Yksi ainoa viesti Twitterissä – ja seuraukset voivat olla todellakin hallitsemattomat.
Tämän sai kokea kovimman kautta yhdysvaltalaisen IAC-mediayhtiön PR-konsulttina työskentelevä Justine Sacco, joka intoutui vitsailemaan Twitterissä lomamatkallaan. Joulukuussa 2013 Sacco viestitteli eri lentokentiltä matkailuun liittyvistä epämukavuuksista:
– Outo saksalainen kaveri: Olet ykkösluokassa. -- Hanki deodoranttia.
Välilaskullaan Heathrow’n lentokentällä Sacco tviittasi puolestaan:
– Viileää – kurkkuleipiä – huonoja hampaita. Lontoossa, taas!
Viimeisen Twitter-viestinsä matkalta Sacco lähetti 20. joulukuuta ennen lentoaan Kapkaupunkiin:
– Matkalla Afrikkaan. Toivottavasti en saa aidsia. Kunhan vitsailen. Olenhan valkoihoinen!
Saccoa itseään vitsi huvitti. Hän vaelteli lentokentällä vielä puoli tuntia ja tarkasti viestejä puhelimestaan ennen lentoa. Kukaan ei kuitenkaan ollut vastannut hänen viestiinsä. Tämä ei yllättänyt Saccoa, sillä hänellä oli Twitterissä vain 170 seuraajaa.
Tilanne oli kuitenkin toinen 11 tuntia kestäneen lennon jälkeen.
Lennon aikana Twitterin puhutuimmaksi aiheeksi
Kun kone oli laskeutunut, Sacco käänsi puhelimensa päälle. Hän sai välittömästi tekstiviestin ystävältään, jonka kanssa ei ollut puhunut sitten kouluaikojen.
– Olen niin pahoillani siitä, mitä on tapahtumassa, viestissä todettiin Saccon ihmetykseksi.
Seuraavaksi tuli viesti Saccon parhaalta ystävältä Hannahilta:
– Sinun on soitettava minulle heti.
Lisää viestejä alkoi sataa puhelimeen. Sitten Hannah soitti Saccolle:
– Olet Twitterin ykköstrendi koko maailmassa juuri nyt, Hannah sanoi.
Saccon viesti oli räjähtänyt käsiin lennon aikana. Saccon tviittiin alkoi kertyä tuhansia vihaisia vastauksia.
– Kuinka @Justine Sacco on voinut saada PR-työn?! Hänen tasoisensa rasistinen tietämättömyys kuuluu Foxin uutisiin, viesteissä muun muassa todettiin.
Twitterissä tajuttiin pian, että Sacco itse tuskin tiesi nostamastaan kohusta lentonsa takia:
– Haluan joululahjaksi vain sen, että näkisin @JustineSaccon ilmeen, kun kone laskeutuu ja hän tarkistaa viestinsä. --- Voi pojat, @JustineSaccolla tulee olemaan kaikkien aikojen kivuliain hetki, kun hän käynnistää puhelimensa koneen laskeuduttua. --- Näemme pian tämän @JustineSacco ämmän saavan potkut.
Saccon alkuperäisen viestin lisäksi Twitterissä syntyikin lennon aikana myös toinen trendi hashtagilla #HasJustineLandedYet (Joko Justine on laskeutunut?)
Eräs Twitter-käyttäjä tviittasi jopa kuvan Saccon saapumisesta lentokentälle.
– Jep. @JustineSacco ON todellakin saapunut Kapkaupungin lentokentälle. Hän on päättänyt naamioitua aurinkolaseihin.
"Sinun tviittisi elää ikuisesti"
Saccon laskeuduttua hän oli saanut jo kymmeniä tuhansia vihaisia viestejä vastauksena tviittiinsä. Hänen ystävänsä Hannah oli päättänyt paniikissa poistaa Saccon viestin ja koko tilin, mutta oli jo liian myöhäistä.
–Sori @JustineSacco, sinun tviittisi elää ikuisesti, Twitterissä ilkuttiin.
Jopa osa Saccon lähipiiristä ilmaisi tyrmistyksensä viestistä. Muun muassa Saccon alaiset uhkasivat lakkoilla.
Julkinen nöyryytys kärjistyi siihen, että Sacco menetti työnsä viestin takia. Kohu seurasi Saccoa myös tämän seuraavaan työpaikkaan - ja periaatteessa myös sitä seuraavaan. Sacco ei nimittäin halua enää kertoa julkisuuteen missä hän työskentelee, koska siitä on hänelle vain haittaa.
Sacco totesi myös, että treffeillä käyminen tuli kohun jälkeen mahdottomaksi.
Sacco selitti myöhemmin viestiään kirjailija Jon Ronsonin haastattelussa. Ronson on juuri julkaissut kirjan julkisen nöyryytyksen kohteeksi joutumisesta.
– Minusta kyseessä oli mielipuolinen kommentti ihan kenen tahansa suusta. Luulin, ettei kukaan voi ajatella, että olisin tarkoittanut sitä kirjaimellisesti, Sacco kommentoi Ronsonille.
– Valitettavasti en ole hahmo South Parkista tai koomikko, joten minulla ei ollut mitään asiaa kommentoida epidemiaa niin poliittisesti epäkorrektilla tavalla julkisesti.
– Yksinkertaistettuna, en yrittänyt saada ihmisiä tietoiseksi aidsista tai suututtaa koko maailmaa tai pilata elämääni. Amerikassa asuminen pitää meidät pienoisessa kuplassa sen suhteen, mitä tapahtuu kehitysmaissa. Halusin vitsailla siitä kuplasta.
Lähteet: