Kuinka Eurooppa selviää sitä repivästä energiasodasta? EU ei löydä yhteistä säveltä – Saarikko: "Eniten vaikuttaa se, miten Venäjä tulee toimimaan"

Energiaministereiden hätäkokouksessa Brysselissä etsittiin ratkaisuja energiakriisiin. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vauhdittanut maailmanlaajuista energiakriisiä, kun Eurooppa pyrkii eroon venäläisestä energiasta.

Ministereiden viesti kokouksista on vakava.

Käsittelyssä hätäkokouksissa olivat muun muassa sähkön säästö, sähköyhtiöiden ylisuurten tuottojen rajoittaminen, sekä hintakatto venäläiselle maakaasulle.

– Haaste on ilman muuta se, että eri maissa on erilaisia järjestelmiä, kommentoi elinkeinoministeri Mika Lintilä.

Lintilän mukaan yhtäläisyyden tuottaminen järjestelmien välillä tuottaa haasteita.

– Kyllä EU-komissiolla aika kova työ vielä keskiviikkoon mennessä on.

Unkari vastustaa hintakattoja venäläiselle energialle

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola uskoo neuvotteluiden jatkuvan täyttä häkää yhteisen ratkaisujen löytämiseksi.

– Hintakatto venäläiselle energialle ei etene – Unkari vastustaa sitä, toteaa Piuhola.

– Monelle muullekin maalle se on hankala kysymys, koska kaasua tarvitaan se pienikin määrä Venäjältä, mitä on saatavilla.

Esimerkiksi Saksa on täyttänyt vauhdilla kaasuvarastojaan. Vaikka Venäjältä saatu kaasu on ollut vain murto-osa täydellisestä kapasiteetistaan, on se ollut merkittävää Saksalle tulevasta talvesta selviytymiseen.

– Lintilän ajama sähköpörssitarjousten enimmäishinnan jäädytys sai sen sijaan vastakaikua muiden maiden ministereiltä. Halvalla sähköä tuottaneiden energiayhtiöiden ylimääräisten voittojen leikkaaminen jää kansalliseksi ratkaisuksi.

Piuholan mukaan sähkön johdannaiskaupan sääntöihin saadaan ehkä muutos. Yksinkertaisin, muttei helpoin keino, on myös sähkön säästäminen. Se etenee todennäköisesti myös EU-tasolla.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko kommentoi Prahasta energiakriisin riippuvan paljolti siitä, miten energian hinnannousua saadaan kuritettua syksyllä.

– Kaikkein eniten vaikuttaa se, miten Venäjä tulee toimimaan.

Saarikon mukaan tulevaa talvea määrittää se, kuinka onnistuneesti energiaa voidaan hankkia muualta. 

Piuholan mukaan viesti hätäkokouksista on selvä.

– Eurooppa on Venäjän energiasodan kohteena. Selvä viesti on toimia yhtenäisesti tätä vastaan, muuten talvesta on tulossa pitkä, kylmä ja kallis.

Yli viiden miljardin euron tuki Ukrainalle

EU sitoutui myös tänään antamaan Ukrainalle lisää taloudellista tukea viiden miljardin euron edestä. Asiasta päätettiin tänään Prahassa euroryhmän ja EU:n valtiovarainministerien epävirallisen kokouksen yhteydessä, johon Saarikko osallistui.

Lue myös:

    Uusimmat