Brysselin ja Pariisin terroristi-iskujen tekijäksi ilmoittautunut Isis on sunni-islamistinen organisaatio, joka julisti kesäkuussa 2014 Syyriassa ja Irakissa hallitsemansa alueen kalifaatiksi, eräänlaiseksi islaminuskon ylimmäksi valtioksi, joka pyrkii ylittämään kansallisvaltioiden rajat. Isiksen johtajasta tiedetään hyvin vähän.
Isisiä johtaa vuonna 1971 syntynyt irakilainen Abu Bakr al-Baghdadi, oikealta nimeltään Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri.
Nuorena aikuisena radikalisoitunut al-Baghdadi on opiskellut Koraanin lausuntaa Bagdadin islamilaisessa yliopistossa. Joidenkin tietojen mukaan hän väitteli tohtoriksi islamin opinnoissa.
Yhdysvaltojen hyökättyä Irakiin al-Baghdadi oli vuonna 2004 yhdysvaltalaisten vankileirillä Camp Buccassa.
Isis syntyi al-Qaidan pohjalta Irakissa Yhdysvaltojen hyökkäyksen jälkeen. Sunnivähemmistö menetti otteensa vallasta Saddam Husseinin kaaduttua, ja osa heistä radikalisoitui viimeistään tässä vaiheessa. Sittemmin Isis ja al-Qaida ovat katkaisseet välinsä.
Isis-johto piilottelee julkisuudelta
Al-Baghdadi on esiintynyt julkisuudessa harvoin. Hänen väitetään haavoittuneen vakavasti ilmaiskussa viime keväänä.
Isisin johto pysyttelee muutenkin piilossa, järjestö on rakentanut jonkinlaista hallintoa, jolla se pyrkii korostamaan valtiomaisuuttaan. Julkisuudessa se ei ole kuitenkaan valtiorakennettaan näkyvästi esitellyt.
Terrorismia analysoivan Terrorism Research and Analysis Consortiumin mukaan Isisin johtajalla eli kalifilla on neuvonantajahallitus, jonka jäsenet keskittyvät kukin omaan alaansa, kuten yleishallintoon, rahoitukseen, sotatoimiin ja kommunikaatioon.
Kalifin alaisuudessa ovat lisäksi sharia-neuvosto ja shura-neuvosto, joka muun muassa teoriassa voi erottaa kalifin.
Kalifilla on kaksi varamiestä. Toinen heistä vastaa Irakista, toinen Syyriasta. Varamiesten alaisuudessa on puolestaan 12 kuvernööriä kummassakin maassa.
Rahoitusta öljystä ja antiikkiesineistä
Järjestö saa varoja toimintaansa muun muassa öljynmyynnistä, antiikkiesineiden jälleenmyynnistä, verottamalla alaisiaan ja pankkiryöstöin. Sen arvioidaan saavan rahoitusta myös järjestöä sympatisoivilta yksityishenkilöiltä.
Isisiä vastaan tehdyt iskut ja sotatoimet ovat vaikeuttaneet järjestön kykyä rahoittaa toimintaansa, ja se on kärsinyt myös taistelutappioita.
Isisin riveissä on kymmeniätuhansia taistelijoita useasta maasta. Osa heistä on entisiä Irakin armeijan ammattisotilaita.
Erittäin vanhoillista Koraanin tulkintaa
Järjestön sunni-islamilainen ideologia perustuu tiukasti ja patavanhoillisesti Koraania tulkitsevaan salafismiin ja väkivaltaiseen jihadismiin.
Isis tai sen inspiroimat ja motivoimat henkilöt ovat tehneet lukuisia terrori-iskuja eri puolilla maailmaa.
Isis on organisaation englanninkielinen lyhenne sanoista the Islamic State of Iraq and Syria/Al-Shams. Joskus se tunnetaan lyhenteenä Isil, the Islamic State of Iraq and the Levant tai IS eli Islamic State.
Isisin vastustajat käyttävät siitä usein lyhennettä Daesh, joka tulee järjestön arabiankielisestä nimestä ad-Dawlah al-Islamiyah fī 'l-ʿIraq wa-sh-Sham.