekaistuna, osa taas katsoo valtion rajoittavan liikaa kansalaisoikeuksia.
Kolmas tartunta-aalto käynnissä
Koronatartunnat ovat parin viime viikon aikana taas olleet kovassa nousussa Saksassa alkuvuoden suvantovaiheen jälkeen, vaikka maassa on voimassa tiukkoja rajoitustoimia. Lauantaina maassa raportoitiin noin 16 000 uutta tartuntaa ja 207 kuolemantapausta.
Liittokansleri Angela Merkel ja osavaltiojohtajat pohtivat maanantaina, miten vastata uuteen tartunta-aaltoon. Saksa on viime viikkoina alkanut varovaisesti löysätä rajoituksia. Koulut alkoivat palata lähiopetukseen helmikuun lopussa, ja osa erikoisliikkeistä sai avautua tässä kuussa. Merkel on kuitenkin jo sanonut, että lisää rajoitusten helpottamisia ei ole nyt tiedossa.
Saksassa on pandemian aikana todettu yhteensä yli 2,4 miljoonaa koronatartuntaa ja kirjattu 75 000 virukseen liittyvää kuolemaa.