Kuka aivasti leikkaussalissa? Nainen kuoli leikkauksessa saamaansa tulehdukseen, poliisille tehty ilmoitus tapahtuneesta

Kuvituskuva.
Colourbox
Julkaistu 08.09.2016 10:40

MTV UUTISET

Kuolemantapaukset infektioihin liittyen leikkauksen yhteydessä ovat Suomessa erittäin harvinaisia. Lääkäri muistuttaa, että kaikkiin toimenpiteisiin liittyy aina riski.

Tampereen Dextra Koskisairaalassa menehtyi elokuun lopulla nuorehko nainen leikkauksen jälkeiseen infektioon. Tartunta oli todennäköisesti tullut puudutuspiston yhteydessä.

– Se on äärimmäisen harvinaista, mutta ilmeisesti on tapahtunut niin, että joku on aivastanut ja siinä on bakteereja päässyt alueelle, minne niiden ei pitäisi päästä, sanoi aluehallintoylilääkäri Seppo Miilunpalo Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta eilen STT:lle.

Valvira tutkii tapausta ja poliisille on kirjattu aiheesta ilmoitus. Poliisi ei kuitenkaan tarkenna, onko kyseessä rikosilmoitus.

"Tavanomaisessakin toimenpiteessä on aina riski"

Miilunpalo toteaa MTV Uutisille yleisellä tasolla, että kaikkiin lääketieteellisiin toimenpiteisiin sisältyy aina riski, joihin lukeutuu myös inhimillisen virheen mahdollisuus.

– Yleisesti voi sanoa, että meillä on loppujen lopuksi sen verran hyvä terveydenhoitojärjestelmä, että tällaista onneksi tapahtuu erittäin harvoin. Silloin kun tapahtuu, joudutaan sen tosiasian eteen, että biologia on edelleenkin biologiaa, Miilunpalo toteaa.

– Kaikkiin toimenpiteisiin liittyy riski. Aika vähäistenkin toimenpiteiden edessä pitää miettiä, että lähdetäänkö siihen ollenkaan ja millaisella valmistelulla. Tässäkin on kyseessä ehkä monen asian yhteensattuma, aluehallintoylilääkäri Miilunpalo jatkaa.

Bakteerit yhtäällä voivat olla hengenvaarallisia toisaalla

Ihmisen kehossa on valtavat määrät erilaisia bakteereja, suurin osa hyödyllisiä. Väärään paikkaan joutuessaan ne voivat kuitenkin uhata jopa ihmisen henkeä.

– Esimerkiksi suussa on sellaisia bakteereja, jotka ovat potentiaaleja hyvinkin hankalien infektioiden aihetuttajia. Sen vuoksi esimerkiksi eläinten puremahaavat voivat olla hankalia, kun suun bakteerikantaa pääsee ihon alle kudokseen, Miilunpalo arvioi.

Lääkärin mukaan myös suolistossa on bakteereja, jotka kuuluvat normaaliin bakteerikantaan, mutta jos sama bakteeri pääsee muualle, se voi aiheuttaa vakavia seurauksia.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa