KRP: Helsingissä vangittu kolmikko osallistunut Isiksen toimintaan – ei terrorismiuhkaa Suomeen

Keskusrikospoliisi epäilee kolmen ulkomaalaisen miehen osallistuneen radikaali-islamistisen terroristiryhmän toimintaan Helsingissä.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehet KRP:n vaatimuksesta viime viikon perjantaina.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Salminen kertoo MTV Uutisille, että miesten epäillään osallistuneen kansainvälisen radikaali-islamistisen terroristijärjestö Isilin eli Isiksen toimintaan.

Epäillyt ulkomaalaisia

Tekoaika alkaa viime vuoden alusta ja päättyy tämän vuoden kesäkuun puolivälin paikkeille.

Salmisen mukaan epäillyt eivät ole Suomen kansalaisia, mutta hän ei kommentoi taustoja tarkemmin, eikä sitä, milloin henkilöt ovat tulleet Suomeen.

Miehet ovat 34-, 37- ja 39-vuotiaita. Kahdella heistä on osoitetiedot Helsingissä ja yhdellä Vantaalla. STT tavoitti maanantaina miehille määrätyt asianajajat, mutta he kieltäytyivät kommentoimasta rikosepäilyä tässä vaiheessa millään tapaa.

Kahdella epäillyistä ei ole aiempaa rikoshistoriaa ainakaan Helsingin käräjäoikeudessa. Kolmatta heistä syytettiin vuonna 2017 väärennetyn venäläisen ajokortin käyttämisestä. Käräjäoikeus päätyi hylkäämään syytteen.

Käräjätuomion mukaan mies kertoi, että hänellä oli ollut ongelmia Venäjän viranomaisten kanssa kaukasialaisen syntyperänsä takia. Tuomiosta ilmenee, että mies oli asioinut ajokorttinsa vuoksi Ingushiassa, joka on yksi muslimienemmistöisistä tasavalloista Pohjois-Kaukasiassa Venäjällä. Isisin soluja on toiminut alueella.

Mies sanoi, että oli syntyperänsä vuoksi joutunut kaapatuksi ja kidutetuksi Venäjällä vuonna 2010.

–  Päästyään vapaaksi vuonna 2011 hän oli tullut Suomeen vuonna 2012. (Syytetyllä) oli ollut muistiongelmia kidutuksessa saamansa aivovamman jälkeen, tuomiossa sanotaan.

Suomeen ei ole kohdistunut terrorismiuhkaa

Salminen ei kommentoi myöskään epäiltyyn tekoon liittyviä yksityiskohtia.

– Tietoon ei ole tullut, että Suomeen olisi kohdistunut terrorismiuhkaa, Salminen toteaa.

Viranomaiset pääsivät miesten jäljille Suojelupoliisin tiedustelutoiminnan avulla.

Epäillyt otettiin kiinni 10. syyskuuta.

Rikoslain mukaan terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta voidaan tuomita henkilö, joka esimerkiksi varustaa tai yrittää varustaa terroristiryhmää tai hankkii sellaiselle tiloja tai kulkuvälineitä.

Rangaistavaa on myös muun muassa se, jos henkilö hankkii tai yrittää hankkia tiedon, jonka tuleminen terroristiryhmän tietoon on omiaan aiheuttamaan vakavaa vahinkoa maalle tai kansainväliselle järjestölle.

Terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta tuomitaan vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään kahdeksan vuotta.

Lue myös:

    Uusimmat