Kummit antavat lapsille mahdollisuuden

Lehtikuva/Martti Kainulainen
Lehtikuva/Martti KainulainenCopyright: MTV Oyj/Lehtikuva, 2009
Julkaistu 13.08.2009 15:00(Päivitetty 14.08.2009 15:31)

Haluaisitko sinä antaa jollekin lapselle mahdollisuuden koulutukseen, jota hän muuten ei koskaan tulisi saamaan? Suomessa voi tukea köyhien maiden lapsia monien kummitoimintaa järjestävien järjestöjen kautta. Kaksi tällaista ovat Plan ja World Vision.

− Kummitoiminta kumpuaa uskosta lapsiin ja lapsuuteen, siitä että olemme kaikki sukupuoleen, rotuun ja uskontoon katsomatta tärkeitä ja tasavertaisia, sanoo Plan Suomen viestintäpäällikkö Marja-Leena Suvanto.

Plan on Suomen suurin kummijärjestö. Sillä on tällä hetkellä noin 30 000 kummia ja tukijaa.

− Joka neljännen suomalaisen mielestä kummilapsitoiminta on paras tapa auttaa kehitysmaiden ihmisiä. Toiminnalla saadaan aikaan kestäviä muutoksia, ja kirjeenvaihdon kautta kummilla on mahdollisuus solmia melko henkilökohtainenkin suhde lapseen, Suvanto selvittää.

World Vision toimii aluekehitysohjelmien kautta, jotka kestävät 10−15 vuotta. Niiden aikana pureudutaan siihen, millä tavoilla köyhyys ilmenee sekä köyhyyden syihin. Näin saadaan aikaan kestäviä ja pitkäaikaisia muutoksia.

− Alusta saakka yhteisön jäsenet ovat itse mukana suunnittelussa, toiminnan toteutuksessa ja tulosten arvioinnissa, World Visionin asiakaspalvelupäällikkö Sirpa Solehmainen sanoo.

− Muutokset eivät tapahdu nopeasti, mutta niiden avulla alueen lasten elämä muuttuu pysyvästi. Toiminnalla annetaan niin nykyisille kummilapsille kuin tuleville sukupolville paremmat edellytykset elämään, Solehmainen lisää.

Noin 13 000 suomalaisella on kummilapsi Suomen World Visionin kautta ja osalla on useampikin.

Toimintaa kaikkialla köyhyydestä kärsivillä alueilla

Lehtikuva/Jussi Nukari

Lehtikuva/Jussi Nukari

Plan Suomella on kummilapsia kaikissa kansainvälisen Planin toimintamaissa, joita on yhteensä 48. Kummimaita on Afrikassa, Aasiassa ja Latinalaisessa-Amerikassa.

− Vilkkainta toiminta on Afrikassa, jossa myös avun tarve on suurin, Suvanto sanoo.

World Visionin aluekehitysohjelmat ovat meneillään Keniassa, Ugandassa, Perussa, Kolumbiassa, Intiassa ja Sri Lankassa.

Lahjoitusrahat liikkuvat omien kansainvälisten yhteyksien kautta

Planilla kummien tukimaksut menevät yhteisöihin kansainvälisen Planin kautta. Yli 80 prosenttia kerätyistä varoista käytetään yhteisöjen ja varsinkin lasten arjen auttamiseen.

World Visionilla yhteistyökumppanina on aina paikallinen järjestö, esimerkiksi Keniassa Kenian World Vision. Kenialaista lasta tukevien suomalaisten kummien tuki kerätään yhteen ja lähetetään verkoston kautta kyseiseen hankkeeseen.

− Ennen kummiksi ryhtymistä kannattaa miettiä, mistä maanosasta tai maasta kummilapsen haluaa ja haluaako ryhtyä tytön vai pojan kummiksi. Myös ikää voi pohtia etukäteen, neuvoo Planin Marja-Leena Suvanto.

Kummiksi voi ryhtyä yksityinen henkilö, perhe, yritys, järjestö tai vaikka koululuokka. Alaikäisellä henkilöllä on kuitenkin oltava huoltajan suostumus kummiksi ryhtymiselle.

Jos innostuit, lisää tietoa saat Internet-sivuilta:

www.plan.fi

www.worldvision.fi

Osallistu keskusteluun!

Tuoreimmat aiheesta

Studio55