Kreikassa äänestetään tänään ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Äänestyspaikat aukesivat aamulla seitsemältä ja sulkeutuvat iltaseitsemältä.
Ovensuukyselyjen tuloksia odotetaan pian äänestyspaikkojen sulkeutumisen jälkeen ja ensimmäisiä tuloksia iltayhdeksän aikoihin.
Mielipidekyselyjen mukaan maata neljä vuotta hallinnutta vasemmistolaista Syriza-puoluetta odottaa karvas tappio. Monien kreikkalaisten mielestä puolue ei ole pystynyt pitämään lupauksiaan, joita se antoi viime vaaleissa talouskriisin keskellä.
Mielipidemittausten perusteella vaalit palauttavat valtaan perinteisen valtapuolueen, keskustaoikeistolaisen Uuden demokratian (ND).
Puolue on muun muassa luvannut suitsia byrokratiaa ja leikata veroja, jotta yritystoiminta vilkastuisi ja Kreikka houkuttelisi lisää ulkomaisia sijoituksia.
Mielipidekyselyjen mukaan ND saa tarjolla olevista 250 parlamenttipaikasta noin sata. Siihen tulevat päälle ylimääräiset 50 paikkaa, jotka Kreikan vaalilain mukaan kuuluvat suurimmalle puolueelle.
Syrizan osuus on putoamassa nykyisestä 144 edustajasta noin 80:een.
"Kenenkään ei pitäisi jättää äänestämättä mennäkseen rannalle"
Uudeksi pääministeriksi on ennakoitu nousevan ND:n johtaja Kyriakos Mitsotakis.
– Toivon, että voimme huomenna huokaista helpotuksesta. Hengittää syvään. Niin käy, jos Mitsotakis tekee mitä hän lupaa, sanoo 48-vuotias Athinodoros äänestyspaikalla Ateenassa.
Lämpötilan ennustettiin nousevan sunnuntaina 39 asteeseen, ja puolueet pelkäsivät kuuman sään vaikuttavan äänestysinnokkuuteen.
– Tässä on niin paljon pelissä, että kenenkään ei pitäisi jättää äänestämättä mennäkseen rannalle, kertoi 36-vuotias Aphrodite äänestyspaikalla.
– Kreikka on päättämässä kymmenen kriisin vuotta. Uudella hallituksella on kova tehtävä, joko antaa maalle mahdollisuus toipua täysin tai upota, hän lisäsi.
Talouskriisi räjähti käsiin ND:n aikana
ND oli vallassa 2010-luvun alkupuolella, kun Kreikka ajautui valtaviin talousvaikeuksiin. Maa joutui turvautumaan ulkomaisiin lainoittajiin, jotka vaativat kreikkalaisilta tiukkaa talouskuria ja säästötoimia.
Kansa suuttui ja äänesti vuoden 2015 vaaleissa valtaan Syrizan ja sen johtajan Alexis Tsiprasin.
Kansainvälisessä paineessa Syriza ei pystynyt pitämään monia vaalilupauksistaan ja puolueen kannatus lähti laskuun. Tsiprasin suosiota on syönyt myös Kreikan ja Makedonian sopimus, jolla Makedonian nimi muuttui Pohjois-Makedoniaksi.
Maiden välejä vuosikymmenet hiertänyt nimikiista juonsi juurensa siihen, että Kreikalla on Makedonia-niminen pohjoinen maakunta.
Tsipras on pitänyt sopua yhtenä suurimmista poliittisista saavutuksistaan. Mielipidekyselyjen perusteella kreikkalaisten selvä enemmistö kuitenkin vastusti sopimusta ja katsoi, että Tsiprasin hallitus toimi sen suhteen väärin.
Varsinkin Pohjois-Kreikassa monet ovat sitä mieltä, että jo pelkkä viittaus Makedoniaan naapurimaan nimessä on törkeää historian vääristämistä.