Jos korvakivun syy ei löydy korvasta, nenästä tai nielusta, sitä kannattaa etsiä niskasta tai purennasta, toteaa lääketieteen lisensiaatti Juhani Kuttila väitöstutkimuksessaan.
Ilman korvassa havaittavaa vikaa esiintyvää korvakipua sanotaan toissijaiseksi korvakivuksi. Kuttilan mukaan lääkärit eivät ole riittävän tietoisia toissijaisen korvakivun syistä, mikä aiheuttaa turhia lääkärissäkäyntejä ja lääkehoitoja.
Kuttila tutki toissijaisen korvakivun, korvien soimisen ja tukkoisuuden yleisyyttä kirjekyselyllä, joka lähetettiin 2500:lle satunnaisesti valitulle jyväskyläläiselle. Kyselyyn vastasi 1720 henkilöä. Kuttila havaitsi yllättäen, että kaikkia korvaoireita oli selvästi enemmän 25-vuotiailla kuin vanhemmilla ikäryhmillä. Yleisen käsityksen mukaan korvaoireet lisääntyvät iän mukana.
Kyselyyn vastanneista 6 prosentilla esiintyi korvakipuja. Korvien soimista oli 15 prosentilla ja tukkoisuutta 8 prosentilla. Korvakivuista kärsivillä oli lisäksi muita enemmän kasvojen, pään ja niskojen särkyä ja he kävivät lääkärillä muita useammin.
Lähes kaikilla syy korvakipuihin löytyi erikoihammaslääkärin ja korvalääkärin tutkimuksissa. Niska- ja lihaskivut selittivät korvakivun 35 prosentilla, ja purennan ongelmat 20 prosentilla. 30 prosentilla havaittiin sekä niskakipuja että purentavaivoja.
Kirjekyselyn lisäksi Kuttila teki kaksivuotisen seurantutkimuksen, jossa korvakipuja selittäviksi tekijöiksi havaittiin purentavaivat, stressioireet ja hampaiden narskuttelu. Miesten korvakipuja selittivät yksinomaan niskakivut. Naisilla korvakipujen takaa löytyy löytyi purentavaivoja ja stressiä.
Kuttilan väitös tarkastetaan Turun yliopistossa tänään perjantaina.
(MTV3-STT)