Kiinan koronavirus herättää huolta paitsi ihmisten terveyden puolesta, mutta myös maailmantalouden kantilta.
Maanantaina useat pörssit ympäri maailmaa lähtivät uuteen viikkoon alavireisesti. Lisäksi jo nyt on nähtävissä, että Kiinasta, Hubein maakunnasta leviämään lähtenyt virus on vaikuttanut useiden yritysten toimintaan myös Suomessa.
OP-yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi arvioi, että koronavirus voi pitkittyessään aiheuttaa taloudellista taantumaa.
– Kiinassa on kokoontumiskielto päällä, ei käytetä palveluita tai osteta niin paljon tuotteita, myös tehtaat ovat suljettuina. Toki tällaiset vaikuttavat pitkittyessään talouteen.
Keitaanniemi painottaa, että OP-ryhmällä on hyvä näkymä suomalaiseen yrityselämään.
– Meillä on yli 40 prosentin markkinaosuus yrityslainoissa suomalaisten yritysten kohdalla.
"Jonkin verran yhteydenottoja"
Keitaanniemen mukaan yhteydenottoja on tullut jonkin verran liittyen koronaviruksen vaikutuksiin yritysmaailmassa.
– Konkreettinen esimerkki on matkailuliiketoiminta, varsinkin Lapissa ja Pohjos-Suomessa. Kiinalaisten turistien osuus on merkittävä.
Keitaanniemi sanoo, että on vaikea arvioida, kuinka kauaskantoiset vaikutukset koronavirusepidemialla on maailmantalouteen.
– Jos Kiinan talouskasvu hidastuu voimakkaasti, toki suomalaisten isojen ja pienemipien yritysten tilanteeseen tällä olisi vaikutusta.
"Jättää väistämättä merkkinsä"
Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori sanoo, että koronavirusepidemian olevan ilmiö, joka jättää maailmantalouteen väistämättä merkkinsä vaikuttaen negatiivisesti Suomen talouteen.
Myös Vuori on saanut huolestuneita tiedusteluja firmoilta.
– Keväisin esimerkiksi ruvetaan jo tekemään ensijoulusesongin tuotteita, eli tällä voi olla vaikutuksia jopa kuluttajien joulumarkkinoihin, Vuori huomauttaa.