Englantilainen Sarah päätti, ettei etäopeta ensimmäistä luokkaa käyvää poikaansa kotona.
Sarah Parcak teki huhtikuun 2020 alussa päätöksen olla osallistumatta lapsensa etäkouluttamiseen. Birminghamissa asuvan Sarahin lapsi on ensimmäisellä luokalla, ja perhe päätti ilmoittaa kouluun, että opetus on tältä keväältä päättynyt mielenterveydellisistä syistä.
– Kuten muut vanhemmat, jotka voivat tehdä työtä kotoa, mieheni ja minä löysimme äskettäin itsemme kestämättömästä tilanteesta: jos teet työtä täysiaikaisesti, miten samalla pitäisi huolehtia lapsista nyt, kun koulut ovat kiinni, etäopetuksen järjestämisestä puhumattakaan? Sarah kuvaili Time-lehdessä.
Twitterissä Sarah kertoi, ettei perhe yksinkertaisesti olisi selvinnyt "tämän hulluuden keskellä".
– Annan teille luvan päästää kaikesta irti. Ei sillä hitto vie ole väliä. Koululla ei hitto vie ole juuri nyt väliä. Lapsenne muistavat vain, miten heitä rakastettiin. Lupaan, nainen kirjoitti.
– Ajatus kotikoulusta oksettaa minua. Se on hitto vie vitsi, Sarah napautti toisessa tviitissään.
"Päätimme toimia tavalla, jossa on perheellemme eniten järkeä"
Sarah ja hänen miehensä toimivat yliopistoprofessoreina. Nopeasti he ymmärsivät, ettei ensimmäisen luokan kotiopetusta voi yhdistää työpäiviin.
– Joten sen sijaan, että yrittäisimme tehdä mahdottoman, päätimme toimia tavalla, jossa on perheellemme eniten järkeä ja suojata samalla 7-vuotiastamme ylimääräiseltä huolelta, Sarah kuvaa.
– Haluamme juuri nyt, että lapsemme tuntee olonsa turvalliseksi ja varmaksi, ja tiedämme, että tuon voi usein saavuttaa rutiinien kautta.
Sarah päätti, ettei jatka lapsen opettamista kotona. Kuvituskuva.mariakray, shutterstock
Oppiminen ei silti ole loppunut
Perhe onkin yrittänyt löytää korona-aikaan rutiineja: he syövät aamiaisen, käyvät lenkillä, jonka jälkeen lapsi lukee ja leikkii. Perhe tekee puutarhatöitä ja poika tapaa ystäviään videoneuvottelutyökalun avulla.
– Kun teimme päätöksemme, tiesimme, ettei pojan opetuksen laittaminen tauolle tarkoittaisi sitä, että hänen oppimisensa menee myös tauolle, Sarah kuvaa.
Hän miehineen puhuu lapsen kanssa historiasta, jota tuntee paljon arkeologin ja egyptologin töidensä puolesta. Sen lisäksi lapsi lukee kirjoja ja katsoo opetuksellisia dokumentteja ja videoita.
– Jääkö poika "jälkeen" sen vuoksi, että häneltä jää välistä kaksi kuukautta tehtäväpapereita ja ääntämisoppeja? "Jälkeen" verrattuna kehen tai mihin? Tämä voisi olla erilaista, jos hän olisi vanhempi ja riippumattomampi ja luokalla, jolla opetussuunnitelma on tarkemmin määrätty, mutta niin kauan, kun poika lukee joka päivä, harjoittelee kirjoittamista ja käyttää mielikuvitustaan, emme ole huolissamme siitä, ettei hän olisi valmis kakkosluokalle. Hänen onnellisuutensa ja hyvinvointinsa ovat tärkeämpiä, Sarah sanoo.
Sarah selitti ajatuksiaan Twitterissä. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
"En tunne yhtäkään nuoren lapsen vanhempaa, joka olisi okei"
Sarah myöntää olevansa etuoikeutetussa asemassa ja tietävänsä, etteivät kaikki perheet pysty samaan. Sarahin mukaan asioita täytyy myös pohtia uudelleen, mikäli kotiopiskelu jatkuisi esimerkiksi seuraavana lukuvuonna, koska jo lyhyt poikkeusaika kotona on vienyt monien voimat.
– En tunne yhtäkään nuoren lapsen vanhempaa, joka olisi okei, enkä voi kuvitella, miten meillä menee kolmen, kuuden tai 12 kuukauden kuluttua, Sarah kuvailee.
Hän huomauttaa, ettei moni vanhempi voi edes tulostaa lapsille koulun tehtäväpapereita kotona. Siksi hän toivoisikin, että koulut keskittyisivät enemmän oppilaiden perustarpeisiin, kuten siihen, että heillä on turvallinen olo ja heillä on tarpeeksi ruokaa ja vaatteita.
– Ei minulla ole vastauksia. Tiedän vain, että asioihin vastaaminen rakkaudella tuntuu juuri nyt oikealta, ja toivon, että poikani muistaa, että kriisin jokaisena päivänä häntä rakastettiin syvästi.
"Nyt ihmiset sanovat, että olen maailman huonoin äiti"
Sarah on saanut päätöksestään myös kritiikkiä.
Perhe on yrittänyt löytää korona-aikaan uusia rutiineja. Kuvituskuva.komokvm shutterstock
– Nyt ihmiset sanovat, että olen maailman huonoin äiti, koska kieltäydyn kotiopettamasta pandemian aikana. Kasvatamme myötätuntoista lasta, joka arvostaa vaikeita päätöksiä, joita ihmisten täytyy tehdä, ja johdamme häntä rakkaudella. Toivon, että tekin voitte tuntea myötätuntoa, Sarah kirjoitti seuraajilleen.
Nainen muistuttaakin Twitterissä, ettei kehota ketään toimimaan kuten itse on toiminut.
– Tulen estämään kaikki trollit. Minua ei kiinnosta, jos haluatte häpäistä minua, omat lapsenne ovat onnettomia ja niin olette tekin. Olkaa parempia esimerkkejä lapsillenne, nainen napautti Twitterissä.
LUE MYÖS: Etäkoulu oli Tapion pojalle helpotus – vasta kotiin jääminen lopetti kiusaamiseen: "Kun on ollut puhetta koulun avaamisesta ja sinne menemisestä, ahdistus on tosi pinnassa"
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähteet: Time.com, Twitter.com/Sarah Parcak, Thestir.cafemom.com