"Kotitekoisten" terrori-iskujen uhka suurin, jihadistisia terrori-iskuja yli kaksi kertaa enemmän edellisvuoteen nähden – EU:n terrorismiraportti julki

2:59img
Julkaistu 20.06.2018 21:23
Toimittajan kuva
Janne Hopsu

janne.hopsu@mtv.fi

Viime vuonna terrori-iskuissa EU-maissa kuoli vähemmän ihmisiä kuin vuonna 2016. Iskuja oli kuitenkin edellisvuotta enemmän.

EU:n tänään julkistaman vuosittaisen terrorismitilanne ja -trendit -raportin mukaan jihadistisen ideologian inspiroimat iskut yli kaksinkertaistuivat.

Viime vuonna EU:ssa tehtiin, saatiin estettyä tai epäonnistui 205 terroristista iskua.

Edellisvuonna hyökkäyksiä oli 142. Iskuissa kuoli 68 ihmistä, joista 62 menehtyi jihadismiin liittyvissä tapauksissa. Vuonna 2016 terrori-iskuissa kuolleita oli kaikkiaan 142.

Jihadistit onnistuivat hyökkäyksissään viime vuonna 33 kertaa. Se on edellisvuoden 13:ea selkeästi suurempi.

Poliisi konepistooli terrorismi

Ylivoimaisesti eniten terrori-iskuja tehtiin EU:n määritelmän mukaan separatistisissa ja etno-nationalistisissa iskuissa, kaikkiaan 137. Niistä lähes 90 liittyi Pohjois-Irlannin tilanteeseen. Toiseksi eniten näitä hyökkäyksiä tehtiin Ranskassa, kaikkiaan 42.

Ranskassa, kuten esimerkiksi Belgiassa, nämä tapaukset usein Liittyivät kurdien turkkilaisiin kohteisiin tekemiin hyökkäyksiin.

Väkivaltaa poliittisen kentän molemmissa äärilaidoissa

Poliittiset jännitteet Euroopassa ovat viime vuosina kiristyneet muun muassa maahanmuuton ja nousevan populismin takia.

Poliittisen kentän oikealla äärilaidalla raportti mainitsee viisi terroristista iskua, tai sellaisen yritystä tai epäonnistunutta hyökkäystä, kaikki Britanniassa. Yhdessä niistä mies ajoi autolla muslimien päälle kesäkuussa Lontoossa. Hyökkäyksessä kuoli yksi ihminen.

Raportin mukaan äärioikeistolainen väkivalta uhkaa kasvaa muun muassa hyökkäjien väittämän Euroopan islamisaation takia.

Poliittisen kentän vasemmalla laidalla ja anarkistien piirissä iskuja, yrityksiä tai estettyjä hyökkäyksiä oli kaikkiaan 24. Niistä lähes kaikki Espanjassa, kreikassa ja Italiassa.

Berliini poliisi Saksa terrorismi

"Kotitekoisten" terrori-iskujen uhka suurin

Haagissa päämajaa pitävän EU:n lainvalvontaviranomaisen Europolin mukaan viranomaiset keskittyvät voimakkaimmin jihadistisen terrorismiin, koska se aiheuttaa ylivoimaisesti eniten uhreja.

Äärijärjestö Isisin suora uhka Euroopassa on pienentynyt. Viranomaisten suurin huoli ovat nk. home grown -tapaukset, eli yksittäiset usein synnyinmaissaan kasvaneiden radikalisoituneiden henkilöiden iskut.

Haagissa tänään torstaina lehdistötilaisuudessa puhuneet oikeusviranomaiset muistuttivat näiden ”kotitekoisten” terrori-iskujen uhasta.

– Kyseessä voi olla kuka tahansa vankilassa radikalisoitunut ja sieltä pois päässyt. Kyse voi olla henkilöstä, joka yhtäkkiä päättää makuuhuoneessaan tekevänsä iskun. On erilaisia tarinoita ja tapauksia. Siksi on vaikeaa lähestyä ja hoitaa näitä uhkia.

Radikalisoituminen ei itsessään rikos

– Tarvitsemme siksi lisää tiedonvaihtoa, on oltava valmiina mennä väliin ja estää rikos, Belgian yleinen syyttäjä Fréderic Van Leeuw totesi MTV:lle tiedotustilaisuuden jälkeen Haagissa.

Van Leeuwin mukaan vaikeinta on nimenomaan estää riittävän ajoissa radikalisoituneen toiminta, sillä radikalisoituminen sinänsä ei ole mikään rikos, hän muistuttaa.

Raportin mukaan nämä iskut kohdistuvat tavallisiin ihmisiin aiheuttaakseen pelkoa, valtiollisiin symbolisiin kohteisiin kuten poliisiin, ja läntistä elämäntapaa edustaviin kohteisiin kuten konsertteihin.

Vaikka Isisin uuden propagandan tuottamiseen on kyetty iskemään näkyvästi, järjestö ja sitä tukevat tahot kierrättävät netissä äärijärjestön vanhaa materiaalia.

Europolin mukaan verkossa on yhä enemmän nettikäyttäjien itse tekemää propagandaa, jonka löytäminen ja pois saaminen on työlästä.

AOP Turun puukotus

Yhteinen terrorismi-tietopankki vireille

Tänään Belgia, Espanja, Ranska ja Saksa antoivat yhteisen tukensa sille, että Europolin lailla Haagissa sijaitsevaan Eurojustiin eli EU:n oikeudellisen yhteistyön yksikköön perustettaisiin tietopankki, johon kaikkien 28 jäsenmaan oikeusviranomaiset antaisivat tietonsa kyseisessä maassa käsiteltäviin ja käsiteltyihin terrorismitapauksiin liittyen.

– Näin esimerkiksi oikeusviranomaiset kussakin maassa voisivat systemaattisesti ristiintarkistaa ja vertailla tapauksiin liittyviä tietoja, ja sitten lähestyä sen jälkeen toisia jäsenmaita tarpeen mukaan. Tämä tehostaisi tapausten käsittelyä, sanoi ranskalainen Fréderic Baab, Eurojustin terrorisminvastaisen toiminnan ryhmän puheenjohtaja.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat