Kuluttajaliiton lakimies: Näin vältät virheet jouluostoksilla

Liikkeet saavat itse päättää, kuinka kauan lahjakortti on voimassa.
Liikkeet saavat itse päättää, kuinka kauan lahjakortti on voimassa.
Julkaistu 20.12.2010 15:00(Päivitetty 19.12.2011 10:21)

Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario kertoo, miten kuluttaja voi helposti välttää joululahjojen ostamiseen liittyvät riskit.

Tärkeintä jouluostoksia tehtäessä on huomioida, että vaihto- ja palautusoikeuden antaminen on kaupoille täysin vapaaehtoista asiakaspalvelua. Jokaisen tuotteen kohdalla pitää siis erikseen selvittää, voiko sitä tarvittaessa vaihtaa tai palauttaa. Kauppojen käytännöt vaihtelevat suuresti.

– Vaihto- tai palautusoikeudesta pitää aina sopia kirjallisesti. Mitään monimutkaista sopimusta asiasta ei tarvitse tehdä, kuittiin kirjaaminen riittää hyvin, sanoo Tuula Sario Kuluttajaliitosta.

Jos lahjan ostaa reilusti etukäteen ennen joulua, on todennäköistä, ettei palautusoikeus ole enää voimassa, kun lahja viimein päätyy tuoreelle omistajalleen.

Siksi lahjanostajan kannattaa sopia myyjän kanssa pidemmästä vaihto- ja palautusoikeudesta. Kun asia kunnossa, ei lahja mene hukkaan, vaikka pukki toisikin kaksi samanlaista tuotetta.

Lue lahjakortin ehdot tarkkaan

Vaihto- tai palautusoikeudesta pitää aina sopia kirjallisesti.

Vaihto- tai palautusoikeudesta pitää aina sopia kirjallisesti.

Monet suomalaiset pitävät lahjakortteja hyvänä vaihtoehtona pukinkonttiin. Näin lahjansaaja pääsee itse valitsemaan itselleen mieluisimman vaihtoehdon.

Lahjakortin arvo on hyvä etenkin joulun jälkeen, kun alennusmyynnit alkavat.

– Liikkeet saavat itse päättää, kuinka kauan lahjakortti on voimassa. Siksi lahjakorttia ostaessa on tärkeää ottaa kaikki siihen liittyvät ehdot huomioon.

– Etenkin hyvinvointipalveluiden kohdalla lahjakorttien kanssa tulee usein ongelmia. Niiden voimassaoloaikoja on saatettu rajoittaa esimerkiksi koskemaan vain tiettyjä kellonaikoja. Joidenkin liikkeiden lahjakortit taas on pakko käyttää yhdellä kertaa.

Sario suosittelee myös antamaan lahjakortin henkilökohtaisesti, postin kautta riski kortin katoamisesta on aina olemassa.

Vaatteiden kohdalla itse tehty lahjakortti voi olla hyvä vaihtoehto. Lahjakorttiin voi kirjoittaa vaikkapa tekstin "Tällä lahjakortilla siskosi vie sinut ostamaan itsellesi villapaidan". Näin lahjansaaja välttyy vääränkokoisilta tai -värisiltä vaatteilta.

– Vaatteiden kanssa koko tai väri voi helposti olla väärä. Jos lahja on ostettu täysin toiselta puolelta Suomea, syntyy helposti ongelmia.

Muista ainakin nämä

- Selvitä onko tuotteella vaihto- tai palautusoikeutta ja sovi siitä kirjallisesti.

- Huolehdi, että palautus tai vaihto-oikeus on voimassa vielä joulun jälkeenkin.

- Säilytä kuitti.

- Isoja hankintoja tehtäessä selvitä etukäteen internetistä, mitkä liikkeet tuotetta myyvät ja mihin hintaan.

- Pyydä cd-levyt ja pelit sinettipussiin.

- Tee ostokset hyvissä ajoin, aaton lähestyessä hittituotteet saattavat loppua kaupoista.


Studio55.fi/Tuuli Lindgren

Tuoreimmat aiheesta

Studio55