Köyhän perheen joulussa kulutus ei ole tärkeintä – ”siitä kannattaa puhua”

köyhyysjajoulu
Kuvituskuva. Asiakkaita Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla sunnuntaina 15. marraskuuta 2015.Lehtikuva
Julkaistu 27.11.2015 14:11

Outi Karilahti

outi.karilahti@mtv.fi

Joulun odotus näkyy ja kuuluu, mutta köyhässä perheessä siihen ei välttämättä ole yksinkertaisesti varaa.

Joulun tulo näkyy ensimmäisenä kauppojen mainoksissa, kauppakeskusten joulun avajaisissa ja postilaatikkoon tipahtavista lelukauppojen mainoskuvastoissa.

Lapset kirjaavat pukinlistaan lahjatoiveitaan jo ajoissa, joulukoristeet kaivetaan koristamaan kotia ja piha valaistaan valosarjoin. Mutta miten valmistautua jouluun, kun siihen ei tunnu olevan varaa?

– Vanhemman kannattaa ottaa se puheeksi. Lapselle on hyvä korostaa, että tänä vuonna on tällainen tilanne, että meillä ei ole varaa, mutta tulevaisuudessa tilanne voi olla eri, sanoo johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Köyhyyden käsittely helpottaa niin aikuisten kuin lastenkin mieltä. Aihe voi ahdistaa koko perhettä ja siihen liittyy helposti häpeää. On tärkeää, että vanhemmat pystyvät käsittelemään aihetta perheessä ja ylläpitävät elämänmyönteistä asennetta. Köyhyydestä ei tarvitse tehdä surullista aihetta.

– Vanhemmat ovat usein luovia keksimään ratkaisuja siihen, kuinka pärjätään. Tärkeintä on, että perheellä on aikaa olla yhdessä ja huomio kiinnitetään ennemmin siihen, mitä kivaa on, eikä siihen mitä puuttuu, Iivonen sanoo.

Vinkkejä jouluun:

  • Mieti, mistä joulutunnelma koostuu teidän perheessänne.
  • Listaa ylös, mitä on tarpeen ostaa ja mistä voi tinkiä.
  • Hyödynnä kirpputoreja ja kierrätyskeskusta. Lainaa tavaroita.
  • Tee huolellinen suunnitelma. Laske, paljonko rahaa menee.

Vinkit antoi johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Pois kulutuskeskeisyydestä!

Monessa perheessä joulua varten säästetään, jotta voidaan taas tuhlata.

– Elämme kulutuskeskeisessä maailmassa, ja kulutus on osa lastenkin arkea. Kuluttaminen rakentaa identiteettiä ja itsetuntoa, Iivonen sanoo.

Joululomalta kouluun palatessa lapset vertailevat ja kertaavat omaa jouluaan mieluusti. Mitä sait lahjaksi? Mitä söitte jouluaattona? Mitä löytyi joulukalenterin viimeisestä luukusta?

– Kouluun palatessa opettajien tulisi olla tarkkana, ettei rakenneta tilanteita, joissa vertaillaan esimerkiksi lahjoja.

Iivosella on tärkeä neuvo myös hyvätuloisille vanhemmille:

– Kerro lapselle, että vaikka hän saa monta lahjaa, ei se tarkoita, että kaikki saavat näin monta, vaan eri perheissä vietetään joulua eri tavalla.

Tuoreimmat aiheesta

Säästäminen