Korvaamattoman arvokas taulu turmeltiin – vodkaa nauttinut mies riehui venäläisessä taidegalleriassa

Humalaisen vahingoittama teos on yksi maan tunnetuimmista maalauksista. Taidegalleria pohtii nyt rajoittavansa alkoholin myyntiä sen tiloissa.

Yhdessä Moskovan johtavista taidegallerioista sattui viime viikolla ikävä välikohtaus, kun vodkaa nauttinut mies turmeli yhden Venäjän kuuluisimmista maalauksista.

Tretyakovin galleriassa perjantaina vakavia vahinkoja kärsinyt teos on Ilja Repinin vuodelta 1885 peräisin oleva historiamaalaus kuolevaa poikaansa syleilevästä Venäjän tsaari Iivana Julmasta.

Taidegallerian kuraattori Tatyana Gorodkova kuvailee teoksen painivan samassa sarjassa Leonardo da Vincin Mona Lisan kanssa. Taulun arvoa ei ole määritelty, mutta toinen Repinin teos on myyty yli 6 miljoonalla eurolla vuonna 2011.

Vodkanhuuruinen mies löi taulua putkella

37-vuotias venäläismies oli kertomansa mukaan nauttinut runsaasti vodkaa taidegallerian kahvilassa, jonka jälkeen hän oli lyönyt maalausta metallisella tangolla useita kertoja.

Gallerian kuraattorin mukaan mies oli huutanut lyödessään jotain sen suuntaista kuin ”Iivana Julma ei tappanut poikaansa”. Nimenomaisesta aiheesta väitellään edelleen: jotkin venäläiset historioitsijat ja nationalistit kiistävät Venäjän ensimmäisen tsaarin murhanneen poikansa vuonna 1581.

Gorodkovan mukaan taulun turmelua olisi ollut liki mahdoton estää, sillä hyökkäyksessä oli kyse vain sekunneista. Galleria tulee joka tapauksessa tutkimaan turvatoimiensa tehokkuutta.

Alkoholi pois taiteen ääreltä?

Gallerian johtaja Zelfira Tregulova kertoi maanantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa, että galleria aikoo pyytää tiloissaan toimivaa kahvilaa poistamaan alkoholin myynnistä. Hankalampaa on suostutella viereinen ravintola samaan, sillä sinne pääsee sekä kadulta että suoraan gallerian tiloista.

Kunnostettavaksi viety taulu saa tulevaisuudessa suojakseen panssarilasin.

Taulu joutui ilkivallan kohteeksi viimeksi vuonna 1913, minkä johdosta gallerian silloinen kuraattori riisti oman henkensä.


Lue myös:

    Uusimmat