Maailman terveysjärjestön mukaan koronapandemia on vaikuttanut tupakoijien haluun lopettaa sauhuttelu.
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan koronapandemia on lisännyt miljoonien tupakoijien halua lopettaa sauhuttelu. Kantar TNS:n huhtikuussa toteuttama tutkimus osoittaa, että pandemia näyttää vaikuttaneen lopettamishaluihin myös Suomessa.
– Väestökyselyn mukaan viime kevään jälkeen noin 50 000 tupakoivaa sanoo lopettaneensa tupakoinnin. Heistä noin 10 000 sanoi tehneensä sen erityisesti koronan vuoksi. Muidenkin kohdalla tietoisuus koronauhasta on varmasti vaikuttanut näin suureen lopettamismäärään, Suomen ASH ry:n puheenjohtaja, professori Pekka Puska sanoo tiedotteessa.
Puskan mukaan tulokset ovat samansuuntaiset kuin järjestön viime syksynä teettämässä tutkimuksessa. Vaikka tutkimuksissa voi olla osin päällekkäisyyttä, ne osoittavat, että pandemia on vaikuttanut suuresti tupakoinnin lopettamiseen ja lopettamispyrkimyksiin. Suomen ASH ry on valtakunnallinen kansanterveysjärjestö, joka pyrkii edistämään tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista sekä päihteettömyyttä.
Puska kannusti tupakoinnin lopettamiseen jo koronapandemian alkuvaiheessa. Myös emeritusprofessori Anssi Sovijärvi puhui jo pandemian alussa tupakoinnin lopettamisen puolesta.
Lue myös: Lihoitko lopetettuasi tupakoinnin? Tutkimus paljastaa, miksi painonnoususta ei tarvitse olla huolissaan
"Tärkeimmäksi syyksi sanotaan yleensä terveys"
Suomen ASH:n toimeksiannosta teetetyn mielipidetutkimuksen mukaan 38 prosenttia tupakoijista on vähentänyt tupakointiaan koronan vuoksi.
– Aikaisempien tutkimusten perusteella tupakoivien lopettamishalukkuus ja lopettamisyritykset ovat Suomessa yleisiä. Tärkeimmäksi syyksi sanotaan yleensä terveys. Nyt tiedot siitä, kuinka tupakointi huonontaa koronan ennustetta, ovat varmasti vaikuttaneet, joko suoraan tai välillisesti. Lopettamisilmoitusten lisäksi peräti 30 prosenttia tupakoivista sanoo yrittäneensä lopettaa tupakoinnin koronan vuoksi, Puska toteaa.
Esimerkiksi erään tutkimuksen perusteella riski joutua sairaalahoitoon koronatartunnan vuoksi suureni tasaisesti mitä pitempään potilas oli tupakoinut. Yli 30 vuoden ajan askin päivässä tupakoineet joutuivat sairaalahoitoon yli kaksi kertaa todennäköisemmin kuin savuttomat. He myös menehtyivät koronatartuntaan kaksi kertaa todennäköisemmin. Pitkään jatkuneen tupakoinnin havaittiin kylläkin liittyvän riskeihin myös sen jälkeen, kun tupakoinnin oli lopettanut.
Lue myös: Passiivisesta tupakoinnista paljastui uusi haitta
Lähes 60 prosenttia haluaa lopettaa
Tuoreen mielipidetutukimuksen mukaan tupakoinnin lopettamishalukkuus on suurta: tupakoivista 57 prosenttia haluaa lopettaa, mikä tarkoittaa noin 260 000 tupakoijaa. Lopettamishalukkuus on hieman yleisempää miesten kuin naisten keskuudessa.
Myös alle 30-vuotiaiden ikäryhmästä 64 prosenttia on halukas lopettamaan. Vähiten lopettamishalukkuutta on 50–59-vuotiaiden keskuudessa. Koulutusryhmistä innokkaimpia tupakoinnin lopettamiseen näyttäisivät olevan perus- tai akateemisen koulutuksen saaneet.
Lue myös: Ensimmäinen oire voi olla sydänkohtaus – kolme tehokkainta tapaa välttää suomalaisten yleisin kuolinsyy
"Tupakointi tappaa 8 miljoonaa ihmistä vuodessa"
WHO käynnisti viime vuoden lopussa maailmanlaajuisen kampanjan "Sitoudu lopettamiseen”, joka on myös tämän vuoden Maailman tupakattoman päivän teema. Vuodesta 1987 vietettyä tupakatonta päivää vietetään 31.5. Päivän tarkoitus on kiinnittää huomiota maailmanlaajuiseen tupakkaepidemiaan ja sen aiheuttamiin ehkäistäviin kuolemiin ja tauteihin.
– Tupakointi tappaa 8 miljoonaa ihmistä vuodessa, mutta jos tupakoivat tarvitsevat lisämotivaatiota, koronapandemia tarjoaa oikean kannustimen, totesi WHO: n pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus terveysjärjestön tiedotteessa viime joulukuussa.
Lue myös: Tältä näyttää 21 vuoden tupakointi seinissä ja muilla kodin pinnoilla: "Kuvitelkaa, millaiset keuhkot ovat"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Suomen ASH ry, WHO