Koululaisten kerhomaksuihin tulossa raju korotus

Koululaisia
Lastensuojeluliittojen kannanoton mukaan osa pienituloisten perheiden lapsista jäisi maksujen nousun takia aamu- ja iltapäivätoiminnan ulkopuolelle. Lehtikuva
Julkaistu 25.08.2015 20:17

MTV UUTISET - STT

Keskeiset lastensuojeluliitot ovat tuohtuneita korotuksista, joita hallitus kaavailee koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksuihin. Maksujen enimmäismäärään suunnitellaan sadan prosentin korotusta.  

Liittojen kannanoton mukaan osa pienituloisten perheiden lapsista jäisi maksujen nousun takia aamu- ja iltapäivätoiminnan ulkopuolelle.  

Opetus- ja kulttuuriministeriön luonnoksessa esitetään asiakasmaksujen enimmäismäärän korotusta 60 eurosta 120 euroon ja 80 eurosta 160 euroon.  

Liittojen mukaan korotukset ovat suurempia kuin yleinen kustannustason nousu edellyttää. Elinkustannusindeksin mukaan laskettuna korotetut maksut olisivat huomattavasti matalammat eli noin 72 ja 94 euroa.  

Lastensuojelun Keskusliiton, Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja Kehitysvammaisten Tukiliiton mukaan korotukset maksuihin olisivat ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden kanssa ja vaarantaisivat lasten ja perheiden yhdenvertaisuuden.  

Perheillä mietinnän paikka 

Myös kehittämispäällikkö Arja Hastrup Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) pitää maksuihin kaavailtua korotusta suurena.

– Se näyttää kyllä aikamoiselta. Jos ajatellaan indeksin mukaista korotusta, niin sen pitäisi olla selkeästi pienempi.  

Hastrup korostaa, että aamu- ja iltapäivätoiminnan tavoite on lasten hyvinvoinnin sekä koulun ja kodin yhteistyön tukeminen.  

– Jos rahat ovat tiukalla ja perheessä on useampikin eka- ja tokaluokkalainen, niin kyllä se pistää miettimään.  

Hastrupin mukaan kokonaisuutta pitäisi aina katsoa myös lapsen edun kannalta.

Valtaosa perii enimmäismaksun  

Aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksujen enimmäismäärien periminen on varsin yleistä, kertoo Suomen Kuntaliiton johtaja Tarja Myllärinen.  

– Kuntien taloustilanne on hyvin vaikea, niin kuin on koko julkisen talouden tilanne. Kunnat tarvitsevat lisää tuloja, Myllärinen sanoo.  

Myllärisen mukaan kunnalla on mahdollisuus jättää maksuja perimättä tai alentaa maksuja yksilökohtaisesti.  

Asiakasmaksuista kertyy häviävän pieni osuus palveluiden kokonaiskustannuksista.  

– Omia tuloja tarvitaan, sillä valtionosuuksia on leikattu ja kustannukset ovat hyvin pieniltä osin katettuja.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa