Uusia koronapasseja ja massatestausta vastuva mielenosoitus kokoontui Kööpenhaminassa viime viikon lauantaina 10. huhtikuuta. Mielenosoitukseen osallistui arviolta 700 ihmistä ja sen järjesti Men in Black -aktivistiryhmä, joka on kokoontunut Kööpenhaminan kaduilla vuoden 2020 lopusta lähtien.
– Yhtäkkiä alkoi kuulua pamahduksia, huutoa ja torvien soittoa sisälle asti. Mielenosoitus kulki rauhallisen Valbyn asuinalueen läpi, missä ei yleensä tapahdu mitään. Mielenosoittajat ampuivat ilotulituksia ja heillä oli palavia soihtuja. En ole koskaan nähnyt tai kuullut vastaavaa, Kööpenhaminassa asuva suomalainen Karoliina Sorjonen kertoo.
Ilotulituksista ja palavista soihduista huolimatta lauantain mielenosoituksen kerrottiin edenneen rauhallisesti.
Tanskan hallitus otti käyttöön 6. huhtikuuta koronapassit rokotetuille ja niille, joilla on näyttää negatiivinen koronatesti tai todistus sairastetusta viruksesta. Passilla pääsee muun muassa kampaajalle, ja myöhemmin kevään aikana ravintoloihin ja kahviloihin.
Pääministeriä esittänyt nukke poltettiin
Koronarajoituksia vastustavat mielenosoitukset nousivat otsikoihin koko Tanskassa tammikuussa, kun pääministeri Mette Frederikseniä esittänyt nukke poltettiin kadulla.
Nukelle oli liimattu pääministerin kasvot ja nuken kaulassa roikkui paperi, jossa luki "hänet on tapettava". Nukke oltiin ripustettu katulamppuun ja pian sen jälkeen se poltettiin.
Nuken polttamisesta on syytetty kolmea miestä, jotka odottavat tuomiota muun muassa pääministerin uhkaamisesta. Tanskassa on voimassa erityinen korona-ajan rikosmääräys, jonka nojalla syytetyt voivat saada jopa kaksinkertaisen tuomion.
Demokratian vastaista
Pääministeriä esittäneen nuken polttaminen on aiheuttanut paljon keskustelua Tanskassa kevään aikana. Useat poliitikot ovat tuominneet teon ja pitäneet sitä demokratian vastaisena.
– Uskon vilpittömästi, että teko oli pelottava. Siinä oli viitteitä elokuvista, joissa ihmisiä on lynkattu, tai tarinoista joissa ihmisiä on luokiteltu ja poltettu. Siksi se oli niin uskomattoman vierasta Tanskassa, kertoi Tanskan oikeusministeri Nick Hækkerup.
Tanskan kansanpuolueen Pia Kjærsgaard oli myös järkyttynyt toiminnasta.
– On kauheaa, että joku saa itsensä tekemään tuollaista riippumatta siitä, mitä mieltä on Mette Frederiksenistä tai Tanskan sosiaalidemokraateista. Tämä ei ole tapa ilmaista mielipidettä, sanoi Pia Kjærsgaard.
Tammikuun väkivaltaisista mielenosoituksista on tuomittu tähän mennessä kuusi ihmistä ja tuomiota odottaa 11 ihmistä. Tanskassa on voimassa erityinen koronamääräys, jonka nojalla covid-19 epidemiaan liittyvistä rikoksista voi saada jopa kaksinkertaisen tuomion.