Suosikkiohjelma Kotoisa palaa MTV3-kanavalle viidennen tuotantokauden jaksoin 9. maaliskuuta.
Tällä Kotoisa-kaudella Niina Ahonen, Rickard Carlsson, Helga Andersson, sekä veljekset Arto Kontio ja Tero Kontio loihtivat upeita muodonmuutoksia erilaisiin koteihin ja niiden pihoille.
Rakennusurakoitsija Rickard Carlsson odottaa innolla tulevaa kautta ja kertoo uusien kohteiden olevan hyvin erilaisia keskenään. Tulevissa jaksoissa nähdään kattavasti asuntoja aina isoista omakotitaloista pienempiin kerrostaloasuntoihin.
Carlsson kertoo unelmakohteensa olevan mahdollisimman haastava remontoijille.
– Itse pidän haasteista, vaikka kyllä pelkässä maalaamisessakin on oma viehätyksensä. Unelmakohde kuitenkin on sellainen, jossa asiat tehdään perusteellisesti. Paras hetki on se, kun asukkaat eivät tunnista kohdetta omakseen. Silloin tietää, että olemme tehneet ison muutoksen ja onnistuttu siinä, Carlsson nauraa.
Lue myös: Kotoisa palaa viidennen kauden jaksoin – Sisustussuunnittelija paljastaa kuinka korona-aika näkyy kodeissa
Haasteiltakaan ei tulevalla kaudella vältytty, sanoo Carlsson. Kohteissa oli erityisen paljon laatoittamista ja se on usein aikaa vievää työtä. Neliömäärätkään eivät olleet pieniä, joten aikatauluttaminen oli remonttiryhmälle haastavaa.
Remontoidessa pitää aina varautua myös yllätyksiin.
– Usein yllätykset liittyvät märkätiloihin. Kosteus on asia, jota ei kannata pelätä, mutta siihen pitää varautua. Kun märkätiloja saneerataan, niin pitää olla aikaa myös mahdollisten kosteusvahinkojen kuivumiselle.
Carlsson kertoo, että jos kosteutta tai jopa hometta löytyy, niin niihin on olemassa hyviä ratkaisuja. Rakennusmestarina hän törmää näihin ongelmiin ja sanoo, että remontoimisessa kannattaa aina olla pieni bufferi ajan käytössä.
Lue myös: Kotoisan uudet asiantuntijat asiantuntijat paljastavat – nämä remonttikohteet aiheuttivat eniten haasteita
Rakennusurakoitsija on itse pannut merkille, että suomalaisten suurimmat remonttivirheet liittyvät usein lattioihin ja niiden asennuksiin. Hänen mukaansa moni ihminen kuvittelee lattian asentamisen olevan helppoa ja vaivatonta, mutta usein näin ei ole
– Pohjatyöt ovat erityisen tärkeitä. Jos sama parketti on ollut paikallaan 30 vuotta, niin se ei välttämättä tarkoita, että se olisi ollut suorassa. Oletetaan, että uuden voi vain iskeä vanhan tilalle, vaikka lattia vaatii suoristamista ennen uuden asentamista.
Carlsson myös muistuttaa, että märkätiloissa vesieristyksen tekeminen kannattaa suosiolla jättää ammattilaiselle, tai ainakin perehtyä huolellisesti, jos siitä aikoo itse suoriutua.
Kulunut korona-aika näkyy Carlssonin mielestä siinä, että ihmiset haluavat panostaa koteihinsa. Hän kertoo, että rakennusala elää kovaa buumia ja kun suomalaiset eivät paljoa tällä hetkellä matkusta, niin rahat laitetaan kodin tai mökin kunnostukseen. Pienen ja hyödyllisen vinkin hän haluaa antaa kaikille kotiaan remontoiville.
– Kun remontin suunnittelee hyvin ja työssä käyttää malttia, niin silloin usein budjettikin pysyy alhaisena