Kultaseppä Esko Hassinen vastasi häät.fi-kävijöiden kysymyksiin koskien uniikkisormuksia.
Kysymys:
Olen ajatellut teettää tulevan sormukseni kultasepällä, mutta minua hieman askarruttaa työn jälki tällaisissa teetetyissä sormuksissa. Onko teetetyissä sormuksissa laatuun liittyviä eroja verrattuna valmissormuksiin? Voinko luottaa siihen, että teetetty sormus on laadultaan vähintään samaa tasoa kuin valmissormukset?
Vastaus: Valitettavasti tarkkaa vastausta kysymykseesi on mahdotonta antaa. Uniikki-sormuksen teettämistä voisi verrata räätälillä puvun teettämiseen. Niin kuin puvun istuvuus on riippuvainen räätälin ammattitaidosta, on sormuksen laatu suoraan verrannollinen kultasepän ammattitaitoon.
Kysymys: Haluaisin tuunata vihkisormukseksi mummoni vanhan kulta(voi olla myös kullattu)-sormuksen. Sormuksessa on keskellä isohko puolijalokivi ja sen ympärillä neljä pientä timanttia. Yksi timanteista on joskus irronnut ja hävinnyt, eli se pitäisi korjata. Mitähän sen uusiminen maksaisi? Lisäksi haluaisin tietää olisiko sormus mahdollista valkokullata?
Vastaus: Vanhojen sormusten modifiointi on aina osaavan kultasepän työtä, ja näkemättä itse sormusta niihin on aina vaikea ottaa kantaa. Ensimmäiseksi pitäisi selvittää onko sormus kultaa vai kullattu. Tämä käy selville helposti sormuksen sisäpinnasta. Kultatuotteet on aina leimattu pitoisuusleimalla, joka löytyy suurennuslasin avulla.
Timantin uusiminen onnistuu varmasti. Itse toimenpiteen hinta riippuu timantin laadusta ja koosta sekä siitä kuinka paljon esim. kiinnitystä joudutaan uusimaan.
Keltakultaista sormusta ei valitettavasti voi ’valkokullata’, mutta se voidaan rodinoida. Rodinointia esiintyy hyvin yleisesti valkokultaisten sormusten pinnassa ja se antaa valkokultaisille sormuksille niille ominaisen värin. Itse valkokulta metallina on hieman tuota rodinointi-pinnoitusta tummempaa. On hyvä huomioida, että tämä rodinointi-kerros on hyvin ohut, vain muutaman mikronin paksuinen pintakerros, joka ajan myötä käytössä kuluu pois.
Kysymys: Minulle on kertynyt vuosien varrella lahjaksi saatuja kultaketjuja yms. koruja, joita en käytä. Voinko teettää niiden kullasta sormuksen, jonka suunnittelen itse? Miten paljon kullasta hyvitetään? Kaikki ovat kotimaisia 14 karaatin koruja.
Vastaus: Useat alan liikkeet ostavat kuluttajilta ns. romukultaa. Jokainen liike määrittelee itse sen hinnan, jonka he romukullasta maksavat. Romukullan hinta määrittyy tuotteen painon mukaan. Ammattitaitoinen kultaseppä, joka valmistaa uniikkitöitä, suostuu myös varmasti valmistamaan sormuksen sinulle tästä kullasta.
Kysymys: Teetimme vihkisormukseni eräällä kultasepällä. Sormuksessa on 5 timanttia, 4 kpl W/VS princ. 0,202 ja 1 kpl W/VS princ 0,165. Sormuksen kultapitoisuus on 75 %. Mieltäni on alkanut askarruttaa, koska timantteja ei ole istutettu valkokultaan. Onko istutus kestävä? Sormuksesta löytyy lisäksi useita pieniä ulkonäkövirheitä. Sormuksen arvo on n. 1210 euroa ja se on täysin uniikki tuote. Onko mitään mahdollisuutta saada kultaseppää korjaamaan virheitä sormuksesta? Maksoimmeko timanteista liikaa, kun iso timantti maksoi 200 euroa ja pienemmät yhteensä 172 euroa?
Vastaus: Koska kelta-ja valkokulta ovat kestävyydeltään hyvin samanlaisia, ei käytännössä ole väliä onko timantit istutettu kelta -vaiko valkokultaan. Myös timanttien hinnat kuulostavat hyvin kohtuullisilta, ottaen huomioon tämän hetken markkinahinnan.
Jos sormuksen ulkonäkövirheet ovat ns. yksiselitteisiä eivätkä johdu esim. kulumisesta tai käytöstä, uskoisin, että jokainen ammatistaan ylpeä kultaseppä haluaisi korjata virheensä.
Kysymys: Suurin haaveeni sormuksestani on malli, jossa on vain yksi iso timantti keskellä. Tämän kaltaisia sormuksia voi tilaustyönä teettää, mutta olen tullut siihen tulokseen, että ne tulevat olemaan liian kalliita. Tärkeintä minulle ei ole kuitenkaan, onko kivi todella timantti vai lasia, vain ulkomuoto on tärkein. Olen aikoinaan ostanut korvakorut, joissa on isot neliskulmaiset valkoiset timantilta näyttävät kivet. Olisiko mahdollista teettää sormus sellaisella kivellä, sillä korvakorut olivat todella edulliset (alle 20euroa). Nyt haluaisin ammattilaisen mielipiteen: onko tällaisen korun teettäminen mahdollista, järkevää, ja onko se kestävä ratkaisu?
Vastaus: Vaikka timantti onkin korukivistä varmasti suosituin, ei se toki ole ainut vaihtoehto. Esimerkiksi kuutiollinen zirkonia, jota epäilen, että nuo korvakorujen kivetkin voisivat olla, on hyvä ja kestävä kivivaihtoehto. Valitettavasti Suomen markkinoilta sormusta, jossa isokokoinen kuutiollinen zirkonia olisi istutettu kultaiseen runkoon, voi olla vaikea löytää. Tilaustyönä tämä varmasti onnistuu, mutta tilaustöiden hinnat nousevat usein sarjatuotantosormuksia korkeammiksi. Hopearunkoon kuutiollisia zirkonia kiviä sen sijaan istutetaan usein.
Kysymys: Minulla on 2 kultaista leveähköä sormusta, niissä pieniä timantteja ja yksi hieman isompi toisessa (ovat samaa sarjaa). Haluaisin teettää niistä yhden sormuksen. Paljonko luulet hintaa kertyvän vanhojen sormusten teettämisestä yhdeksi?
Vastaus: Valitettavasti näkemättä itse sormuksia, on mahdotonta antaa tarkkaa hinta-arviota. Helpoin tapa selvittää asia on viedä sormukset paikallisen jälleenmyyjän tai kultasepän luo, ja kysyä josko he voisivat auttaa asiassa.
Kysymys: Olen jo pitkään etsinyt tuloksetta sopivaa tekijää minun ja mieheni tuleville vihkisormuksille. Paikkakuntani pienet kultasepänliikkeet ovat vain pieniä yrittäjiä eivätkä ole olleet innostuneet kyseisistä malleistani. Siksi kysynkin: mistä kannattaisi todellakin hakea ja onko jotain yleistä sivustoa esim. tai jotakin reittiä mistä saisin etsittyä Suomen parhaimmat osaajat tai edes sellaiset henkilöt jotka haluavat ja tekevät sormukset suunnitelmiemme mukaisesti?
Vastaus: Turku on tunnetusti perinteinen ”kultaseppien ” kaupunki ja siellä on varmasti sellaisia seppiä, jotka tekevät asiakkaan toivomuksesta ja tilauksesta teille sopivat sormukset.
Ikäväkseni joudun toteamaan, että minulla ei ole tarkempaa tietoa mistä löytyisi tietoa paikallisista yrittäjistä ehkä puhelinluettelo tai kokeilisin Googlea hakusanoilla 'yksilöllinen sormus'.