Kultaseppä vastaa: Tuotetietous ja hoito

Kuva: Kalevala Koru
Kuva: Kalevala Koru
Julkaistu 18.06.2009 14:58

Kultaseppä Esko Hassinen vastasi häät.fi-kävijöiden kysymyksiin koskien sormuksia ja niiden hoitoa.


Kysymys: Mitä tarkoittaa kun vihkisormuksessa, jota olemme katselleet on 7 timanttia, yhteensä 0,24ka K/VS?

Vastaus: Timantin arvo muodostuu kolmesta harvinaisuustekijästä, jotka ovat paino, väri ja puhtaus. Timanttisormusten yhteydessä nämä ominaisuudet kerrotaan kuvauksesi mukaisesti. Tosin merkintä ’ka’ ei ole virallinen kirjainyhdistelmä, vaan tämän sijaan käytetään kirjainyhdistelmää ct.

0,24 ct tarkoittaa että sormuksiin istutettujen kivien yhteispaino on 0,24 karaattia. Yksi karaatti on 0,2 grammaa.

Timanttien yhteispainon jälkeen kerrotaan väri ja puhtaus. Valitettavasti K-kirjain ei ole virallinen merkintä, mutta esimerkiksi W-kirjain tässä kohdassa kertoisi, että timantti on väritön. (Wesselton)

VS-kirjainyhdistelmä kuvaa timantin puhtautta. Tämä yhdistelmä kertoo, että timantissa on vain vähäisiä sulkeumia.

Timanttien väri -ja puhtausasteikot löytyvät esimerkiksi Kalevala Korun sivuilta www.kalevalakoru.fi/korut/kivet/aidontimantinheijastus

Kysymys: Mistä olisi mahdollista hankkia luettelo valmistusvuosi koodeista ja kultaseppien nimikirjainlyhenteistä?

Vastaus: Suomen turvatekniikan keskuksen sivuilta (www.tukes.fi) löytyy vuosileima-avain, jonka avulla voi selvittää koska tuote on valmistettu. Samoilta sivuilta löytyy myös virallinen Nimileimarekisteri.

Kysymys: Olisiko vaihtoehtoa valkokullalle värin puolesta vihkisormukseksi?

Vastaus: Jos haluaa vaalean sormuksen, valkokullan lisäksi markkinoilla on myös paljon platinasormuksia. Platinan työstäminen on kultasepän kannalta haastavampaa, ja hinnaltaan paljon kalliimpaa, tästä syystä platinasormukset ovat aina selvästi valkokultaisia arvokkaampia. Myös platinasormukset kuluvat ja naarmuttuvat, mutta koska materiaali on läpikotaisin samanväristä, eivät naarmut korostu niin paljoa.

Kysymys: Hankimme mieheni kanssa kaksi viikkoa sitten valkokultaiset kihlasormukset. Minun sormukseni on 14 karaattia ja mieheni sormus 18 karaattia. Jo muutaman päivän kuluttua sormukseni oli aivan naarmuttunut ja nyt väri on mielestäni jo muuttunut kuluneen "himmeäksi". Onko tämä ihan normaalia? Olen jo alkanut miettiä, että onko sormus edes valkokultaa, vai mahdollisesti huonompilaatuista hopeaa? Mistä sen voisi tunnistaa? Olen kyllä käyttänyt sormusta yötä päivää, mutta mitään "hankaavaa" työtä en ole tehnyt, paitsi tiskannut!

Vastaus: Sormuksen materiaalin aitouden voi tarkistaa helposti leimoista. Suomessa myynnissä olevissa jalometallituotteissa tulee olla vähintään kaksi leimaa; nimileima sekä pitoisuusleima. 18 karaatin kelta -ja valkokultasormuksista löytyy siis pieni leima, jossa numerot 750. 14 karaatin sormuksissa tässä leimassa on numerot 585. Hopeatuotteet tunnistaa leimasta 925. Lisätietoa leimoista löydät Turvatekniikan keskuksen sivuilta www.tukes.fi.

Kysymys: Olen kovasti mieltynyt valkokultaan, että mitä se oikeastaan on, ja onko se kovempaa kuin keltakulta?

Vastaus: Valko-ja keltakullan kovuuksien välillä ei ole käytön kannalta oleellista eroa. 18 karaatin kullassa molemmissa seoksissa on 75% kultaa. Loput 25% sisältävät erilaisia seosmetalleja, joilla pystytään vaikuttamaan seoksen kestävyyteen ja väriin.

Kysymys: Voiko kihlat olla hopeiset? Sopiiko valkokulta tai platina hopean päälle myöhemmin vihkisormukseksi?

Vastaus: Kyllähän toki kihlasormukset voivat olla hopeisetkin. En ole ihan varma ymmärränkö kysymystäsi oikein, mutta jos tarkoitat, että voiko hopeisen kihlasormukseen kumppaniksi myöhemmin hankkia platina vihkisormuksen, niin teknisesti en näkisi siihen mitään estettä. Hopeasormuksen pinnoittaminen valkokullalla (rodium) ei taida olla järkevää.

Kysymys: Paljon maksaa ihan tavalliset kihlasormukset suunnilleen? Kultaa, ihan normi, ei mitään erikoisuuksia...

Vastaus: Kalevala Korun mallistossa esimerkiksi Oodi-kultasormus sopii hyvin kuvaukseesi. Oodi-sormuksen suositushinta ilman kiviä ja 3,5mm leveänä on 254€.

Millainen sormuksen pitäisi olla ihmiselle, joka ei ole tottunut käyttämään sormuksia?

Kysymys: On yllättävää miten nopeasti sormuksen käyttämiseen tottuu. Sormuksen valinnassa olisi hyvä huomioida sormuksen leveys. Jos sormus on hyvin leveä, voi se helposti tuntua vieraalta sormessa. Myös sormusten istuvuudessa saattaa olla eroja.

Vastaus: Esimerkiksi osassa Kalevala Korun kultasormusmalleja, sormuksen sisäpinta on pyöristetty, ja näin sen käyttö on pyritty tekemään mahdollisimman mukavaksi.

Kysymys: Minulla on paljon sormuksia, osa timanttisormuksia ja osa mistä en tiedä onko timantti vai pelkkä kivi. Miten opin katsomaan onko sormusksessa aito timantti, onko kaiverruksissa siitä tai voiko mistään ostaa sellaista vempainta joka paljastaa onko kysessä aito timantti vain pelkkä kivi?

Vastaus: Aidon timantin tunnistaminen/erottaminen paljaalla silmällä on hyvin vaikeaa, suorastaa mahdotonta. Tästä syystä, helpoin tapa saada vastaus kysymykseesi on viedä korut kultasepänliikkeeseen ja pyytää heitä tutkimaan korut esimerkiksi luupin avulla.

Kysymys: Mikä tai minkalainen sormus sopisi vihkisormukseksi kun kihlasormus on Kalevala Korun ikikulta sormus? Tietenkin on makuasia mikä sormus miellyttää, haluaisin kuitenkin tietää, onko suunnittelija ajatellut jotain tiettyä sormusta ikikullan seuraksi.

Vastaus: Ikikulta-sormuksella ei ole yksiselitteistä suunnittelijaa vaan sormuksen muoto on syntynyt monen alan ammattilaisen yhteistyön tuloksena. Itse ehdottaisin vihkisormukseksi Kalevala Korun Aurea-sormusta. Tähän malliin voi itse valita haluamansa määrän haluamansa kokoisia timantteja, mutta kuten itse mainitsit, makuasioista ei sovi kiisteleminen.

Kysymys: Mitä muita allergioita nikkeliallergian lisäksi voi koruihin liittyen olla?

Vastaus: Kultasormuksissa käytetään materiaalina erilaisten aineiden seoksia. Suomessa kultaa näissä seoksissa on 58,5 % (14 karaattia) tai 75 % (18 karaattia). Puhtaan kullan lisäksi seoksissa käytetään esim. hopeaa, palladiumia ja kuparia. Puhdasta kultaa ei sormuksien tekoon voida käyttää, sillä kulta on hyvin pehmeä metalli. Periaatteellisesti mikä tahansa näistä ainesosista voi aiheuttaa allergiaa, mutta käytännössä tämä on hyvin harvinaista. Yleisintä allergeeniä nikkeliä ei esimerkiksi Kalevala Korun tuotteista käytetä.

Sormuksen hoito

Kysymys: Miten usein kultasormukset (kivelliset) tulisi puhdistaa ja miten?

Vastaus: On tosiaan totta, että vaikka timantit ovatkin ikuisia, niiden loisto haalistuu vähitellen. Tämä johtuu siitä, että kädestä erittyvä rasva kertyy timantin alapuolelle ja samentaa sen loiston. Timanttisormuksen voi pestä itse, esimerkiksi miedolla astianpesuliuoksella ja vanhalla hammasharjalla.

Timanttisormuksen voi myös pesettää kultasepänliikkeessä. Kustannukset vaihtelevat hieman liikkeittäin. Timanttisormukset kannattaa pestä/pesettää aina kun timantin loisto alkaa hiipua. Sormuksen riisuminen likaisia tai rasvaisia hommia tehdessä pidentää pesuväliä.

Kysymys: Haluaisin ehdottomasti hopeisen vihkisormuksen, sillä kihlasormuksenikin on hopeinen. Pysyykö hopeinen hyvänä vuosien saatossa ja miten sitä tulisi hoitaa? Kihlasormusta ostaessani kultaliikkeessä saimme outoja katseita ja ihmeellisiä kommentteja osaksemme (myyjiltä) kun halusimme hopeiset sormukset. Onko todella niin harvinaista, että kihla/vihkisormus on hopeinen? Pehmeneekö ja kuluuko hopeinen sormus kultaista nopeammin?

Vastaus: Kihla-ja vihkisormuksia on yhtä monenlaisia kun on kantajiakin. Hopea on materiaalina hieman kultaa pehmeämpää ja tästä syystä naarmuttuu herkemmin.

Kysymys: Haluaisin vihkisormuksen valkokullasta. Asiasta liikkeistä kyseltyäni olen entistä tiedottomampi! Kuinka kauan sormus säilyy "siistinä" kunnes täytyy taas rodinoida? Toisen myyjän mukaan 2 viikkoa, toisen mukaan 6 vuotta!

Vastaus: Valkokulta materiaalina on yleisesti luultua tummempaa. Kauniin pinnan aikaansaamiseksi valkokultasormukset rodinoidaan. Rodinointi-pinnan kestolle on vaikea määrittää tarkkaa ikää, sillä sen kuluminen riippuu sormuksen käytöstä. Itsestäni tuo kaksi viikkoa tuntuu kovin lyhyeltä ajalta, toisaalta taas tuo kuusi vuotta todella pitkältä. Totuus on varmasti jossain niiden välissä.

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle