Koronavirusepidemia näkyy myös teiden varsilla – tätä kaikkea ihmiset heittävät surutta tonnitolkulla luontoon: "Ajatellaan jonkun keräävän pois ne sieltä"

Suomessa kerätään keväisin jopa 400 tonnia irtoroskia, joita ihmiset ovat jättäneet niille kuulumattomiin paikkoihin.

Roskien kerääminen maksaa vuosittain yli miljoona euroa, ja se kustannetaan veromaksajien rahoista.

YIT Suomi toimii maanteiden kunnossapitäjänä Itäisellä Uudellamaalla Vantaan ja Sipoon sekä osittain Järvenpään, Tuusulan, Keravan ja Helsingin alueilla.

YIT:n jokavuotinen kevätroskien siivousprojekti saatiin päätökseen vapun jälkeen. YIT:n työmaapäällikkö Anniina Rantamäki kertoi MTV Uutisille, että yleisimpiä tienvarsiin heitettyjä roskia ovat noutoruokaan liittyvät pakkaukset, mutta tänä vuonna niitä kerättiin huomattavasti enemmän edellisvuosiin nähden.

– Nyt korona-aikaan noutoruokapakkauksia kerättiin huomattavasti enemmän, kertoo Rantamäki.

Välinpitämättömyyttä

YIT keräsi Vantaan maanteiden hoitourakassa tänä vuonna pelkästään tienvarsista noin 7 000 kiloa jätteitä. Tienvarsista löytyy usein esimerkiksi jääkaappeja, pakastimia, mikroja ja akkuja.

– Yksi yleisimpiä sesonkituotteita on vanhat auton renkaat. Ihmiset vaihtavat uudet renkaat autoonsa, minkä jälkeen vanhat renkaat hylätään esimerkiksi bussipysäkille toisten poisvietäväksi.

Rantamäen mukaan he eivät ole saaneet roskaajia koskaan rysän päältä kiinni, mutta välillä he löytävät jälkiä, joiden avulla pystytään selvittämään roskaajan henkilöllisyys.

– Jos tekijä saadaan kiinni, niin mielellään kustannuksetkin siirretään sinne suuntaan, sanoo Rantamäki.

Yksittäisiä syitä roskaamiselle on vaikea hakea, mutta Rantamäki epäilee yhden pääsyistä olevan, että kaikki eivät koe sitä yhteiseksi asiaksi.

– Ajatellaan jonkun keräävän pois ne sieltä, ja mehän ne sieltä keräämme.

Katso ylhäällä olevalta videolta YIT:n työntekijöiden ottamia kuvia tienvarsiin jätetyistä roskista.

Haastattelu kokonaisuudessaan: 


Lue myös:

    Uusimmat