Kuningatar Elisabetin kuolema käynnistää uuden aikakauden – näin virallinen protokolla etenee

2:50imgNäin Elisabet nousi kuningattareksi 70 vuotta sitten.
Julkaistu 08.09.2022 20:38

Emmi Ikonen

emmi.ikonen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Aino Haili

aino.haili@mtv.fi

Kuningatar Elisabet II on kuollut.

"Operation London Bridge" on termi, joka tunnetaan Isossa-Britanniassa varsin hyvin. Se herättää myös monenlaisia tunteita, sillä se on nimi toimintasuunnitelmalle, joka maassa on nyt otettu käyttöön kuningatar Elisabetin kuoleman johdosta.

Operaation nimi tulee lauseesta, jolla merkittäville henkilöille tiedotettiin kuningattaren kuolemasta. Suru-uutisesta käytettiin nimeä "London Bridge is down" (suom. Lontoon Bridge on kaatunut). 

Lue myös: Iso-Britannian kuningatar Elisabet II on kuollut

Kuningatar Elisabetin kuoleman myötä Iso-Britanniassa alkoi virallinen suruaika. Uskonnollisia rakennuksia pyydetään soittamaan kellojaan äänenvaimentimien kanssa, jotta kellojen ääni olisi surumielisempi. Huhtikuussa Mirror raportoi, että useat kirkot havahtuivat siihen, että kellojen vanhat äänenvaimentimet ovat mädäntyneet, sillä niitä on käytetty edellisen kerran yli 70 vuotta sitten Elisabetin isän kuningas Yrjö VI:n kuoltua. 

Perinteitä noudattaen suruasuun pukeutunut henkilökunnan jäsen ripusti Buckinghamin palatsin porteille mustareunaisen ilmoituksen, jossa ilmoitettiin kuningattaren menehtyneen. Asiasta ilmoitettiin myös hovin nettisivuilla. 

Lue myös: Kuningatar Elisabetin läheisimmät perheenjäsenet kokoontuivat Balmoralin linnaan

Lontoossa liput lasketaan pikimmiten puolisalkoon ja kirkonkellot ympäri kaupungin soivat edesmenneen kuningattaren muistolle. Westminster Abbeyn kuuluisaa tenorikelloa soitetaan myös tässä tapauksessa. Suuria tapahtumia saatetaan perua.

Lähiaikoina Isossa-Britanniassa valtaan kruunataan Elisabetin poika kuningas Charles, joka tulee pitämään puheen kansalaisilleen vielä odotettavasti tämän päivän aikana. Charles kruunataan kuitenkin virallisesti vasta Elisabetin hautajaisten jälkeen. 

Ison-Britannian pääministeri Liz Truss on ensimmäinen hallituksen jäsen, joka tulee pitämään julkisen puheen kuningattaren poismenosta. Hallinnolliset rakennukset ovat asettaneet lippunsa puolisalkoon. Kuolemasta on uutisoitu myös kabinetin jäseniä ja heitä on kehotettu protokollan mukaan "osoittamaan hienotunteisuuttaan". 

Kuningatar Elisabetin hautajaispäivä tulee olemaan kansallinen surupäivä, mutta työnantajien ei ole pakko antaa työntekijöilleen tämän johdosta vapaapäivää. Hautajaiset pidetään Westminster Abbeyssa. Viimeinen siunaus tullaan tekemään Windsorin linnassa sijaitsevassa St. Georgen kappelissa ja Elisabet haudataan isänsä kuningas Yrjö VI:n muistokappeliin. Tuolloin myös huhtikuussa 2021 menehtynyt prinssi Philip haudataan viimeiseen leposijaansa vaimonsa viereen. 

Tuoreimmat aiheesta

Kuningatar Elisabet