Koronavirus runtelee suomalaisia työkyvyttömyyseläkkeelle, ja tilanne voi olla vasta alkua – näin vakavat oireet näkyvät vakuutusyhtiöissä

Koronaviruspandemian seuraukset näkyvät jo eläkehakemuksissa. Valtaosa myönnetyistä työkyvyttömyyseläkkeistä on määräaikaisia.

MTV Uutisten soittokierros suurimmille työeläkevakuutusyhtiöille kertoo, että yhtiöissä on jo käsitelty ensimmäisiä työkyvyttömyyseläkehakemuksia, joissa koronavirus on työkyvyttömyyden keskeinen syy.

Tyypillisesti hakija on vakavien oireiden vuoksi sairaalahoitoon joutunut 50–60-vuotias henkilö.

Työeläkeyhtiö Varmaan työkyvyttömyyseläkehakemuksia on tullut kuusi kappaletta.

– Kaikille kuudelle on myönnetty työkyvyttömyyseläke: viidelle määräaikaista kuntoutustukea ja yhdelle pysyvää, toistaiseksi voimassa olevaa työkyvyttömyyseläkettä, ylilääkäri Jan Schugk sanoo.

Hänen mukaansa hakijoiden ikähaarukka on ollut 56–62 vuotta.

– Hakijat ovat hyvin eri ammattiryhmistä, pääosin työntekijäammateista. Myyjää, linja-autonkuljettajaa, sähköasentajaa ja taisi olla yksi vapaa toimittajakin joukossa.

Toistuvasti negatiivinen testitulos hylättiin

Suomen suurimpaan työeläkevakuuttaja Kevaan hakemuksia on tullut kymmenkunta kappaletta.

– Olemme myöntäneet yhden osa-aikaisen kuntoutustuen ja yhden ammatillisen kuntoutuksen, johtajaylilääkäri Tuula Metsä sanoo.

Eloon on saapunut yhteensä viisi hakemusta. Ylilääkäri Liisamari Krügerin mukaan kaikki etuutta hakeneet sairastivat keväällä 2020 koronaoireita, neljällä testitulokset olivat positiiviset ja yhdellä negatiiviset. Iältään he ovat 31–58-vuotiaita.

– Kolmelle myönnettiin määräaikainen kuntoutustuki ja yhdelle osatyökyvyttömyyseläke. Yksi hakemus, jossa laboratoriokokeet olivat toistetusti negatiiviset, hylättiin.

Hakijoilla tyypillisesti vakavia oireita

Yleisimpiä syitä hakea työkyvyttömyyseläkettä on ollut sairaalahoitoa vaatineet hengitystieoireet, joista potilas ei ole täysin toipunut.

– Hakijoilla on tyypillisesti vakavia oireita. Keuhkoihin painottuvia sairausmuutoksia, kuten ilmarintaa, märkäisiä tulehduksia tai keuhkotoiminnan vakavia häiriöitä ja he ovat viettäneet viikkoja jopa kuukausia sairaalahoidossa, Schugk sanoo.

Lisää hakemuksia odotetaan

Suomessa työkyvyttömyyseläkkeelle jää vuodessa noin 20 000 henkilöä, yleisimpinä syinä mielenterveys- sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Tähän verrattuna korona näyttelee minimaalisen pientä osuutta.

Tähän saakka tulleet hakemukset ovat vielä yksittäisiä, mutta eläkeyhtiöt uskovat määrän kasvavan kun Kelan sairauspäivärahakausi päättyy.

– Varmasti tulee lisää, eletty vasta vuosi ja 300 sairaspäivärahan kausi alkaa loppua ja eläkkeenhakuaika alkaa, Metsä arvioi.

– Odotan määrän kasvua, sillä tehohoidossa on ollut 770 henkilöä. Tarkkaa määrää hakemuksista on vaikea arvioida, sillä hoidossa on edistytty ja vaikeakaan infektio ei johda samanlaiseen työkyvyttömyyteen kuin koronan alkuvaiheessa, Schugk sanoo.

Määrän kasvua odottavat myös Ilmarinen ja Elo. Myös Veritas uskoo näkevän koronasta aiheutuvia työkyvyttömyyseläkehakemuksia jatkossa, vaikka toistaiseksi niitä ei ole tullut. 

Kela on myöntänyt vuoden aikana koronan vuoksi sairauspäivärahaa noin 2500 henkilölle, joista vain hyvin pienelle osalle enimmäisaikaan saakka. 

Lue myös:

    Uusimmat