Nato-maa Kroatian presidentti vastustaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä – pääministerin mukaan presidentti on vandaali ja manipuloija

Milanović AOP
Kroatian presidentti Zoran Milanović.
Julkaistu 26.04.2022 17:24
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Kroatian presidentti Zoran Milanović on kertonut vastustavansa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Useiden kroatialaismedioiden mukaan Milanović sanoo, ettei Kroatian parlamentin pitäisi ratifioida Suomen tai Ruotsin Nato-jäsenyyttä ennen kuin Bosnian ja Hertsegovinan vaalilakia on muutettu.

Kroatiassa on pidetty Bosnian vaalitapaa epäreiluna maan kroaattiväestön kannalta ja Kroatian johto on ajanut järjestelmän muuttamista ensi syksyn parlamenttivaaleihin mennessä. Asia on ollut esillä myös Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

Bosnian hallintomuodosta päätettiin Yhdysvaltojen johtamassa Daytonin rauhankonferenssissa vuonna 1995.

Suomen ja Ruotsin tulisi Milanovićin mukaan toimia lain muuttamisen puolesta, jotta Kroatia voisi tukea niiden Nato-jäsenyyttä.

– Emme pyydä Suomea tai Ruotsia vaihtamaan nimeään Ikeaksi, vaan ainoastaan kehottamaan Yhdysvaltoja ​​ratkaisemaan asia. Se on minusta elintärkeää valtion, kansakunnan ja kansan kannalta, Milanović sanoo.

Kroatiassa presidentillä ei kuitenkaan ole valtaa estää uusien Nato-jäsenien hyväksymistä, sillä päätöksen tekee parlamentti.

Presidentti Milanović on tulehtuneet välit maansa hallitukseen. Viime viikolla pääministeri Andrej Plenković kertoi katkaisevansa välinsä presidenttiin sen jälkeen, kun tämä oli väittänyt pääministeripuolueella olevan yhteys kommunistisen Jugoslavian turvallisuuspalvelu UDBA:han.

Pääministeri Plenković kutsui presidentti Milanovićia vandaaliksi, manipuloijaksi ja Venäjä-mieliseksi.

– En tiedä, onko hän venäläisten agentti vai ei, mutta hänen tekemänsä vahinko Kroatian ulkosuhteille viime kuukausina on valtavaa, Plenković sanoi.

Kun Natoon liittyy uusia jäseniä, on jäsenyys hyväksyttävä jokaisessa jäsenmaassa niiden perustuslain mukaisesti.

Katso myös: Ulkoministeri Haavisto: Suomen ja Ruotsin Nato-päätökset voivat tapahtua samoina päivinä

10:30img

Tuoreimmat aiheesta

Nato