Kuolema uhkaa täydellisen selfien metsästäjää – sivusto listasi karut viimeiset hetket

Nainen ottaa selfien
Nainen ottaa selfien. Kuvituskuva.POPROTSKIY_ALEXEY
Julkaistu 13.02.2016 09:21(Päivitetty 13.02.2016 09:23)

MTV UUTISET

Uutisissa kerrotaan aika ajoin tapauksista, joissa ihminen on kuollut ottaessaan kuvaa itsestään eli selfietä. Amerikkalainen taloussivusto Priceonomics on koonnut tapauksia yhteen ja analysoinut niitä.

Priceonomicsin toimittajat kahlasivat läpi uutisarkistoja  ja kokosivat yhteen tiedot onnettomuuksista, jotka olivat sattuneet selfie-kuvaa otettaessa ja johtaneet kuolemaan.

Sivusto kertoo 49 ihmisen kuolleen sitten vuoden 2014 selfien ottamisen vuoksi. Keskimäärin uhri oli 21-vuotias ja kolme neljästä oli miehiä.

Jos tapauksia katsotaan niiden tapahtumapaikan mukaan, niin yleisimmin selfie-kuolemia tapahtuu Intiassa. Tilastoon kootuista 49 tapauksesta peräti 19 oli tapahtunut Intiassa.

Seuraavaksi eniten tapauksia oli Venäjällä (7) ja Yhdysvalloissa (5). Espanjassa ja Filippiineillä tapauksia oli kummassakin neljä. Portugalissa ja Indonesiassa kummassakin kaksi.

Yksi selfie-kuolema on tapahtunut Romaniassa, Italiassa, Etelä-Afrikassa, Pakistanissa, Kiinassa ja Meksikossa.

Yksi syy ylitse muiden

Tavallisin syy on ollut putoaminen joko rakennuksesta tai jyrkänteeltä.

Toiseksi yleisin syy on ollut hukkuminen, ja kolmantena juna. Juniin liittyviä tapauksia on kahdenlaisia: itsestään kuvaa ottanut henkilö on jäänyt junan alle tai on saanut sähköiskun.

Muita syitä ovat olleet aseet, kranaatit, lento-onnettomuudet ja auto-onnettomuudet. Lisäksi yhdessä tapauksessa syyksi mainitaan eläin.

Virkavalta havahtui

Sekä Intiassa että Venäjällä viranomaiset ovat havahtuneet selfie-kuolemiin. Molemmissa maissa viranomaiset varoittavat ottamasta selfieitä vaarallisissa paikoissa. Intia on kieltänyt selfien ottamisen 16 alueella eri puolilla maata.

Venäjällä taas sisäministeriö ja poliisi ovat kampanjoineet vaarallista selfien ottamista vastaan. Venäläiseen kampanjaan kuuluu muun muassa joukko liikennemerkkien kaltaisia symboleita, joilla huonoista selfie-ideoista varoitetaan.

Miksi kukaan tekisi niin?

Kuvia otetaan, jotta ne voitaisiin julkaista sosiaalisessa mediassa. Hurjien kuvien kommenteissa selfien julkaissutta kannustetaan ottamaan vielä hurjempi tai kovempi kuva seuraavaksi.

Esimerkiksi venäläispoika julkaisi kuvan, jossa hän roikkuu talon räystään ulkopuolella. Kommenteissa häntä kannustettiin ottamaan seuraava kuva korkeamman talon katolta. Poika kuoli entistä hurjempaa kuvaa ottaessaan.

Onnistuneen selfien vuoksi ollaan valmiita näkemään vaivaa ja ottamaan riskejä. Sosiaalisen median näytä kaikki, kerro kaikki -mentaliteetti leviää ja tarttuu helposti varsinkin nuoriin ihmisiin.

Priceonomicsin selvityksessä mukana olleista 49 tapauksesta 40:ssä uhri oli 14–25-vuotiaita.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat