Viime viikolla tuli kuluneeksi 50 vuotta koko Suomea järkyttäneestä pelastusoperaatiosta, joka vaati kahden palomiehen hengen.
Traagiset tapahtumat saivat alkunsa 14. toukokuuta 1969, kun koulupoika lähti onkimaan Merikosken kauneuspadolle Oulussa.
Merikosken voimalaitoksella oltiin samoihin aikoihin todettu vika erään generaattorin jäähdytysjärjestelmässä. Koska generaattori kuumeni, se kytkettiin pois verkosta ja patoluukut avattiin, jotta vesi pääsisi juoksemaan padon ohi.
Vettä alkoi virrata kauneuspadolle, missä koulupoika seisoi. Hän luuli ensin, että veden nousu johtuu tuulesta.
Virtaus kuitenkin voimistui, ja poika pyrki padolta pois. Se ei onnistunut, sillä voimakas vesimassa saartoi hänet.
Vesimassa imaisi pelastusveneen
Oulun kaupungin palolaitos hälytettiin paikalle kello 14.25.
Tehtävälle lähetettiin päivystävän palomestarin auto, sammakkomiesten, eli pelastussukeltajien auto sekä sairaankuljetusauto.
Samaan aikaan sivullinen hivuttautui padolle auttamaan poikaa.
Viranomaisten saapuessa tapahtumapaikalle, lähtivät palomiehet Pekka Porki, 32, ja Viljo Laitinen, 33, pelastamaan poikaa alumiiniveneellä.
Kyseessä ei ollut sukeltamista vaativa operaatio, joten Laitisella oli päällään sammakkomiehen asu ilman paineilmalaitetta.
Saavuttaessaan pojan, palomiehet käänsivät veneen perän poikaa kohti ja tämä heilautti heittovapansa veneeseen. Palomiehet ajautuivat kuitenkin liian lähelle padon yli virtaavaa vesimassaa, mikä nopeasti painoi veneen perän pinnan alapuolelle.
Vene kaatui, ja palomiehet joutuivat hetkessä veden varaan. Virtauksen kova imu imaisi veneen ja miehet veden alle.
Voimakas virtaus uuvutti pelastajat
Onnettomuus havaittiin rannalta. Palomiehet Viki Heinilä ja Markku Nyman uivat apuun sammakkomiesasuissa. Toinen pelastajista onnistui saamaan palomies Porkin kaatuneen veneen päälle, mutta raskas vesivirtaus kaatoi veneen uudestaan.
Pyörteet ja virtaus alkoivat väsyttää myös pelastajia.
Palomestari Arvid Pennanen komensi paikalle lisää sukeltajia ja toisen veneen. Myös Merikosken voimalaitokselle soitettiin ja työntekijöitä pyydettiin sulkemaan padon luukut.
Kesti kuitenkin jonkin aikaa, ennen kuin virtaus rauhoittui.
Laitinen ajautui kauemmas
Pelastamaan rynnännyt Heinilä havaitsi pian veden varaan joutuneen palomies Laitisen kauempana pyörteistä. Laitinen ajautui virran mukana kauemmas kasvot veden pinnan alapuolella.
Heinilä tavoitti Laitisen, käänsi tämän selälleen ja lähti uimaan kohti rantaa. Heinilä yritti jo uidessaan antaa Laitiselle tekohengitystä.
Paikan päälle hälytetty vene tavoitti miehet, ja Laitinen saatiin rantaan ja sairasautolla sairaalaan. Mitään ei ollut kuitenkaan enää tehtävissä ja Laitinen menehtyi.
Jalka takertui köyteen
Padon päällä seissyt poika ja siviilihenkilö saatiin turvaan asettamalla tikkaat kauneuspadossa olevan aukon ylle. Tässä vaiheessa myös vesi oli laskenut padolla. Koululainen ja siviilihenkilö hivuttautuivat patoa myöten rantaan.
Samaan aikaan Arvid Pennanen lähti rannalla olleen mieshenkilön kanssa alumiiniveneen kaatumispaikalle. Ankkuriköyttä nostaessa kaksikko huomasi, että pelastamaan lähteneen Pekka Porkin jalka oli takertunut köyteen.
Porki oli pinnan alla noin kymmenen minuuttia. Hänelle annettiin tekohengitystä ja hänet vietiin sairaalaan, mutta miestä ei onnistuttu enää pelastamaan.
Menehtyneet palomiehet Viljo Laitinen ja Pekka Porki olivat työskennelleet Oulun kaupungin palolaitoksen palveluksessa kymmenen vuotta. Tapaturma oli laitoksen henkilökunnalle ja miesten omaisille erittäin raskas.
Valokuvaaja muistelee onnettomuutta
Kalevan entinen valokuvaaja Ilkka Laine osui onnettomuuden tapahtumapaikalle sattumalta. Hän ikuisti tapaturman koskettavaksi kuvasarjaksi.
Laineen mukaan päivä oli alkanut nuorelle lehtikuvaajalle rutiininomaisesti.
– Olin menossa maaherran luokse kuvaamaan, mutta hän oli myöhässä. Istuin lääninhallituksen portailla ja huomasin paloauton. Hyppäsin heti auton kyytiin ja ajoin johtoauton perässä sinne tapahtumapaikalle, muistelee Laine MTV Uutisille.
Laine seurasi traagisia tapahtumia alusta loppuun saakka. Laine kertoo, kuinka päivän päätteeksi hänen jalkansa alkoivat vapista.
Järkyttävät tapahtumat jättivät arven.
– Itse en kyennyt käsittelemään ottamiani kuvia. Yritin kyllä, mutta en kyennyt keskittymään.
– Kyllä se tapahtuma jäi mieleen. Ei se sieltä mihinkään mene. Aina muistetaan, kun ajetaan siitä ohi, kertoo Laine.
Laineen valokuvia julkaistiin myös ulkomaisissa lehdissä muun muassa Iso-Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa.
Oulu-Koillismaan pelastuslaitos muistelee menehtyneitä palomiehiä nyt 50 vuoden jälkeen sosiaalisessa mediassa.
Jutussa on käytetty lähteenä Palontorjunta-lehden 5/1969 kirjoittamaa artikkelia.