Taivaalla leijuvia pilviä tuijotellessa niistä alkaa helposti mielikuvituksen vauhdittamana havaita erilaisia esineitä ja hahmoja.
Kirsi Holopainen nappasi Kilpisjärvellä sunnuntaina hienoja kuvia pilvimuodostelmista, jotka eivät kuitenkaan jätä juuri tulkinnanvaraa. Kyseiset pilvimuodostelmat nimittäin tuovat mieleen klassisen luonnehdinnan lentävästä lautasesta.
Kyseessä ei ole kuitenkaan muukalaisten Ufoilla tapahtuva invaasio, vaan ns. mantelipilvet, jollaisia syntyy mm. vuoristojen läheisyydessä.
Holopainen kertoo MTV Uutisille havainneensa usein aiemminkin mantelipilviä, sillä olosuhteet niiden syntymiselle ovat otolliset Kilpisjärvellä.
– Olen ottanut kuvat ihan omalta pihaltani, josta siintävät Norjan vuoret ja Ruotsin tunturit.
Lue myös: Emäalus bongattu laskeutumassa Suomen Lappiin? Erikoinen pilvi hämmästytti Ylläksellä
Holopainen kertoo, että mantelipilvien muoto muuntautuu, mutta muuten ne ovat ikään kuin paikallaan. Hän toteaa, että etenkin yksittäiset mantelipilvet saattavat ihmetyttää vierailijoita, joille ne eivät ole entuudestaan tuttuja.
– He saattavat miettiä, että mitähän tuli juuri nähtyä, Holopainen naurahtaa.
Meteorologi Aleksi Jokela: Harvemmin näkee noin hienoja
MTV:n meteorologi Aleksi Jokela toteaa, että kuvatun kaltaiset, erittäin selkeät mantelipilvet eivät ole tavanomainen näky.
– Harvemmin näkee kyllä noin hienoja, selkeitä ja tuollaisia päällekkäisiä monessa kerroksessa, Jokela kommentoi kuvia.
Jokela kertoo, että mantelipilvet syntyvät suoraviivaisen tasaisella nopeudella puhaltavan tuulen kulkiessa vuoren huipun kaltaisen esteen yli.
– Se pakottaa ilman nousemaan ylöspäin ja muodostaa pystysuunnassa aaltoilevan liikkeen esteen jälkipuolelle. Nouseva ilmapaketti saavuttaa kyllästyskosteustasonsa, jonka ylitettyään ilmapaketin sisältämä vesihöyry tiivistyy näkyväksi pilveksi. Etureuna syntyy ennen aallon huippua, ja takareuna ilman laskeutuessa takaisin alas aallon huipun jälkeen, Jokela kertoo.
Jokela kertoo, että mantelipilviä voi syntyä myös pienempien esteiden kohdalla, esimerkiksi merellä saarten yli puhaltavan tuulen vaikutuksesta.