Juhlavaatepukeutuminen on vielä monella hallussa, mutta miten on korujen laita? Tyylikonsultti Leena Sarvi neuvoo, miten käytät koruja oikein.
− Nainen ei voi omistaa liikaa koruja, Leena Sarvi aloittaa.
Toinen hyvä uutinen on se, että tänä päivänä aitojen ja pukukorujen yhdistäminen on sallittua. Myös kelta- ja valkokultaa saa sekoittaa.
− Ihmiset lukeutuvat aika selkeästi joko kelta- tai valkokullan kannattajiin. Korumateriaalinen käyttö on tunnetila. Myös hiusten ja ihon sävy vaikuttaa asiaan.
Korun koon kohdalla kannattaa ottaa huomioon oman kehon mittasuhteet. Usein pieni ihminen tajuaa karttaa kukkakaalin kokoisia mötkäleitä. Pitkällä ja kookkaalla naisella taas pitkät rimpulamaiset korut näyttävät oudoilta.
Omaisuuksia korulippaan sisältöön ei ole pakko sijoittaa.
− Jos kantaa korun arvokkaasti, halvatkin käyvät. Maailmantähdet pitävät usein aidot korunsa kassalippaassa ja käyttävät kopioita, Sarvi kertoo.
Korut ja pukeutuminen
Monen suomalaisen korulippaasta löytyy jonkinlainen kaulakoru. Niiden käytössä tulee ottaa ennen kaikkea huomioon vaatteen dekoltee ja kaula-aukko.
− Poolo- ja korkeakauluksisissa paidoissa ei saa laittaa ketjua poolokauluksen sisään, josta se sitten lötköttää ulkopuolella. Jos haluat käyttää korua tällaisen vaatteen kanssa, valitse jotain pitkää ja näyttävää ja laita koru kokonaan paidan päälle.
− Pitkän, korkeakauluksisen neulemekon kanssa koru voi olla kivakin, etenkin jos mekko on yksivärinen ja tumma. Halterneck-kaula-aukon kanssa oikeanlainen koru selviää kokeilemalla, Sarvi aloittaa.
Kun kyse on iltapuvusta, kokonaisuus vaatii täydennykseksi jonkinlaisen korun. Mitä juhlavampi tyyli, sen juhlavammat korut.
− Jos teetät juhlaa varten itsellesi puvun, kannattaa kuunnella suunnittelijaa. Hänellä on usein vahva visio koruista, jotka sopivat pukuun, Sarvi vinkkaa.
Korujen yhdistely
Koruja on tarjolla laidasta laitaan. Miten yhdistellä niitä oikein? Sarvi kehottaa noudattamaan kultaista keskitietä.
− Jos korvasi ovat rei'itetty, niissä tulisi olla korut. Roikkuvan mallinen korvakoru ei vaadi enää kaulan alueelle korua.
Sarvi mainitsee toimivina myös rannekorut, jotka ovat nousseet uuteen kukoistukseen. Niitä on tarjolla laidasta laitaan, aina arvokoruista muovisiin. Kaupoista löytyy lisäksi nykyään hyvä valikoima rinta- ja hiuskoruja, joilla saa juhlapukeutumiseen helposti näyttävyyttä.
− Tänä päivänä ei ole niin väliä sillä, sopivatko esimerkiksi kaula- ja rannekoru keskenään yhteen. Korusettien myynti on ylipäätään vähenemään päin. On toki tyylikästä, jos pukee ylleen koko setin, Sarvi sanoo.
Moni suomalainen omistaa ainakin yhden korun: vihki- tai kihlasormuksen. Säätyä osoittavista sormuksista on Sarven mukaan tullut paksumpia. Näkyvyys on monelle tärkeä asia.
− Pienessä kädessä ja lyhyissä sormissa ei ole hyvä käyttää näyttäviä sormuksia. Jos nivelien välit ovat pitkät, isotkin sormukset toimivat, Sarvi kiteyttää.
Säilytys ja huolto
Korujen oikea paikka on ihmisen päällä. Välissä tulee kuitenkin muistaa oikeaoppinen säilytys: laita korut pehmustettuun korulippaaseen, ettei niiden pinta naarmuunnu.
Lisäksi koruja pitää aika ajoin huoltaa.
− Pidä korusi puhtaina. Puhdistamiseen on tarjolla erilaisia valmisteita. Lisäksi tarkista arvokkaiden kivien kiinnitys aika ajoin, Sarvi neuvoo.
Studio55.fi/Jenni Kokkonen