Kuinka parisuhde selviää rintasyövästä?

Shutterstock
ShutterstockCopyright MTV Oyj 2010/Shutterstock'
Julkaistu 19.02.2010 23:58

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Vuosittain Suomessa todetaan todetaan yli 4 000 uutta rintasyöpätapausta.

Viimeisten 30 vuoden aikana sairastuneiden määrä on kolminkertaistunut, vaikka ehkäisy ja hoitomenetelmät ovat kehittyneet huomattavasti. Arviolta noin joka 10. nainen sairastuu rintasyöpään.

Rintasyöpä ei välttämättä ole mikään iäkkäiden naisten sairaus, sillä syövän ilmeneminen alkaa jo 25. ikävuoden jälkeen. Tosin rintasyövän riski on suurempi naisen ikääntyessä. Sairaus vaikuttaa kaikin puolin naisen elämään – myös seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen. Asiasta kuitenkin hyvin harvoin puhutaan.

Rintasyövän vaikutus kehonkuvaan

Suomalais-ruotsalaisen tutkimuksen mukaan naiset kokevat rintaleikkauksen jälkeen olevansa silvottuja. Vartalo on pettänyt heidät ja jäljelle on jäänyt vain epävarmuus. Kauniilla naisilla on tutkimuksen mukaan keskimääräistä vaikeampaa selviytyä rintaleikkauksesta, koska menetettävää on enemmän ja ulkonäköön on panostettu. Elämän arvot ovat myös saattaneet perustua lähes tyystin ulkoisiin kriteereihin. Ikä näyttää merkitsevän hyvin vähän naisen kokemiin reaktioihin. Toisinaan vaikuttaa siltä, että nuoret selviävät leikkauksesta henkisellä tasolla paremmin kuin iäkkäämmät naiset.

Rinnan menetyksen lisäksi minäkuvaa järkyttävät leikkausarpi sekä jälkihoidon aiheuttamat muutokset ulkoisessa minässä. Nämä seikat saavat naisen epäilemään omaa naiseuttaan ja viehättävyyttään. Vuonna 2002 julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että noin 59 prosenttia naisista kokee rintasyövän jälkeen olevansa vähemmän viehättäviä. 63,5 prosenttia naisista on tyytymättömiä ulkonäköönsä ja noin 48 prosenttia naisista on huolestuneita omasta seksuaalisesta viehättävyydestään. Rinta, jonka on aiemmin tuottanut mahdollisesti visuaalista, mutta ainakin aistillista nautintoa, on muuttunut naisten silmissä rumaksi ja ikäväksi.

– Arvet ovat kuin junaraiteet, joita pitkin tavarajuna on juuri kulkenut.

Tosin on tilanteita, joissa nainen on rinnan menetyksen johdosta alkanut ymmärtämään laajemmin omaa naiseuttaan ja naisellisuuttaan. Naisellisuutta on alettu tuomaan esille vaatteilla ja erilaisilla tyyleillä. Nainen on mahdollisesti havainnut kehossaan sellaisia piirteitä, jotka ovat aikaisemmin jääneet huomaamatta, kuten kauniit kasvot tai pitkät sääret.

Rintasyövän vaikutus seksuaalisuuteen ja parisuhteeseen

Kuva: Futureimagebank

Kuva: Futureimagebank

Rintasyövän vaikutukset eivät kosketa pelkästään naista itseään, vaan voidaan sanoa, että se on parin yhteinen sairaus. Naisen kokema rintasyöpä vaikuttaa myös kumppaniin ja vastaavasti kumppanin asennoituminen tilanteeseen heijastuu naiseen. Tutkimusten perusteella naisen mielikuviin omasta tilastaan vaikuttaa erityisesti miehen asennoituminen. Mikäli mies on ymmärtäväinen ja empaattinen, nainen hyväksyy tilanteen vaivattomammin ja pääsee siitä nopeammin yli.

Miehen negatiivinen suhtautuminen vaikuttaa naiseen hyvin vahvasti, kuten yhdysvaltalaisessa tutkimuksissa esille tullut esimerkki osoittaa:

– Alun alkaen ajattelin, että pystyisin olemaan tyytyväinen ilman toista rintaani, koska olin huolestunut ainoastaan terveydestäni. Mutta menettäessäni rintani, mieheni piti minua rumana eikä enää rakastettava. Itsetuntoni romahti täysin hänen johdostaan. Elämäniloni on täysin riippuvainen hänestä.

Naisen seksuaalisuuteen vaikuttavat rinnan menetyksen vuoksi myös käytettävä lääkitys. Leikkauksen lisäksi kun käytetään usein solunsalpaaja-, säde- ja hormonihoitoa. Sädehoito kohdistetaan leikkausalueelle ja tarvittaessa myös imusolmukkeisiin. Hoito kestää yleensä viisi viikkoa. Koska yli 50 prosenttia rintasyövästä käyttää kasvussa hyväkseen estrogeenia ja/tai progesteronia, hoitoa jatketaan solunsalpaushoidon päätyttyä viisi vuotta naishormia estävällä hoidolla, mikäli kasvaimessa löydetään hormonivastaanottimia. Vaihtoehtoinen keino on poistaa munasarjat.

Lääkehoidot aiheuttavat usein emättimen kuivumista, kuukautisten poisjäämistä, kuumia aaltoja ja hikoilua. Salpaajien käytön aikana tapahtuu monesti hiusten ja ihokarvojen tilapäistä irtoamista. Kipulääkkeet saattavat aiheuttaa ummetusta ja väsymystä. Mielialalääkitys vastaavasti aiheuttaa erittäin usein haluttomuutta sekä orgasmivaikeuksia.

Shutterstock

Shutterstock

Tutkimuksen mukaan parisuhdetta rasittavat naisen näkökulmasta eniten seuraavat kuusi kohtaa:

– Ymmärtämisen puuttuminen
– Seksuaalikäyttäytymisessä tapahtuvat muutokset
– Henkisen tuen puute
– Käyttäytymisessä havaittava ärtyneisyys
– Kehon epämuodostuminen
– Epäilyt kumppanin parisuhteen ulkopuolisista suhteista

Miestä häiritsee vastaavasti eniten seuraavat kohdat:

– Ymmärtämisen puuttuminen
– Seksuaalikäyttäytymisessä tapahtuvat muutokset
– Kumppanin käytöshäiriöt (kiukuttelu, ärtyneisyys)
– Kumppanin vartalossa tapahtuneet muutokset
– Henkisen tuen puuttuminen

Mies ja naisen eivät siis näytä aina ymmärtävän tosiaan. Seuraavassa tutkimuksissa esille tulleita miesten kommentteja:

– En pysty enää ymmärtämään häntä, tuskin tiedän hänen tunteitaan.
– Minä siedän häntä, teen mitä hän käskee, koska hän on sairas.
– Aika ratkaisee ongelmat, ei meidän tarvitse niistä puhua erikseen.
– Kaikki miehet haluavat seksiä, mutta minä en saa sitä, joten meillä on paljon konflikteja.
– Nähdessäni hänen riisuutuvan ja havaitessani hänen vartalossaan olevan ison arven, pelkäsin menettäväni kiinnostukseni seksiin.

Miehet kokevat myös naisen sairauden erittäin vahvasti. Miehet kokevat erittäin usein riittämättömyyttä, koska eivät kykene auttamaan naista. Muita yleisiä reaktioita ovat: syömishäiriöt, univaikeudet, vaikeudet suoriutua työstä ja kotiin liittyvistä velvollisuuksista.

Tutkimusten mukaan erittäin ratkaisevaa miehen asenteen kannalta näyttää olevan se, että hän katsoo leikkausarpea yhdessä kumppaninsa kanssa jo sairaalassa olon aikana. 72 prosenttia naisista ilmoitti miehen positiivisista reaktioista arpea katsottaessa. Vain 13 prosenttia miehistä oli hyvin huolissaan. 76 prosenttia miehistä ilmoitti, ettei heillä ollut ongelmia katsoa arpea. Vastaavasti 12 prosenttia ilmoitti arven katsomisen ongelmalliseksi.

Kuva: SKT-Group Oy

Kuva: SKT-Group Oy

Seksuaalikäyttäytymisessä tapahtuu muutoksia sekä naisessa että miehessä. Noin 40–57 prosenttia naisista kokee vaikeuksia emättimen kostumisen kanssa ja/tai orgasmin suhteen. Emättimen elastisuuden heikkenemistä kokee 23 prosentilla naisista. 23–28 prosenttia naisista kokee, että yhdyntä aiheuttaa edellisten seikkojen johdosta emättimessä epämiellyttäviä tuntemuksia.

Tanskalaisen tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa naisista kokee ongelmia seksuaali-identiteettinsä kanssa. Pelko kumppanin torjunnasta vaikuttaa myös naisen seksuaaliseen nautintoon. Ongelmia seksuaalisuudessa esiintyy erityisesti leikkauksesta kuluneen ensimmäisen vuoden aikana.

Vuonna 2002 julkaistun tutkimuksen mukaan 35 prosenttia miehistä ilmoitti muutoksia seksuaalisessa kiinnostuksessaan. 15 prosenttia miehistä sanoi seksuaalisuutensa muuttuneen huomattavasti naisen leikkauksen johdosta. Muutoksia seksuaalisessa tyytyväisyydessä sanoi kokeneensa 25 prosenttia miehistä. Edelleen 25 prosenttia miehistä sanoi, että heillä on voimakkaita ristiriitoja vaimonsa kanssa seksiin liittyvissä asioissa.

Ryhmäterapiasta apua tilanteeseen

Terapian vaikutuksista tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että naisilla on vahva tarve ja halu saada apua henkisiin ongelmiinsa. Terapiassa negatiiviset tunteet saadaan muutettua positiivisempaan suuntaan. Tärkeä elementti on ryhmän tuki ja kyky jakaa tuntemuksia. Ryhmän avulla häpeä, jota julkisissa tilanteissa saattaa esiintyä, hyvin usein häviää.

Kuva: SKT-Group Oy

Kuva: SKT-Group Oy

Tutkimuksen mukaan naiset saavat ryhmästä lisää energiaa ja saattavat hakeutua uusiin ystävyyssuhteisiin, laajentaa sosiaalista elämäänsä ja kenties jopa uraansa sekä kokea olevansa jälleen ihmisenä arvostettuja ja hyväksyttyjä. Erityisen tärkeiksi naiset kokevat terapiatilanteet, joissa kumppani on paikalla. Tällöin kumpikin osapuoli saa tarvitsemaansa tukea ja ymmärrystä.

Terapialla ei tutkimuksen mukaan kuitenkaan tunnu olevan vaikutusta naisten seksuaalikäyttäytymiseen (määrään tai laatuun). Naiset kokevat leikkausarven edelleenkin inhottavana, vaikka naiset oppisivatkin pitämään itsestään enemmän. Terapialla on kokonaisuudessaan kuitenkin erittäin tärkeä tehtävä naisen elämänilon palauttajana.


Teksti: Kari Heusala

Kuvat: Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle