Kuhmossa epäilty laiton rajanylitys Venäjältä Suomeen

Kainuun rajavartiosto kertoo ottaneensa perjantaina Kuhmossa kiinni henkilön, jonka epäillään ylittäneen laittomasti valtakunnanrajan Venäjältä Suomeen. Rajavartioston partiot ottivat henkilön kiinni aamupäivällä rajan läheisyydestä. Rajavartiosto on aloittanut tapauksesta esitutkinnan.

Kainuun rajavartioston yleisjohtaja kapteeni Topi Piiroinen kertoo, että henkilö ylitti rajan maaston kautta kävellen. Henkilö on rajavartioston mukaan hakenut turvapaikkaa Suomesta.

Piiroinen ei suostu kertomaan henkilöstä lisätietoja tutkinnan ollessa vielä kesken. Piiroinen ei suostu myöskään kertomaan, oliko henkilöllä mukanaan mitään matkustusasiakirjoja.

Turvapaikanhakijoihin kohdistuvat valtionrajarikostutkinnat päättyvät yleensä Rajavartiolaitoksessa varsin lyhyeen. Valtionrajarikokseen syyllistyy, jos esimerkiksi ylittää Suomen rajan ilman asianmukaisia matkustusasiakirjoja tai saapuu maahan muun kuin virallisen rajanylityspaikan kautta.

Rikoslain mukaan valtionrajarikoksesta ei kuitenkaan tuomita, jos ulkomaalainen hakee pakolaisuuden perusteella turvapaikkaa tai hän on ihmiskaupan kohteena.

– Rajavartiosto suorittaa asiasta joka tapauksessa esitutkinnan, vaikka häntä ei tultaisi rikoksesta tuomitsemaan, sanoo Piiroinen.

Kainuun alueen rajavaltuutettu on ollut asiasta yhteydessä Venäjän Kalevalan alueen rajavaltuutettuun.

Juttu täydennetty kokonaisuudessaan kello 14.56.

Lue myös:

    Uusimmat